Jak připravit dítě na přijímací zkoušky

8.3.2010 00:00   |   Děti
Škola už je vybraná, přihláška podaná a teď nastávají další nervy. Zvládne dítě přijímačky? Jak mu v tom mohu co nejlépe poradit a pomoci?

Jak připravit dítě na přijímací zkoušky

Podstatné je, aby dítě pochopilo, že podáním přihlášky celá věc nekončí. Zkuste s ním pohovořit o tom, jak přijímací zkoušky probíhají a proč se dělají. Nedělejte ale ze zkoušek vědu, vždyť podobné testy budou vaše dítě provázet celý život a měl by to proto brát jako něco zcela přirozeného.

Bez učení to nepůjde

Aby dítě uspělo, musí se na přijímačky dobře připravit. Zkuste s ním probrat strategii učení. Vyhraďte si čas na to, kdy ho budete sami zkoušet nebo mu s učením pomáhat.

Vydejte se společně do obchodu a kupte různé vzory testů. Stáhněte si z internetových stránek ukázkové přijímací testy dané školy a nechejte je pod dohledem ve správném časovém rozmezí dítě zpracovat. Tak se nejlépe projeví, kde ho ještě „bota tlačí“ a kde je třeba přidat.

Odborná pomoc se vyplatí

Pokud dítě přípravu samo ani s vaší pomocí úplně nezvládá, nebo mu něco konkrétního není jasné, je nejvyšší čas se obrátit na nějaké doučování. Rozhodně nejde o zbytečně vyhozené peníze. Ovšem jen v případě, že vsadíte na osvědčené a někým doporučené doučovací hodiny.

Přijímačky „nanečisto“

První důležité zkoušky v životě vašeho dítěte nejsou pouze o vědomostech. Velmi důležitá je i dobrá psychická kondice, která zabrání tomu, aby příliš ztrémované dítě nakonec podalo svůj minimální výkon.

Seriál Násilí a děti:

Agresivita je jako mor
Zaplať, nebo…
Když rupnou nervy
Právo silnějšího
Láska a pár facek

Rozhodně se proto vyplatí přihlásit ho na některé přijímačky „nanečisto“, které probíhají průběžně po celé republice. Ty ho obeznámí se situací, která ho čeká, navodí tu správnou atmosféru a dodají mu větší jistoty.

Důvěřujte mu

Podle psycholožky Jany Sedlákové potřebuje dítě cítit dostatečnou podporu a důvěru ze strany svých nejbližších a momentálně nejvyšších autorit. Snažte se proto do svých dětí vlít optimismus a zdravou sebedůvěru.

Nestresujte ho hrůzostrašnými vizemi co bude, když se na školu nedostane. Nepeskujte ho, když mu něco nejde. Raději zkuste najít rychlou pomoc.

Zbavte dítě zbytečného strachu – věřte, že ho má, i když na to nevypadá - a dejte mu najevo, že moc dobře víte, že jeho příprava je poctivá. Není-li, pak samozřejmě je dobré ho upozornit i na možnost krachu.

Nejde o život, ale o test

Mějte však na paměti, že vaše dítě se někdy může snažit sebevíc a přesto nemusí u zkoušek obstát. Promluvte si s ním i o této variantě a vysvětlete mu, že neúspěchem u zkoušek život nekončí. Jsou přece další možnosti a jedna z nich přece nakonec musí vyjít.

Lada Mašková

Přečtěte si také



Diskuse: Jak připravit dítě na přijímací zkoušky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci