Přijímačky na střední školu: Jak je zvládnout?

24.2.2010 00:30   |   Děti
Už jen dvacet dní zbývá do termínu, kdy musíte podat přihlášku na střední školy. Možná už máte dávno jasno, ale možná tápete a stále ještě nervózně řešíte, co s potomkem na konci školního roku.

Přijímačky na střední školu: Jak je zvládnout?

Třeba váš potomek sám ví, kam chce po devítce jít, možná je ale bezradný a očekává radu od vás. A co teprve páťák, který by rád na víceleté gymnázium, ale o možnostech a podmínkách přijetí nemá ani ponětí! Nejvyšší čas udělat si jasno. Pojďme se na to v našem miniseriálu podívat trochu z blízka.

Několik důležitých novinek

Pro letošní rok nastaly některé změny, které byste určitě neměli přehlédnout.

  • Ke studiu můžete podat až tři přihlášky. To dává dítěti větší šanci, že se na některou z uvedených škol přece jen dostane.
  • Přihlášky budete s dítětem vyplňovat a pak sami podávat přímo řediteli vybrané střední školy. Základní škola vám pouze potvrdí správnost údajů o výsledcích vzdělávání.
  • A pozor! Termín podání přihlášek pro 1. kolo přijímacího řízení do denní formy vzdělávání je do 15. března 2010.
  • Při vyplňování přihlášky si vyberete jeden ze dvou termínů zkoušky, které škola nabízí a napíšete jej do přihlášky.
  • Pokud vše dopadne dobře a vaše dítě přijmou, bude se muset zapsat ke studiu. Odevzdáním zápisového lístku na střední škole tak potvrdí svůj úmysl nastoupit do školy. Zápisový lístek však musí odevzdat nejpozději do 5 pracovních dnů po obdržení rozhodnutí o přijetí!

Jaká je nabídka škol

Formální novinky a podmínky přijetí už tedy znáte. Ale kam dítě vlastně přihlásit. Škol různých typů je spousta a navíc i v nabídce oborů došlo k určitým změnám.

Od září 2009 totiž začala řada škol vyučovat podle vlastních školních vzdělávacích programů a v nabídce tak objevíte nejen obory dřívější, ale i zcela nové. Zkusme si v tom udělat pořádek.

Když učení moc nejde

Pokud vaše dítě učení příliš nebaví anebo mu nejde, nabízí se střední nebo střední odborné vzdělání bez maturity i výučního listu, které trvá pouze 2 roky. Studium je zakončeno závěrečnou zkouškou, absolventi získají vysvědčení. Můžete také zvolit školy s nižším středně odborným vzděláním.

Jde o vyučení s nižšími nároky v oblasti všeobecného a obecně odborného vzdělání. Absolventi jsou připraveni pro výkon jednoduchých prací v rámci dělnických povolání.

Získají výuční list, doba přípravy je obvykle tři roky, u několika málo oborů dva roky. Po absolvování je však už velmi problematické pokračovat v nástavbovém studiu k získání maturitní zkoušky.

Vyučení i maturita

Pokud je vaše dítě manuálně zručné, mohlo by ho zajímat střední odborné vzdělání s výučním listem. Jde o klasické vyučení v učebních oborech středních odborných učilišť, doba přípravy je obvykle tři roky. Absolventi získají výuční list a po tříletém studiu je možno pokračovat v nástavbovém studiu k získání maturity.

Popřípadě ho lze rovnou přihlásit na školu zajišťující úplné střední odborné vzdělání s vyučením i maturitou. Jde o střední vzdělání s maturitní zkouškou, v jeho průběhu se žáci vyučí, (maturitní obory SOU), délka studia v denní formě je 4 roky.

Seriál Násilí a děti:

Agresivita je jako mor
Zaplať, nebo…
Když rupnou nervy
Právo silnějšího
Láska a pár facek

Uplatnění najdou v náročných dělnických povoláních a nižších řídicích funkcích. Absolventi získají maturitní vysvědčení a mohou také pokračovat ve vysokoškolském nebo vyšším odborném vzdělávání.

Pro technicky zaměřené

Má-li dítě zájem a předpoklady, že bude po střední škole ve studiu dál pokračovat na technicky zaměřené vysoké, je vhodnou školou taková, která poskytuje úplné střední odborné vzdělání s maturitou bez vyučení.

Jde o střední vzdělání s maturitní zkouškou bez vyučení (maturitní obory SOŠ), délka studia v denní formě je 4 roky, příprava má profesní charakter.

Kdy je vhodné gymnázium

Máte-li doma knihomola, který ale zápasí i se šroubovákem, bude pro něj vhodnější studium na gymnáziu, kde se předpokládá, že student bude dál pokračovat na vysoké škole nebo vyšším odborném vzdělání. Gymnázia jsou čtyř, šesti a osmiletá. Příprava má všeobecný neprofesní charakter.

Pro umělecky nadané děti je vhodná konzervatoř. Studium je osmileté po 5. ročníku základní školy (taneční) nebo šestileté po splnění povinné školní docházky. Absolventi získají vysvědčení o absolutoriu v konzervatoři a diplom absolventa konzervatoře, označení je "diplomovaný specialista" (DiS).

Vzdělávání lze ukončit i maturitní zkouškou, po 4.ročníku, v oboru tanec po 8. ročníku. Tyto školy už ale měly své talentové zkoušky v předstihu.

Pro děti s handicapem

Existují také jedno a dvouleté programy – praktické školy - pro žáky se zdravotním postižením - se speciálními vzdělávacími potřebami Příprava je neprofesní, zaměřená na poskytování základních dovedností pro život, absolventi nezískají výuční list.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Přijímačky na střední školu: Jak je zvládnout?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci