Jak vyzrát na dětské čůrání

3.2.2010 00:00   |   Děti
Počůrané dítě, mokrá postýlka – to je pro mnohé maminky noční můra. A to nejen u batolat, ale i u starších dětí. Jak a kdy začít s vysazováním na nočník? A co si počít s nočním pomočováním starších dětí? Velmi choulostivé téma, na které se rodiče často stydí zeptat.

Jak vyzrát na dětské čůrání

„Ty mu ještě dáváš plenky?“ zhrozila se Lenčina kamarádka a i ostatní maminky na pískovišti se udiveně ohlédly. Nejraději by se v tu chvíli hanbou propadla.

Její dvouletý syn Patrik sice na nočník doma chodil, ale jakmile se zabral do nějaké hry, zapomněl na všechno – a většinou pak už bylo pozdě. Proto, když šli ven mezi děti na pískoviště, plenu mu Lenka raději dala.

Kdy je ten správný čas

Ve snaze mít dokonalé dítě ale maminky často vysazují své děťátko na nočníček příliš brzy. Ať je totiž dítě chytré jak chce, k ovládání močového měchýře a svěrače musí prostě psychicky i fyzicky dospět. K této situaci dochází zpravidla kolem druhého roku.

Seriál Násilí a děti:

Agresivita je jako mor
Zaplať, nebo…
Když rupnou nervy
Právo silnějšího
Láska a pár facek

Samozřejmě není na škodu postupně dítě s nočníčkem seznamovat. A a když se mu do něj něco povede udělat, tak ho nepřehnaně pochválit. Tak začne dítě postupně nočník brát na vědomí a zařazovat ho do svého života.

Pokud bychom ale dítě s nočníčkem „otravovali“ příliš často, může podle psycholožky Šárky Bezvodové, dojít k opačnému efektu. Dítě na nočník nebude chtít chodit vůbec.

Jednoduché fígle

Jak tedy správně postupovat? Nejprve děťátko na nočníček posadíme vždy po probuzení – ráno nebo odpoledne – pokud zůstalo suché. Když se vyčůrá, pochválíme ho. A řekneme mu, aby zase řeklo, až se mu bude chtít.

Pokud je dítě v klidu, sami se ho čas od času zeptáme, jestli nechce čůrat. A pokud už nočníček umí používat, zvykněme ho dojít si na něj vždy než půjdeme ven.

Nikdy netrestat!!!

Dost často se stává, že dítě už přes den dokáže udržovat hygienu, ale v noci se stále počůrává. Nikdy se na něj za to nezlobme, aby mu z nočního pomočování nevznikl psychický problém.

Noční „nehody“ u tří i čtyřletých dětí mohou způsobit různé faktory. Dítě například před spaním moc pilo. Možná bylo rozrušené nějakou divokou hrou nebo konfliktem v rodině.

Pokud se na něj ale budeme zlobit a ponižovat ho za jednorázové selhání, může z pomočování vzniknout složitá záležitost dlouhodobě zatěžující rodinu, varuje psycholožka.

Kdy jít k lékaři

Počůrávání se může objevit i ve vyšším věku. A pokud není jen velmi náhodnou záležitostí, ale pravidelnou nepříjemností, je třeba vyhledat lékaře. Nejprve je nutné vyloučit jakékoli onemocnění močového měchýře, močových cest nebo ledvin.

Zjistí-li se, že jde o psychickou záležitost, je třeba postupovat přesně podle rad odborníků a pokusit se vyloučit všechny stresové situace. Vytvořit doma pohodu a dobré zázemí.

Nejdůležitější však podle psycholožky je, aby dítě vědělo, že stojíme při něm, a za jeho „nedostatky“ se nestydíme. Musí také vidět naše přesvědčení, že se celá věc časem spraví.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Jak vyzrát na dětské čůrání

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci