Na stromeček modrá? Není dobrá!

11.12.2009 00:00   |   Bydlení
I zdobení vánočního stromečku podléhá módním trendům. Přestože je stromek rodu mužského, parádivý je až až... Pokud tomu vašemu chcete dopřát to nejmodernější, sáhněte letos po červené!

Vánoční koule

Vánoce jsou svátky, při kterých to chce mít mnohá hospodyňka doma jako ze škatulky. Všechno naklizeno, ale hlavně nazdobeno.

Svíčky, dečky, vánoční ozdoby… a také krásný vánoční stromek. Je jedno, jestli bude umělý nebo živý. Rozhodující je, jak jej ozdobit.

Zeptali jsme se designérů, po čem letos sáhnout, aby ten náš stromeček byl absolutně "in".

Rozhodně vede červená!

Všichni námi oslovení designéři se shodli na tom, že v tomto roce barvám vévodí červená.

"Červená je hodně módní už několik let," vysvětluje designérka Tereza Kalová a pokračuje: Červenobílá ozdoba

"Letos se navracíme ke klasice v podobě severských Vánoc, kde se červená kombinuje s bílou."

Červeno-bílé ozdoby vévodí také v nabídce obchodních domů Ikea.

Tisková mluvčí Jindřiška Válová k tomu říká: "Nechceme lidem diktovat styly a vytyčovat jasně dané směry, kterými by se měli ve zdobení vydávat."

"Ponecháváme na každém, aby si sám vybral styl, který mu vyhovuje. Je však pravdou, že v naší nabídce skutečně převažuje červená s bílými srdíčkovými motivy," uvádí dále Jindřiška Válová.

Nebojte se černé

Vedle červené je letos opět velmi módní barvou vánočních ozdob černá. A také se prý může kombinovat s bílou.

"Černo-bílá kombinace bude na stromcích opravdu aktuální. Já sám takový mít určitě budu také," přiznává designér Jan Plecháč.

Ale nemyslí si, že by se mnoho lidí rozhodlo k tomu, ozdobit si svůj stromek touto barevnou kombinací.

"Dnes i moderní mladí lidé bývají docela konzervativní a navíc je černá stále spojována se smutkem a bolestí," vysvětluje důvody.

PŘEČTĚTE SI:

Jaký budete mít stromeček?
Vánoce v akci? Budou letos levnější
Užít si Vánoce a nepřibrat

Není se ale čeho bát. "Černá se velmi hodí do moderního interiéru. Lidé, kteří nemají děti a chtějí být extravagantní, po ní klidně sáhnout mohou," myslí si Tereza Kalová. "Hezčí je, podle mne, v matu než v lesku – vypadá luxusněji," domnívá se.

Pokud se někdo opravdu rozhodne zvolit černou, radí, aby se vyhnul takovým ozdobám, které jsou dozdobeny stříbrnou. To už podle ní zavání kýčem.

"Oproti tomu je moc krásnou kombinací červená s černou," dodává návrhářka.

"I když černá sama o sobě může někoho děsit., v kombinaci s červenou se rozsvítí. Takový stromek je klasický a elegantní zároveň."

Stříbrná pouze sólo

"Velkou nabídku vánočních ozdob máme v barvě stříbrné,“ vyjmenovává další trendy Jindřiška Valová. A Tereza Kalová souhlasí:

"Ano, může být. Ale pokud chce někdo použít stříbrné ozdoby, pak by měl být stromek opravdu pouze stříbrný – v jedné barvě. Maximálně ji kombinovat s bílou. Jinak ne."

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Skořice pomáhá lépe se soustředit, uklidňuje
a snižuje podrážděnost.

VŮNĚ ZLEPŠUJÍ ŘIDIČSKÝ UM, MYŠLENÍ I SEX

Objevily se také průsvitné ozdoby. "Těch bych se trochu obával," krčí rameny Jan Plecháč.

"Samostatně mohou průsvitné ozdoby vypadat hezky. Ovšem na stromku nebudou tak výrazné a mohou zaniknout. A ozdoby bývají designované právě tak, aby na přírodním stromku vynikaly."

Modré dočista odzvonilo

Ještě v době nedávné se stříbrné ozdoby hodně kombinovaly s modrými. Modro-stříbrné stromečky bývaly velmi módní. Pokud však chcete letos být "in", pak byste tuto kombinaci měli odložit.

"Je to skutečně tak – modré odzvonilo," potvrzuje Jindřiška Valová a s ní rovněž další námi oslovení designéři.

Zatímco Tereza Kalová jen přitakala, že modrá zcela vymizela, Jan Plecháč tuto změnu nadšeně vítá. "Odzvonilo už dávno a myslím, že je to dobře. Vždyť se ke stromku vůbec nehodí," myslí si.

Zlatá? Pozor na kýč!

A jak je to se zlatou? V tom se oba designéři rozcházejí. Zlatý ptákJan Plecháč tvrdí, že zlatá patří v posledních dvou letech k největším hitům.

Zato Tereza Kalová se domnívá, že stejně jako modrá, tak i zlatá barva vymizela z Vánoc úplně:

"Se zlatou se musí umět pracovat, jinak je spojovaná s kýčem," vysvětluje návrhářka.

"Pokud člověk nemá cítění a chce použít zlatou barvu, může vytvořit něco, co se mu nakonec nemusí úplně líbit," domnívá se.

Krásná je podle ní kombinace zlaté barvy se stříbrnou i s bílou. Avšak zlatá ve spojení s červenou či jinou zářivou barvou již může působit kýčovitě.

Vínová představuje luxus

V použití zlaté na vánočních ozdobách se designéři rozcházejí. Oproti tomu se však zářně shodují v tom, že letos velmi módní barvy bordó, vínová a oranžová jsou těmi, které oni sami by na ozdobu vánočního stromku nepoužili.

"Vínová patří k tradičním barvám Vánoc, jde o určitý odstín červené," říká Tereza Kalová. Pokud někdo nemá rád červenou, může ji vínovou nahradit.

"Určitě je vínová luxusnější, než červená. Ale já sama ji v oblibě nemám," dodává designérka.

Oranžová: Nový fenomén?

"Oranžová je barvou energie, ale přesto je to jedna z mých nejneoblíbenějších," designér Jan Plecháč. "Také nemám oranžovou ráda," notuje si s ním Tereza Kalová.

"Ale obecně je oranžová u nás značně oblíbená. A tak se klidně může oranžově ozdobený stromek stát českým fenoménem," usmívá se při té představě. Výsledný efekt si však netroufá odhadnout. Záleží prý hodně na zvoleném odstínu.

Tradiční české Vánoce

Velké ano říkají oba návrháři ozdobám z přírodních materiálů – dřevěným, slaměným...

"Je to velká česká tradice, která nemá ve světě obdoby, kromě Rakouska a Německa," říká Tereza Kalová a dodává: Slaměná ozdoba

"Mimo střední Evropu se s tímto nikde nesetkáte. Ozdoby z přírodních materiálů ve spojení s malými jablíčky a ořechy, to je skutečně česká klasika."

"Já jsem pro. Je to vkusné a jemné řešení," přikyvuje Jan Plecháč.

Na závěr však oba návrháři vzkazují, že vánoční výzdoba není pevně daná a vždy záleží na každém jednotlivci, jakou dekoraci nakonec zvolí.

"Příjemnou, klidnou výzdobu vykouzlíte spojením bílé, červené a zelené," radí Tereza Kalová. "Zvláště vhodná je tato kombinace pro rodiny s dětmi."

A nic se rovněž nepokazí ozdobami v barvách fialové, růžové či tyrkysové.

Inspirujte se výstavou

Stále jste se ještě nerozhodli, jakou barvu dáte svému stromečku letos?

Pokud se třeba chystáte do Prahy na nákupy, doporučujeme vám jako jednu z vánočních inspiraci prodejní výstavu Design Supermarket, kterou do neděle 13.prosince můžete navštívit v prostorách bývalého obchodního domu Perla v Perlové ulici v centru města.

"Pozvali jsme přes čtyřicet mladých designérů, aby představili současné trendy," říká návrhář Jan Plecháč, který se na přípravě výstavy podílí:

"Seznámíte se s novými směry, kterými se móda ubírá. A hlavně se seznámíte s tvůrčí rozmanitostí..."

dp

Přečtěte si také

Diskuse: Na stromeček modrá? Není dobrá!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci