Vánoce v akci? Letos budou levnější!

15.11.2009 00:00   |   Peníze
Vídávali jsme to v televizních šotech, mnozí z nás pak na vlastní oči a peněženky. V Německu, Francii, Británii a dalších zemích hodně lidí nechává dárky na výprodeje. Jenže ty tam ve velkém začínaly již před Vánocemi. A postupně tento trend dorazil i k nám.

Vánoce v akci? Letos budou levnější!

Protože o peníze jde vždycky až v první řadě, Češi letos s nákupem většiny vánočních dárků počítají ve slevách, neboli "v akci", které mnohde již začaly nebo zahájí těsně před svátky. A pochopitelně také ihned po nich.

Přizpůsobujeme se. Řídíme se prostě nejvýhodnější cenou, která je pro nás dostatečnou motivací k tomu, že nesáhneme po dražším top aktuálním světovém hitu.

Dvě třetiny dárků ve slevách

Tato zjištění potvrdil nový průzkum společnosti Deloitte, podle něhož takřka třetina Čechů hodlá v roce 2009, kvůli hospodářské krizi, utratit za vánoční dárky méně než v roce předchozím, polovina počítá se stejnými výdaji a více peněz si teď na Vánoce hodlá vyčlenit 21 procent lidí.

Martin Tesař ze společnosti Deloitte míní, že ve slevách v období od Štědrého dne do konce roku letos Češi chtějí nakoupit 59 procent vánočních dárků a v novoročních výprodejích 12 procent dárků. V předstihu před vánočními svátky pořídí pouze necelou třetinu dárků. Vyčkávací taktiku Tesař zdůvodnil tím, že lidé díky pozdějším nákupům očekávají lepší cenové nabídky.

Kolik utratíme a za co?

Výdaje za vánoční dárky v Česku klesnou o 2,3 procenta na 345 eur (asi 9000 Kč), za jídlo o 0,8 procenta na 130 eur (přibližně 3400 Kč) a za kulturu o 8,4 procenta na 50 eur (1300 korun). „Plánované snížení útrat o 2,5 procenta řadí Čechy mezi opatrné evropské spotřebitele, kteří i přes dopad ekonomické krize chtějí zachovat tradici a pravděpodobně dosáhli limitu možných omezení výdajů," podotkl Tesař.

Kvůli krizi hodlá letos snížit vánoční útraty přibližně 57 procent Čechů, dalších 38 procent lidí toto rozhodnutí zdůvodnilo dluhy. Pětina Čechů omezí vánoční výdaje kvůli ztrátě zaměstnání. Vánoční zboží letos 41 procent Čechů nakoupí v internetových obchodech, kvůli příznivější ceně a pohodlnějšímu nakupování.

Co se bude kupovat?

„Nejčastějším dárkem pod českým vánočním stromečkem budou tradičně knihy, které se letos dostaly na první místo žebříčku i v ostatních evropských zemích. Mezi nejžádanější dárky patří také oblečení, kosmetika a peníze," podotkl Bronislav Pánek ze společnosti Deloitte. Peníze by letos na Vánoce ráda dostala zhruba třetina Čechů, což zřejmě souvisí s růstem nezaměstnaností a finanční nejistotou rodin.

Mezi obchodníky panuje před vánoční sezonou značná nervozita, protože Češi kvůli hospodářské krizi omezili své útraty. Obchodní řetězce proto začaly nabízet předvánoční slevy a různé akční cenové nabídky, pomocí kterých se snaží povzbudit zákazníky k útratám. Předvánoční slevy spustily například řetězce Tesco či Albert. Češi by při letošních vánočních nákupech mohli ušetřit i díky tomu, že ceny spotřební elektroniky i potravin ve srovnání s loňskem klesly.

jik, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Vánoce v akci? Letos budou levnější!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci