Exekutor je potřebný, když bude poctivý

26.11.2009 00:00   |   Peníze
Exekutoři už nebudou neomezenými pány nad životy mnoha lidí. Došlo totiž k zásadnímu zpřísnění jejich pravomoci a přitvrzení jejich kontrol.

Exekutor je potřebný, když bude poctivý

Pravomoci exekutorů byly terčem časté kritiky odborníků, dlužníků či exekucí postižených lidí. Problémem nebyly ani tak pravomoce, jako jejich zneužívání ze strany některých exekutorů.

Velké pravomoce ve spojení s odpovědností si mnoho exekutorů vykládalo různě. Docházelo tak stále častěji k zásadními chybám, jejichž obětí ani nemuseli být sami dlužníci. Častými oběťmi exekutorů byli i nevinní lidé, kteří byli v nesprávný čas na nesprávném místě.

V mnoha případech se zdálo, že prvořadým zájmem exekutorů byl zájem jejich vlastní a teprve na druhém místě byl zájem věřitele. Množící se případy stížností, které museli řešit soudy či ministerstvo spravedlnosti došly až tak daleko, že muselo ministerstvo rázně zakročit.

PŘEČTĚTE SI:

Triky, které ušetří pár tisíc ročně
Tabulky na výpočet výživného?
Couvert ke kávě s dezertem neplaťte!

K obstavení domu stačil banální dluh

Pryč by měly být doby, kdy exekutor kvůli 20 000 korunám obstavil nemovitost za miliony. Mají pravdu ti, kteří říkají, že dluhy se mají platit. Nicméně banální dluh, o kterém často ani člověk nemusí vědět, nemůže dlužníka postihovat více, než si zaslouží. Nově tak exekutoři budou moci zajistit majetek v přiměřené výši, která odpovídá výši vymáhaného dluhu.

Nemusíme zde připomínat, že největší profit z obstavení nemovitosti a následném exekučním prodeji neměl věřitel, ale exekutor sám. Vzpomeňme na případ exekutora Podkonického, který v dražbě za zlomek ceny pořídil několik velmi hodnotných nemovitostí. Porušení zákona se prý nedopustil, ale....?

Vymáhání vymožených peněz

Stejně tak jsou pryč doby, kdy exekutor zadržoval i několik let peníze, které vymohl od dlužníka, věřiteli je však již opomněl vyplatit. Opět zde nezískal profit věřitel, ale sám exekutor, který s vymoženou částkou disponoval, či mohl disponovat a výnosy z této částky si ponechat.

Nyní má exekutor lhůtu 30 dní na to, aby vymožené peníze zaslal věřiteli.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Místo pokuty 600 Kč má Jarka zaplatit 23 tisíc!
Co vám exekutor nesmí vzít
Nejlepší job pro exekutory a advokáty

Zabavovat věci bude obtížnější

Už je také ppryč doba, kdy exekutor na místě, o kterém se třeba jen domnívá, že v něm může mít věci dlužník, označí a následně zabaví věci, které prokazatelně patří jiné osobě. Tuto věc exekutor zabavil i v případě, kdy mu bylo na místě prokázáno, že věc dlužníkovi nepatří a nebylo o tom ani sebemenších pochyb. Majitel věci se tak musel zdlouhavě obracet na soud s vylučovací žalobou a ani po tom neměl jistotu, že se mu věci skutečně vrátí.

Nyní může exekutor přímo na místě vyjmout ze soupisu označovaných věcí takové, o kterých je zřejmé a prokázané, že nepatří dlužníkovi.

Doufejme jen, že se exekutoři ze svých chyb a prohřešků poučí a díky tomu se na ně zásadně změní v současné době negativní pohled společnosti. Exekutoři jsou totiž skutečně potřební.

mz

Přečtěte si také


Diskuse: Exekutor je potřebný, když bude poctivý

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci