Místo pokuty 600 korun má Jarka zaplatit 23 tisíc!

16.9.2009 00:00   |   Peníze
Nezaplatili jste v metru či ve vlaku pokutu za jízdu na černo? Od té doby , co vás přistihli, se už nikdo neozval a myslíte si, že se na vás zapomnělo? Děláte velkou chybu, která vás v budoucnu může stát desetitisíce korun. Jarka by vám mohla vyprávět...

Místo pokuty 600 korun má Jarka zaplatit 23 tisíc!

Při návštěvě Prahy si Jarka ve spěchu zapomněla koupit jízdenku na MHD. Metro sice stihla, nicméně v další stanici ji přistihl revizor. Snažila se ze všech sil revizora přesvědčit, aby přimhouřil oči, ale marně. Revizor si opsal údaje z občanského průkazu a vydal Jarce doklad s informacemi, jak má 600 korun zaplatit.

Jarka si doklad schovala, ale brzy na svou povinnost zapomněla. A protože se už nikdo neozval, nikdo ji k platbě nevyzval, měla za to, že se na její pražský prohřešek nějak zapomnělo nebo ho někdo založil...

Ze šesti stovek jsou dva platy!

Jaké bylo její překvapení, když po čtyřech (!) letech přišel dopis z exekutorské kanceláře s výzvou k úhradě 600 korun a úroku z prodlení 330 korun.

K tomu však byla připočítána odměna advokáta, náklady soudního poplatku a náklady exekuce s odměnou exekutora, to vše ve výši 23 400 korun.

Jarka je bezradná a nechápe, jak se to vše mohlo stát. A má vůbec exekutor na takto vysokou platbu nárok? Je přece nesmysl, aby se dluh 600 korun proměnil v dluh, který je skoro jako její dva celé čisté platy?

Exekutoři i advokáti se o odměny neochudí

Exekutor stejně jako věřitel na tyto částky skutečně nárok mají. Jarka se tedy zaplacení určitě nevyhne.

Problémem jistě je, že Jarka neobdržela žádné rozhodnutí soudu, které ji k zaplacení částky odsuzuje. Kdyby totiž rozhodnutí obdržela, mohla ušetřit minimálně 13 000 korun za odměnu exekutora.

Může vás zajímat

Co vám exekutor nesmí vzít
Nejlepší job pro exekutory a advokáty

S nedoručováním soudních rozhodnutí má problém stále větší počet lidí, kteří tak přicházejí o možnost se jakkoliv účinně bránit.

Chybějící informace o probíhajícím soudním řízení tak žalovanému brání uplatnit svoje práva, resp. namítnout promlčení pohledávky věřitele apod.

Nepozornost lidí je dobrý kšeft

Problém s nezaplacenou pokutou z MHD je vůbec nejčastější důvod takto nafouklých dluhů. Dluh vám však může vzniknout také z důvodu nezaplacené splátky, neuhrazeného hovorného u telefonního operátora či neuhrazení daní či poplatků.

Malá nepozornost či podcenění situace tak může stát provinilce skutečně velké peníze, které musí v budoucnu následně vynaložit. Lze proto jen doporučit uhrazení těchto částek co nejdříve a zbavit se tak nebezpečí budoucího vymáhání.

Na vašem opomenutí totiž vydělá nejenom stát ve formě soudního poplatku, ale také advokát, který věřitele u soudu zastupuje, či exekutor, který dluh následně vymáhá, resp. napíše pouhý dopis s výzvou k zaplacení.

Podobně jako Jarka bylo v loňském roce postiženo více než 90 000 lidí. Neuhrazení pokuty či opomenutí s placením tak byl velmi dobrý job pro naše advokáty a exekutory.

miz

Přečtěte si také

Diskuse: Místo pokuty 600 korun má Jarka zaplatit 23 tisíc!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci