Zadlužujte se s rozumem. Pražákovi měli štěstí

15.7.2009 00:00   |   Peníze
Dluhy domácností překročí letos 900 miliard korun a dostanou se tak na nejvyšší hodnotu v historii ČR. Češi si půjčují téměř na všechno. Ale právě v hospodářské krizi však může být bezhlavé zadlužování smrtící.

Zadlužujte se s rozumem. Pražákovi měli štěstí

Češi se v posledních pěti letech zadlužovali každý rok o více než 20 procent více. Dařilo se nám: rostla rekordně ekonomika, rostly mzdy, úroky byly na nízkých úrovních, banky byly velkorysé v úvěrových podmínkách.

Krize srazila tisíce Čechů do pasti

Lidé tak nebyli nuceni šetřit, ale mohli si vše dopřát okamžitě. S příchodem krize a růstem nezaměstnanosti se však stále více lidí dostává do dluhové pasti. Spadnout do ní je totiž velmi jednoduché. Splátky tak tak stíháte splácet, ale najednou přijde jeden ze členů rodiny o zaměstnání – a je tu téměř neřešitelný problém.

Modelová rodinu Pražákových si v roce 2007 koupila nový byt v Kladně částečně na hypoteční úvěr, který činil 1 300 000 korun. To odpovídá měsíčním splátkám 7300 korun. K tomu přišlo vybavení bytu - na splátky činí 2 500 korun měsíčně. A protože se všem dařilo, zbylo i na leasing na auto: 6 000 korun měsíčně.
 
Paní Pražáková je na mateřské, dostává 7600 korun rodičovského příspěvku měsíčně. Její manžel vydělává 25 000 korun čistého, celkem tedy dají dohromady slušných 32 600 korun měsíčně. Na půjčky padne měsíc co měsíc 15 800 korun, tedy zdánlivě přijatelných 48 procent příjmů. Ovšem zadlužení je už nad bezpečnou hranicí...

Výpověď je přivedla téměř ke krachu

Letos přišel pan Pražák o svou dobře placenou práci a tři měsíce dostával pouze podporu v nezaměstnanosti 10 200 korun měsíčně. Měl i trochu štěstí a práci našel, jenže s nároky na plat musel dolů – bere 17 000 korun čistého. A rodina se dostává do vážných problémů. Po uhrazení nájmu, energií, jídla, benzínu a dalších nutných výdajů zbývá na splátky pouze 12 000 korun, jsou tedy 3800 korun v minusu.

Dobře z různých médií víme, že nesplácení kteréhokoliv úvěru může vést až k exekuci majetku. Tím vzroste dluh o další desítky tisíc korun za odměny exekutora, advokáta apod. A v rodině roste nejistota, stres... Je ale potřebné zachovat klidnou hlavu a vzít do ruky tužku.

Řešení za pět minut dvanáct

Pražákovi se stanovili priority: byt představuje přímo existenční. Na opačné straně - zbytným luxusem - je leasing automobilu. Přenechání automobilu leasingové společnosti sice přinese výraznou ztrátu, nicméně v dané chvíli to bylo nejlepší možné řešení problému.

Současně rodina vstoupila do jednání s bankou a požádala o refinancování úvěrů s prodloužením období splácení. Delší rozvržení doby splácení totiž může snížit splátky hypotéky o výrazných 1 200 korun a splátky za nábytek o 300 korun. Celkově tak rodina ušetří na splátkách 7 500 korun, které může použít na nutné výdaje.  Zároveň získá finanční stabilitu, kdy se poměr zadlužení sníží z předchozích až 48 procent příjmů na méně než 33 procent.

Ztrátu auta budou Pražákovi řešit později. Zatím jezdí vlakem či autobusem a až se situace stabilizuje, nejspíš si koupí solidní ojetinu v autobazaru.

mz

Přečtěte si také


Diskuse: Zadlužujte se s rozumem. Pražákovi měli štěstí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci