Stravenky? Někde až tisícovka k platu!

5.8.2009 00:00   |   Peníze
Stravenky jsou v Česku bezkonkurenčně nejrozšířenějším zaměstnaneckým benefitem. Lidé jsou kvůli nim připraveni i stávkovat! Stravenky totiž mohou pro zaměstnance znamenat další nezdaněné příjmy ve stovkách až tisících korun.

Stravenky? Někde až tisícovka k platu!
AnketaJak byste rozhodli o stravenkách?

V ČR využívá těchto poukázek více než 72 procent zaměstnanců. Oblíbené jsou také u zaměstnavatelů. Ti si totiž mohou náklady na ně odečítat z daňového základu.

Co nám  přináší

Stravenky mohou běžnému zaměstnanci vynést další příjem až tisíc korun. Výraznou výhodou je, že nedaní a nemusí se tak z něj platit sociální ani zdravotní pojištění. Zaměstnanec s průměrnou mzdou ve výši 23 180 korun, který dostává stravenky v hodnotě 90 korun denně, získá měsíčně ke své mzdě 1 150 korun.

Další výhodou stravenek je fakt, že v podstatě slouží jako druhé platidlo. Můžete si za ni koupit nejenom jídlo v restauraci, ale také nákup v supermarketu. Tato univerzálnost dává stravenkám mnohem větší použitelnost, než by byl prostý příspěvek na jídlo.

Jsou kritizovány i chváleny

Právě univerzálnost je však na druhé straně kritizována. „Smyslem úpravy zákona bylo především přispět zaměstnancům na jídlo v zaměstnání, tento účel však stravenky již dávno neplní a jsou tedy spíše zneužívány,“ míní poslanec Michal Doktor (ODS), jeden z odpůrců stravenek. Rozhodně nejsou straveneky určené k nákupu cigaret a alkoholu, což se děje ve velkých prodejnách běžně.

Stravenky si naopak pochvalují zaměstnanci. „Stravenky zvyšují můj příjem a to podstatně. Navíc si s nimi můžu i nakoupit v obchodě či pozvat manžela do restaurace. Jejich zrušení by pro mě znamenalo pouze a jenom pokles mého příjmu, s čímž nesouhlasím,“ hájí je pochopitelně Jitka Norková, zaměstnankyně počítačové firmy.

Firmy ušetří na daních

Firmy si mohou 55 procent hodnoty stravenky odečíst z daní. Díky stravenkám tak mohou ušetřit na nákladech za zaměstnance, který pobírá průměrnou mzdu a stravenky za 90 korun denně, 1300 korun měsíčně.

Z průzkumů vyplývá, že stravenky nejvíce používají velké a střední firmy a státní organizace. Na druhou stranu je výrazně méně poskytují živnostníci, kteří mají málo zaměstnanců.

Zrušení unikly jen o fous

Stravenky se staly několikrát kandidátem na zrušení. Přesněji řečeno měl být zrušen nárok na daňový odpočet stravenek. Ministerstvo financí pod vedením Miroslava Kalouska argumentovalo nespravedlností systému, kdy na stravenky mají nárok pouze někteří zaměstnanci a podnikatelé či živnostníci mají smůlu. Zrušení daňového zvýhodnění stravenek by ve skutečnosti znamenal i zánik tohoto benefitu. Až 70 procent firem totiž plánovalo stravenky bez daňového zvýhodnění zrušit.

Záměr popudil odboráře a zaměstnance natolik, že vyhlásili stávkovou pohotovost a byli odhodláni k časově neomezeným stávkám. Vláda nakonec couvla. Nicméně lze přepokládat, že po volbách se toto téma znovu otevře.

miz

Přečtěte si také


Diskuse: Stravenky? Někde až tisícovka k platu!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci