Dědictví? Někdy miliony, jindy stres i spory

29.7.2009 00:00   |   Peníze
Dědění nemusí vždy znamenat miliónový příjem a zisk nového majetku. Velmi často je dědictví spojeno se stresem, kdy se dříve velmi blízcí lidé rozcházejí ve zlém.

Dědictví? Někdy miliony, jindy stres i spory

Zákon rozhoduje za zemřelé

Dědění je v našich zákonech upraveno velmi striktně. Jsou dáni nepominutelní dědici ze zákona, kteří až na výjimky mají vždy nárok na dědictví zemřelého. Bohužel je to tak i v případech, kdy se tyto osoby za života svého blízkého o něj nijak nezajímali, nebo se k němu chovali zle.

Vždy tedy ze zákona může dědit manželka zemřelého a jeho děti. Je přímo dáno, kolik kdo bude po zemřelém dědit. Bohužel však ani takto přesná úprava nezabránila sporům, které v dědickém řízení často vznikají.

Jaroslav měl smůlu

Problémy vznikají hned na počátku. Jeden z dědiců - Jaroslav má zájem o celý dům svého zemřelého otce, protože k tomuto domu má hlubší vztah. Nemá však v té chvíli dostatek peněz na to, aby svým sourozencům Janě a Michalovi vyplatil jejich podíly. Nabízí jim tedy splácení jejich podílů. Jana a Michal však nesouhlasí a požadují buď výplatu svého podílu, nebo prodej domu a rozdělení výtěžku.

Nikdo v tu chvíli neuzná Jaroslavovi, že se na domě svého tatínka nadřel. Žil v něm  až do otcovy smrti a investoval do domu mnoho peněz. Zbylí dva sourozenci však mají prostě ze zákona na dům stejný nárok jako ten, jenž se o něj i otce mnoho let staral. Je tak velmi pravděpodobné, že o domek, ve kterém bydlí a na který má vzpomínky z dětství Jaroslav přijde.

V zahraničí si  dědice určí

V zahraničí však fungují i jiná pravidla. Zákony tam dávají každému člověku právo, aby si rozhodl, komu svůj majetek přenechá a za jakých podmínek. Kdyby měl takovou možnost tatínek Jaroslava, mohl si v závěti stanovit, že Jaroslav získá dům o který se stará a ve kterém žije a jeho sourozenci získají například hotovost, kterou má otec v bance a Jaroslav jim bude měsíčně platit po dobu 10 let 2 000 korun. Zároveň by si otec určil, že jeho psa získá jeho soused, který ho miluje, často se psem chodil na procházky.

Naše zákony nám však takovouto svobodu nedávají. Na dědictví má tak stejný nárok milující syn, který se o své rodiče pečlivě staral, stejně jako syn, který je třeba i hrubě urážel, dělal jim ostudu a zadlužoval se. I to je paradox dědění v Česku.

Vydědění je složité a riskantní

A co nezdárné dítě vydědit, namíznete. Máte pravdu, lze to ze zákona, pokud se proti zemřelému provinil tak závažným prokazatelným způsobem, že to narušilo vztahy těchto dvou lidí. Potomek se třeba nepostará o nemocného rodiče, přímo mu odmítne v jeho těžké životní situaci pomoci a naopak ho vydírá, snaží se získat jeho majetek, pomlouvá ho a nadává mu.

V takové situaci může rodič své dítě nebo jiného dědice vydědit. Takový akt ale  musí splňovat velmi přísné požadavky a náležitosti. Vydědění se pak často stává předmětem sporů a na jejich konci bývá obvykle prohlášeno za neplatné...

Češi to řeší  po svém

Věc se ovšem dá řešit i jinak. Pokud nechtějí rodiče vystavit své děti či jiné příbuzné nejistotě, upraví majetkové vztahy už za svého života. Babička tak může svému oblíbenému vnukovi darovat svůj domeček, který by jinak spadl po její smrti do dědického řízení a rozdělili by se o něj babiččiny děti – tedy rodič, strýcové a tety vnuka.

Aby měla pojištěno, že vnuk jí v budoucnu přece jenom neprodá dům nad hlavou, nebo ho zastaví, může na domě zřídit tzv. věcné břemeno na dožití. Ať se děje co se děje, má právo v domě v klidu prožít zbytek života. Věcné břemeno je zapsáno do katastru nemovistostí a dům s tímto zápisem je pak v podstatě neprodejný. Co je však hlavní, babička předešla dědickému řízení, které by po své smrti už nemohla nijak ovlivnit.

miz

Přečtěte si také


Diskuse: Dědictví? Někdy miliony, jindy stres i spory

Dědictví

6.1.2021   |   12:50   |   od: Jana
Osobně jsem byla z dědictví po babičce velice překvapená, protože jsem dostala její byt, který byl sice starý a v horším stavu, ale za to v centru Plzně, takže na krásné adrese. Nechala jsem si ho profesionálně vyklidit od vyklízecí firmy vyklizeniplzencz .cz , která vše vystěhovala a ekologicky zlikvidovala a já jsem se mohla pustit do rekonstrukce. Teď máme s rodinou opravdu nádherné bydlení
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 6. 1. 2021 12:50
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci