Přepólování Země. Bude konec světa?

3.11.2012 00:00   |   Ezoterika
Magnetické póly Země se prý stěhují, dochází k přepólování Země. Často se o tom hovoří ve spojitosti s rokem 2012 a s předpověďmi konce světa. Je opravdu důvod k obavám?

Přepólování Země. Bude konec světa?

„Vědcům je známo již dlouhou dobu, že magnetické póly Země nezůstávají stále na stejném místě, na rozdíl od pólů geografických. A nejen že se ´posouvají´ po povrchu planety, mění se také jejich intenzita,“ vysvětluje odborný pracovník Hvězdárny Valašské Meziříčí František Martínek.

Už to tady bylo

Skutečně, čas od času dochází k záměně severního a jižního magnetického pólu, k takzvanému přepólování Země. Co to znamená? Zcela jednoduše řečeno: tam, kde jsme dříve byli zvyklí ukazovat na sever, bude jih... a naopak místo jihu se zabydlí sever.

Tajemství kamenů

Pro zdraví i peníze
Moc křišťálu
Jak a čím působí
Jak působí na čakry
Suiseki – střežený poklad
Posvátné megality

Země už přepólování zažila mnohokrát. Některé prameny uvádějí, že čtyřistakrát, jiné hovoří o počtu sto sedmdesáti přepólování Země, další pak o čtrnácti.

Zmiňováno je i to, že v posledních dvaceti milionech let docházelo ke změně pólů geomagnetického pole přibližně jednou za dvě stě tisíc let. A před sto miliony lety nastala pauza dlouhá celých třicet milionů let.

„Naposledy si zemské magnetické póly vyměnily svou pozici přibližně před 780 tisíci lety. Pravděpodobnost dalšího ´přepólování´ zemského magnetického pole je tak poměrně velká,“ říká František Martínek shodně s ostatními vědci, kteří přepólování Země zkoumají.

Rok 2012 a "velké změny"

Někteří ezoterici dávají přepólování Země do souvislosti s rokem 2012. Tento letopočet podle mayského kalendáře a také podle dalších pramenů znamená zlom na planetě Zemi – psali jsme TADY. Někdo dokonce hovoří o konci světa. Jiní zase zmiňují velké změny, které zasáhnou vše živé na této planetě.

Právě v roce 2012 má prý zaniknout současná civilizace – nikoliv však ve smyslu fyzickém. Týká se to vzniku nového myšlení, který podnítí mnoho dalších změn. O tom je přesvědčen i známý americký vědec a výzkumník Gregg Braden, proslulý citlivou snahou sbližovat vědu a duchovní poznání.

Již před šesti lety se Gregg Braden vyjádřil k širším souvislostem, spojeným s posunem zemských pólů, takto:

„O změnách myšlení tady není pochyb, o tom jsem přesvědčen. Ostatně, pokud je mi známo, nejen vědci, ale i mnohé ´přírodní národy´, ti všichni věří, že spolu s přepólováním Země přijde komplexní očista. Měla by to být jakási globální defragmentace všeho, co lidská civilizace dosud dosáhla. A to se samozřejmě týká rovněž přírody jako celku. Znamená to, že se změní systém stávajících vzorů – nebude nic, co by dosavadní systémy udrželo pohromadě.“

Nemusíme se ničeho bát

RNDr. Pavel Hejda, CSc. z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR potvrdil, že některé indicie ukazují na možnost přepólování:

„Zaznamenáváme výrazné zeslabení magnetického pole v jižním Atlantiku. Konkrétně lze zmínit například měření v jižní Africe u Kapského Města, kde magnetické pole za šedesát let zesláblo o dvacet procent, což je nepochybně významná změna,“ říká.

100 KŘESTNÍCH JMEN

Vybíráte jméno pro miminko?
Nebo se jen chcete dozvědět,
jestli vám vaše jméno pomáhá
či naopak něčím škodí?

ČTĚTE NÁŠ SERIÁL

„Nerovnost severní a jižní polokoule se zvětšuje, symetrie se narušuje – to je při přepólování jev, který nastat musí.,“ doplnil RNDr. Pavel Hejda, CSc. „Avšak známe i nedokončené přepólování, které se nazývá exkurze. Při ní se dipól sice nakloní, ale pak se zase vrátí zpět. Ze současných dat nelze s jistotou určit, zda se jedná o exkurzi nebo přepólování.“

A kdyby přece jen? „Procesy na Zemi mají zcela jiná měřítka, než vnímáme my z hlediska lidského života. Takže i kdyby magnetické pole dál sláblo, potrvá proces přepólování Země několik století a my se jej pochopitelně nedožijeme,“ dodává náš přední geofyzik.

Dlouhodobý proces

Opravdu se nemusíme obávat nějaké katastrofy? „Důsledky to na nás má,“ vysvětluje RNDr. Pavel Hejda, CSc.

„Magnetické pole chrání Zemi před kosmickým zářením a slunečním větrem. Právě v současnosti dochází nad oblastí Atlantiku k poruchám na družicích, protože ochrana ve výškách, v jakých jsou družice umístěny, je daleko menší, než jinde. Takže přes satelity to na nás určitě nepřímý vliv má.“

Navíc podle nejrůznějších informací mohou být ohroženy rozvodné sítě a telekomunikační technologie.

Takže přece jen důvod k zoufání a panice? „V žádném případě!“ tvrdí ostravská numeroložka Alexandra Rohanová. Také ona se zabývá Mayským kalendářem.

„Datum 21. 12. 2012 skutečně souvisí s jeho závěrem, ale rozhodně nejde o apokalypsu, o konec světa,“ zdůraňuje. Naopak, podle Alexandry Rohanové toto období pomůže lidstvu k dalšímu vývoji.

Numeroložka: Není důvod k obavám

„Ovládáme pět smyslů – vidíme, slyšíme, máme chuť, čich, hmat... Ale nyní dochází ke změnám energie na planetě Zemi, a to nám přinese propojení do vyšších čaker. Tím se nám více otevře mimosmyslové vnímání, telepatie,“ říká Alexandra Rohanová.

Podle numeroložky se jedná o dlouhodobý proces a již nyní někteří intuitivně založení lidé jsou více vnímaví. „Například jim zazvoní telefon a oni hned vědí, kdo jim volá. Nebo dovedou bezchybně vysvětlit svůj sen.“

CHIROMANTIE

Ukaž mi svou ruku a já ti
řeknu, co tě v životě čeká...

Láska i smrt vepsaná v dlaních

Co se přepólování týče, numeroložka Alexandra Rohanová je rovněž přesvědčena, že se jedná o proces, který nenastane ze dne na den:

„Jsme na toto nastartovaní prakticky již z minulého století. Všeobecně se říká, že přecházíme z věku Ryb do věku Vodnáře. Ale nelze jen tak odstřihnout jedno období a začít druhé.“

Určitě i podle Alexandry Rohanové není důvod k obavám: „Lidé jsou dnes často negativní, všechno vidíme špatně, černě. Je čas na změnu,“ vzkazuje.

„Všechno je ve změně a každá změna nás táhne do vyšší vibrace. Proto se snažme každou takovou změnu vítat spíše s radostí, potěšením. A zkusme se na ní aktivně podílet. Tady a teď.“

dp

Přečtěte si také


Diskuse: Přepólování Země. Bude konec světa?

Zbytečné obavy

2.11.2013   |   08:44   |   od: Gemi
No, tak vidíte, obavy byly zbytečné, co? Vždyť eventuální přepólování Země je proces, který trvá tisíce až desetitisíce let. To přece nejde ze dne na den... lidi, proboha!

Zkuste si představit přímku...

5.11.2012   |   09:47   |   od: Pollux
Zkuste si představit přímku dlouhou asi 45 km, kde 0,7 mm = průměrný lidský život. Takže, jaká je pravděpodobnost, že se zrovna teď něco stane? Já si samozřejmě přeji, aby se něco stalo, ale jsem k tomu čím dál skeptičtější.

Mám strach a pocit úzkosti

4.11.2012   |   11:32   |   od: Pavla
Já si myslím, že něco se děje. Považuji se za citlivého člověka a od začátku roku 2012 se tímto tak trochu zabývám ze zvědavosti, i ujištěním, že se nic nestane. Mám ze svých pocitů strach - je to strach o mé blízké, o syna a rodinu. Možná jsem blázen, že se bojím...
Moje okolí se tomu jen vysmívá nebo to ignoruje, ale mě to nedá. Mám pořád ten pocit úzkosti:/ Počkám si tedy na 21.12. a budu doufat, že se dožiji i vnoučat:-)

Jaké to bude mít následky?

3.11.2012   |   21:49   |   od: Stanislav Zeman
Můj názor na přepolování je asi tento: Člověk, který si připouští různé horoskopy a věří tomu nebo tomu, přikládá nějaké souvislosti s jeho osobou a jeho bezpečím, tak ten je možná duševně trochu rozladěný a možná bude i něco málo trpět.
Člověk, který je vyrovnaný, obyčejný a průměrný a rozumně myslící, tak ten trpět určitě nebude. Svým způsobem si vše nějak vysvětlí a zdůvodní, i když to nebude přesné a dokonalé.
Jsem takový průměr a z ničeho si nic nedělám a věci nehrotím. Takže to je můj názor.
Zobrazeny poslední 4 příspěvky, celkový počet 4 příspěvky.
poslední příspěvek: 2. 11. 2013 8:44
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci