Tajemné kameny V.: Suiseki – střežený poklad

10.10.2009 00:00   |   Ezoterika - KAMENY
Kámen, který je šperkem interiéru. Přesně to je suiseki. A jak tvrdí znalec – je to kámen, který promlouvá k duši. Proto v našem seriálu nesmí chybět.

Tajemné kameny V.: Suiseki – střežený poklad

Takzvané suiseki nejsou jen tak „obyčejné“ kameny. Najdete si je v přírodě, ale musí být zajímavé tvarem. Pak se ještě doma hezky upraví a vystaví.

Zvyk ze staré Číny

„Tento zvyk – sbírat zajímavé kameny a upravenéje pak vystavovat jako vzácné šperky na podstavci, je velmi starý,“ říká Karel Šerák, který se o suiseki zajímá už od roku 1996. „Pochází z Číny, v 8. století jej převzali Japonci a dnes je možné po celém světě najít stovky nadšenců, kteří dovedou nekonečné hodiny v přírodě hledat poklad v podobě živého kamene nevšedních tvarů, struktur a povrchu.“

Karel Šerák razí heslo, že nezáleží ne množství kamenů, které domá máme, ale na jejich kvalitě. „Posuzuje se pět základních vlastností – tvrdost, kvalita povrchu, barva, tvar a stáří.“

Sběratelé dávají svým kamenům často jména. A tak je na výstavách suiseki možné spatřit například Stolovou horu, Pagodu, Madonu, Ptáčka nebo Zelený ostrov a řadu dalších.

TAJEMSTVÍ KAMENŮ

Pro zdraví i peníze
Moc křišťálu
Jak a čím působí
Jak působí na čakry
Posvátné megality

Střežený poklad

Japonci často své kameny, které jsou pro ně velmi vzácné, vůbec nevystavují. „Doma je mají uloženy ve speciálních krabičkách zvaných kiribaku a ještě zabaleny do cenných látek,“ vysvětluje Šerák.

„Je to nejen z důvodu častých zemětřesení, která Japonsko postihují a před kterými své kameny chrání. Opatrují tak vše, co má pro ně hodnotu,“ dodal. Nemusí přitom jít o hodnotu materiální, často jsou to kameny děděné po předcích a opatrované z generace na generaci jako oko v hlavě.

„Pokud je vystavují, pak ve speciálním výklenku ve zdi. „Nazývá se tokonoma a spolu se suiseki jsou v něm často bonsaje a kaligrafie,“ doplňuje sběratel.

Lidské postavy, zvířata, domečky...

Kdo se jednou začne zajímat o suiseki, zjistí, že to je docela složitá záležitost. Nestačí pouze sbírat lecjaké kameny a ty pak vystavovat. Nerosty se dělí do speciálních skupin. „Například mezi tzv. objektové kameny, neboli keisho-seki, patří kameny připomínající lidské postavy, zvířata, domečky, chatrče, lodě, ryby, hmyz či ptáky,“ vyjmenovává jeden z nejznámějších sběratelů suiseki v Česku.

Dalšími druhy jsou například funagata, znázorňující všechny možné tvary lodí, nebo hashi-ishi, připomínající mosty. „V různých variantách se nacházejí také tzv. chryzantémové kameny, na kterých jsou nejdůležitější motivy květin a barvy,“ dodává sběratel (biseki - barevné kameny).

Nejcennějšími jsou podle něj baika-seki. Obrazové kameny s motivem kvítku slivoně. „Květ má pět okvětních lístků, což si Japonci velmi hlídají,“ vysvětluje Šerák. Tyto kameny se nacházejí pouze v Japonsku a i tady je jich velmi poskrovnu.

Chiromantie

Ukaž mi svou ruku a já ti
řeknu, co tě v životě čeká...

Láska i smrt vepsaná v dlaních

Vedle objektových kamenů do suiseki patří velmi oblíbená kategorie kamenů znázorňujících nejrůznější typy krajiny, známých pod názvem san-sui-kei-seki. Jedná se o hory, ostrovy, vzdálené hory, hory s vodopády, pobřežní oblasti a další.

České kamenné šperky

Tradice suiseki – kamenů, nad kterými se medituje a které konejší naši duši – sice vzešla z Číny a Japonska, jednotlivé kousky však nemusejí pocházet pouze odtamtud.

Mnoho českých sběratelů má ve svých sbírkách ryze české suiseki. „Samozřejmě, že se zajímavé kameny najdou i u nás, nemusíme Japoncům závidět a myslet si, že když se k nim nedostaneme, nemůžeme suiseki začít sbírat,“ usmívá se Šerák. „Stačí se projít po přírodě, koukat kolem sebe s otevřenýma očima a pochopit, o čem ty kameny jsou,“ láká vášnivý sběratel.

Náročný proces

Než se ovšem z „obyčejného“ kamene stane suiseki, čeká ho náročný proces. Musí se očistit, v některých případech je dovoleno jej vyleštit. Připravený kámen patří na speciální dřevěnou podložku daiza a když se vystavuje, pokládá se na lakovaný dřevěný stolek.

„Slavný velký mudrc Konfucius řekl, že jen dokonalý se těší z pohledu na hory a kameny,“ zacitoval nám na závěr Karel Šerák.

Staňme se tedy alespoň na chvilku „dokonalými“ a potěšme oko i duši pohledem na pár kousků ze sbírky pražské Botanické zahrady, Karla Šeráka, akademických malířů Milana Kliky a Vlaďky Kuřátkové a dalších sběratelů, které před časem redakční fotoaparát zachytil na výstavě suiseki.

dp

Přečtěte si také


Diskuse: Tajemné kameny V.: Suiseki – střežený poklad

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci