Tajemné kameny II.: Moc křišťálu

18.9.2009 00:00   |   Ezoterika - KAMENY
Druhý díl našeho seriálu o tajemných kamenech věnujeme křišťálu. Ze všech kamenů tomu nejtajemnějšímu. Je uznáván jako symbol světla na Zemi, zrcadlo naší duše, jako průvodce nekonečnem...

Tajemné kameny II.:  Moc křišťálu

Přívlastků, kterými se křišťál pyšní, je nespočet. Stejně, jako možností jeho užití. Od nepaměti jej vědmy a mágové používají ke své práci. Tvrdí, že je to velmi silný zesilovač energie, který povzbuzuje jasnožřivost a zvyšuje duchovní síly.

Používají jej i léčitelé. Jsou přesvědčeni, že je nejúčinnějším léčivým krystalem na světě. Používají ho všichni, kdo věří v moc kamenů. Nepochybují o tom, že je ochraňuje před vším zlým a negativním.

TAJEMSTVÍ KAMENŮ

Pro zdraví i peníze
Jak a čím působí
Jak působí na čakry
Suiseki – střežený poklad
Posvátné megality

Dokonalá očista

Ezoterici věří, že křišťál pročišťuje. Tělo, duši i ducha. A také prostor, ve kterém se nachází. Je to také výborný prostředek k uvolnění napětí v domě.

Prameny uvádějí, že je vhodný na všechny zdravotní problémy, včetně problémů duše. Tiší bolesti hlavy a zubů, neurologické a střevní potíže, nevolnosti, podporuje zažívací trakt, posiluje imunitu, uvádí tělo do rovnováhy a dokonce prý zvyšuje laktaci.

Jak vyčistí prostory doma nebo kanceláři?

Podle starého čínského učení Feng šuej to dokáže křišťál umístěný uprostřed prostoru – tedy bytu, domu, kanceláře nebo i pracovního stolu. „Pokud sem zavěsíme duhový křišťál, získáme velmi silný prostředek. V tom případě bychom se měli připravit na to, že se uvolní zábrany, které se jak v tomto prostoru, tak v našem nitru nacházejí,“ tvrdí odbornice na feng šuej Marcela Bartáková.

„Výborným posílením energie je nechat na velký přírodní křišťál s jedním hrotem umístěný ve středu vašeho domova nebo blízko něj svítit světlo,“ doplňuje tuto teorii Lilian Too ve své knize Feng šuje - 168 způsobů, jak dodat harmonii svému domovu“.

„Světlo aktivuje sílu zemské energie křišťálu, a protože střed domova je vždy posílen elementem země, bude z toho mít prospěch každý, kdo bydlí v domě. Napětí v domě začne polevovat a podstatně se sníží tendence k hněvu, násilí a nepřátelství,“ dodává Lilian Too. „Dejde si však pozor, abyste si koupili křišťál a ne umělou hmotu vydávanou za křišťál,“ nabádá k ostražitosti.

Pozitivní naladění

Tři veliké křišťály do středu místnosti umístil také malíř a ezoterik Zdeněk Hajný. Ve své Křišťálové čajovně v Galerii Cesty ke světlu. „Je to symbolika poutníků. Jako svědkové dávných světů jsou zde připomínkou toho, jak je lidský život z hlediska doby a času, kdy se krystaly utvářely, jen malou epizodou,“ vysvětlil význam křišťalů v čajovně Zdeněk Hajný. „Jsou motivem k zamyšlení se nad hledáním smyslu života...“

Možnost terapeutického působení krystalů na člověka Zdeněk Hajný nepopírá. „Už tím, že vytvářejí pocit estetického pozitivního působení, nás příjemně nalaďují,“ říká. „Vytvářejí dojem krásna a působí silně emočně. Stejně, jako hvězdy nebo systémy hvězdných prvků vesmíru, nemohou tak nikdy působit disharmonicky. Proto vždy vnášejí do lidského života pozitivitu světla, řádu a harmonie.“

Ochrana proti zuřícímu šéfovi

„Ochraňuje před vším zlým a negativním,“ odkrývají některé zdroje další z mnoha vlastností křišťálu. Pokud vás trápí příliš přísný nadřízený, stačí prý jednoduše položit očištěný a sluncem nabitý malý křišťál na svůj pracovní stůl. Ze zuřícího šéfa se prý zaručeně zakrátko stane mírumilovný beránek.

V kapse by křišťál měli nosit ti, kdož si příliš nevěří. „Povzbuzuje psychiku a samostatnost, pomáhá ke zdokonalení, odstraňuje bloky...“ uvádí se dále o tomto magickém nerostu.

Jeden exponát si klidně položte na noční stolek. Křišťál prý totiž dovede zaručit klidný spánek, umí Odstranitškodlivé elektromagnetické záření a vyčistit geopatogenní zóny.

„Obyčejný“ křemen

Tolik užitečných vlastností. A přitom je tento bezbarvý, průhledný křišťál vlastně nejrozšířenější odrůdou křemene, jednoho z nejběžnějších nerostů v zemské kůře!

Zajímavé je, že název „křemen“ pochází z řeckého slova „krystallos“, což znamená „led“. Naši předkové totiž věřili, že křemen byl led stvořený bohy. „Ještě v 17. století byli lidé pevně přesvědčeni, že se musí jednat o zkamenělý led,“ uvádí se v knize Průvodce přírodou – Minerály.

„Od středověku jsou koule vyrobené z křišťálu používány k předpovídání budoucnosti,“ doplňuje zajímavé údaje o magickém křišťálu v knize Drahé kameny Cally Hallová.

Duhový křišťál

Není křišťál jako křišťál. Na závěr něco o tzv. duhovém křišťálu. Jsou to hranoly rozkládající světelé paprsky, speciální objekty řezané ze skla s mimořádně hladkými fazetami.

„Duhové křišťály se podobají drahému nádobí z křišťálového skla,“ popisuje Christine M. Bradler v knize Feng-šuej Lexikon od A do Z. Duhové křišťály se dají snadno koupit a možnosti k jejich užití jsou velmi široké. „Lze je uplatnit k rozdělování, rozptylování, vedení i nasměrování energie i k její aktivaci,“ říká Christine M. Bradler. „Toto působení si lidé uvědomovali už v minulosti. Proto v palácích a na zámcích kdysi zavěšovali křišťálové lustry do vstupní oblasti a rovněž do velikých síní, aby tak řídili proudění energie.“

Použití duhových křišťálů:

  • Dá se zavěsit do okna, potřebujeme-li zamezit příliš velkému úniku energie
  • Výborně působí v dlouhých chodbách, neboť dobede přibrzdit příliš rychlý tok energie
  • Žádoucí je umístit ho před ostré rohy a výčnělky v místnostech, aby ztlumil „skrytý meč“, neboli odpuzoval agresivní energii
  • V koutech místností, které zůstávají stranou a moce se do nich nevstupuje, oživí stagnující energii
  • Vhodný je ve středu místnosti, kde pomáhá k dosažení stability
  • V oknech rozptyluje škodlivé energetické vlivy přicházející zvnějšku
  • Mezi dveřmi a postelí může zabránit event. konfrontacím

dp

V příštím díle: Jak a čím kameny působí

Přečtěte si také


Diskuse: Tajemné kameny II.: Moc křišťálu

Bůh a kameny

22.11.2009   |   04:00   |   od: Marut
Já jsem také věřící. Ale to neznamená, že bych se kamenům vyhýbala. Kameny mám vystavené doma a k Bohu přicházím ve svém nitru. Nemyslím, že by se spojení obojího vylučovalo.
Kámen je kus přírody a tu přece Bůh stvořil... :-)

Kameny

25.9.2009   |   19:16   |   od: Lilina
Kdo se jednou setká se silou kamenů, ten věří, protože ani nemá jinou možnost. Tak to prostě je. A kdo se s jejich léčivou mocí nikdy nesetkal a neotevře se tomu, aby poznal, tak nikdy neuvěří.
Mně přesvědčili. Mám již slušnou sbírku.

pro: hej/pozor

24.9.2009   |   17:06   |   od: Aalisa
není přece důležité, že má člověk věřit v boha... každý věří něčemu jinému... já věřím kamenům... proč věřit bohu, kterého nikdo nevidí... kameny vidím a cítím... hezký den ;o)

to je zauímavé

23.9.2009   |   16:38   |   od: Niakra death
som ekonomik a je to veľmi zaujímavé. veď kde inde nájdete o tom kameni toľko informácií?

veřte jen sami v sebe

23.9.2009   |   10:00   |   od: kameník
ano, kameny opravdu mohou pomoci s očištěním. transformace je na vzestupu, nechť si každý vybere, jakou realitu chce prožívat - jestli tu zkostnatělou překroucenou biblickou pohádku nebo přirozený tok kosmické energie...
Zobrazeno posledních 5 příspěvků, celkový počet 6 příspěvků.
poslední příspěvek: 22. 11. 2009 4:00
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci