Tajemné kameny III.: Jak a čím působí?

25.9.2009 00:00   |   Ezoterika - KAMENY
Při výběru „toho svého“ kamínku dávejte dobrý pozor, po jakém sáhnete. Literatura praví, že ne každý přináší energii pozitivní. Některé kameny mohou údajně i ublížit.

Tajemné kameny III.: Jak a čím působí?

Ale který kámen je tím nejvhodnějším? Vybírejte nejen druh kamene, ale dívejte se také na jeho barvu a tvar. „Je třeba dbát na to, aby kameny nepůsobily výhrůžně a nedala se v nich rozpoznat žádná zlověstná podoba, třeba podmračené obličeje nebo ušklíbající se tváře,“ upozorňuje Christine M. Bradler ve své knize Feng-šuej Lexikon od A do Z.

Od takových kamenů tedy raději dále.

TAJEMSTVÍ KAMENŮ

Pro zdraví i štěstí
Moc křišťálu
Jak působí na čakry
Suiseki – střežený poklad
Posvátné megality

Umístění kamenů v bytě

Je vhodné mít ty dobré kameny doma a také je nosit u sebe. Jako šperk nebo jen tak, volně položené v peněžence či v kabelce. Ale pozor. Pokud máte kamínek mezi penězi, musíte ho velmi často čistit od negativních nánosů (nikoli jen prosté špíny), které na sebe nabaluje.

V bytě jsou tři místa, kam bychom podle odborníků na několik tisíc let staré čínské učení feng šuej měli konkrétní kámen umístit. Jsou to oblasti:

  1. vědění, která se nachází v rohu místnosti hned vlevo od vstupních dveří,
  2. partnerství, která leží v rohu místnosti vpravo naproti vstupním dveřím
  3. naše energetické centrum neboli Jednota, přímo ve středu místnosti.

Oblast partnerství oživí růženín – růžový kámen. Zejména je vhodný tam, kde máme v oblasti partnerství ložnici. „Je to kámen lásky,“ potvrzuje známou pravdu Marcela Bartáková, která myšlenky a prvky feng-shui využívá v interiérové tvorbě. „Pokud budete nosit náramek z růženínu nebo tento kámen ve tvaru srdíčka zavěšený na řetízku, pomůže ve vás lásku rozhořet,“ slibuje.

Nikdy byste však podle ní neměli mít kameny umístěné v kleci, odrátované, zalité nebo uvězněné v láhvi. „Zvláště pak je odstraňte ze sektoru partnerství. Naznačují touhu vlastnit partnera,“ vzkazuje.

Což platí nejen o kamenech, ale také o špercích.

Barvy a kameny

„Zelený kámen vám dodá fyzické zdraví, modrý kámen mentální svěžest,“ uvádí jednu ze zásad působení barev na člověka Marcela Bartáková.

„Naši předkové využívali jednotlivých barev, jejich nejrůznějších odstínů a vzájemných kombinací k ovlivňování psychiky, posilování imunity a jako prevenci proti nemocem,“ doplňuje informace Olga Krumlovská. Svou knihu Barvy šatů, drahokamů a naše psychika věnuje celou popisu jednotlivých barev a jejich působení na člověka. Uvádí také, jak kombinovat barvy oblečení s kameny.

Tak například červená barva podle ní symbolizuje sexualitu, menstruační cyklus, plodnost, potenci, krevní oběh a stimulaci energie.

„Máme-li výše uvedené potíže, pak volíme oblečení barvy červené, které kombinujeme u poruch menstruačního cyklu s achátem nebo karneolem, u problémů se sexualitou (impotence nebo frigidita) s krevelem (na snímku vpravo), při nemocech krevního oběhu kombinujeme s rubínem, v případě stimulace energie a plodnosti volíme jaspis, obsidián nebo pyrit,“ radí Olga Krumlovská.

Další její tipy:

  • V kombinaci s topasem nebo citrínem volíme oblečení žluté barvy. Tato barva je barvou intelektu, podporuje paměť, a proto je vhodná zejména pro studenty.
  • Vliv na naše smysly má oblečení v barvě královské modři, pokud je doplníme kameny lapis lazuli nebo safírem.
  • Bílá barva je barvou čistoty, očišťuje, zbavuje od jedů, a proto je vhodnou barvou oblečení všude tam, kde je zvýšené nebezpečí infekce – napřklad v nemocnicích. Bíle bychom se měli oblékat i doma, pokud je v naší domácnosti někdo postižen nakažlivou nemocí. Vzhledem k tomu, že má bílá barva schopnost odrážet všechna spektra slunečního záření, je nejvhodnější barvou oblečení v negativních zónách, pomáhá nám také efektivněji hospodařit s naší energií. Oblečení bílé barvy je nejvhodnější kombinovat s diamantem, achátem, křemenem nebo zirkonem.
  • Nosit oblečení černé barvy je svým způsobem nebezpečné, pokud nejsme silnou osobností anebo se nepohybujeme výhradně v místech s pozitivní energií. Tato barva, protože pohlcuje všechny frekvence slunečního záření, a to jak negativní, tak pozitivní, nás může rychle načerpat velkou pozitivní, ozdravnou energií, nebo nás může naopak v negativním prostředí oslabit, či dokonce i zničit. Obzvlášť nebezpečná je černá barva pro lidi labilní, psychicky nevyrovnané, narušené apod. Vliv oblečení černé barvy je možné posílit nošením doplňků z hematitu, obsidiánu (na snímku vpravo), vltavínu či berylu. Tyto kameny je vhodné kombinovat s křišťálem nebo diamantem, abychom měli jistotu, že pracujeme s pozitivní energií. A pokud jde o patogenní zóny, jsou nejvhodnějšími drahými kameny diamant nebo tyrkys.
  • Oblečení barvy vínové nebo kombinace barev červené a fialové nám pomáhají překonávat emoce. Zmírňuje také sexuální problémy a podporuje odbourávání přebytečných tuků. Má příznivý vliv na krevní tlak, pomáhá proti zácpě a má prý schopnost odhánět poltergeisty (duchy). Jako doplňky jsou vhodné achát, podporující aktivitu střev, granát, jenž ovlivňuje krevní tlak, a jantar, který chrání před nočními přízraky.

dp

Příště: Kameny a čakry

Přečtěte si také

Diskuse: Tajemné kameny III.: Jak a čím působí?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci