Proti stresu můžete zkusit automasáž

4.9.2009 00:00   |   Ezoterika
Celá řada kultur věří, že existuje vnitřní energie, která neustále proudí tělem a dává dotyčné osobě možnost bojovat s eventuální chorobou. A jedním ze způsobů, jak rozproudit pozitivní energii v těle a posílit životní sílu, je masáž a také automasáž.

automasáž

Automasáž patří mezi nejlepší způsoby, jak zklidnit nervy, odstranit stres a navodit pocit životní pohody.

„Pozornost, péče a čas, které věnujete sobě samým se vám vrátí v podobě zlepšeného zdraví a v pocitu štěstí,“ píše například Emma Mitchell v knize Energie tvého těla.

Pokud vás myšlenka masírování vlastního těla zaujala, přinášíme tento návod od Emmy Mitchell:

Máte-li dostatek času, připravte se na automasáž aromatickou koupelí. Její blahodárnost ještě zvýšíte inspirativní hudbou i svitem svíček.

Ve vaně můžete zavřít oči, vdechovat vůni esence a mít tak dokonalý požitek ze všeobklopující lázně. Nezapomeňte na nahřátou hebkou osušku, kterou se po koupeli osušíte.

Připravte si vhodnou olejovou směs, ztlumte světla nebo zapalte svíčku, pusťte si uklidňující hudbu. Můžete rovněž zapálit vonné tyčinky či aromatickou lampu, aby všude kolem vás byla příjemná vůně.

K uklidnění začněte zhluboka dýchat. Posaďte se na osušku na podlahu nebo na židli. Můžete si pod sebe dát polštářek – pocit pohodlí je nesmírně důležitý.

 

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Skořice pomáhá řidičům lépe se soustředit,
uklidňuje a snižuje podrážděnost.

VŮNĚ ZLEPŠUJÍ ŘIDIČSKÝ UM, MYŠLENÍ I SEX

Při masáži byste měli dosáhnout na všechna místa svého těla, snad s výjimkou středních zad. Ale pozor, žádné násilné pohyby nedělejte! Oddejte se prožitkům z jedinečné citlivosti jednotlivých částí těla – naslouchejte tomu, co vám říkají.

Nakapejte malé množství oleje na dlaně a začněte s masáží. Zklidněte dýchání. Činí-li vám některý pohmat mimořádné potěšení, opakujte jej několikrát a rytmicky. Stále buďte otevření pocitům.

Masírujte postupně celé tělo až dolů k nohám a prstům. Dbejte na tělesné signály: jsou-li ruce již unaveny, udělejte si přestávku, anebo namísto prstů použijte loket – uvidíte, jak krásně dokáže klouzat po naolejované kůži!

ČTENÍ Z RUKY:
JAKÉ MÁTE ŠTĚSTÍ V LÁSCE?

Přečtěte si své zkušenosti
a také budoucí osud z dlaně

Při tréninku automasáže můžete začít s masáží rukou. Tato technika je zaměřená na rychlou odpomoc od stresu.

„Pamatujte: důležitější než vlastní masáž je kvalita vašeho vědomého prožitku, který do masáže vkládáte. Proto zklidněte dýchání, opřete se oběma nohama pevně o podlahu a nalaďte se na pocity celého těla,“ nabádá Emma Mitchell.

Opřete lokty o stehna a začněte si jednou rukou třít druhou ruku – a to nahoře i vespod včetně zápěstí. Masírující ruce dopřejte odpočinek.

Obraťte ruku dlaní vzhůru a sevřete její zápěstí mezi prsty a palec druhé ruky.

Bříškem palce začněte masírovat zápěstí a také spodek dlaně – zbývající prsty slouží jako opora.

Pak masírujte celou dlaň malými krouživými pohyby stále s podporou ostatních prstů.

Ruku obraťte a začněte masírovat její hřbet včetně zápěstí. Malými krouživými pohyby pronikejte mezi kůstky – od zápěstí až ke kotníkům.

Dlaň si jemně potírejte ostatními prsty (ramena a paže jsou uvolněné). Nakonec namasírujte každý prst zvlášť i palec.

Profesionálové pochybují

Je pravdou, že automasáž vyjde lacino oproti tomu, když bychom využili profesionální masérské služby. Navíc můžeme pro automasáž pohotově využít volnou chvilku, která se nám právě naskytne. Nemusíme nikam docházet a platit maséra, nemusíme se objednávat...

Ale kvalifikovaní maséři upozorňují: automasáž zcela jistě nenahradí sportovní nebo relaxační masáž.

„Klasická masáž nemá s automasáží nic společného,“ vysvětluje profesionální masér Jiří Dejl (na snímku vpravo). „Je to jen psychická úleva, zatímco klasická masáž působí na uvolnění těla.“

Masér Jiří Dejl je držitelem několika osvědčení. Zabývá se sportovními a rekondičními masážemi, navíc se zaměřením na čínskou tlakovou masáž, má rovněž osvědčení pro baňkovou masáž... a zkušeností má také více než dost. Na automasáž je jeho názor jednoznačný: nikomu neublíží – a spíše s úsměvem pak dodává, že se při ní člověk akorát zbytečně „nadře“.

„Pro to, aby se při automasáži jedné části těla ulevilo, tak si tím druhou část těla člověk namůže. Namasírovat sám sebe snad ani kvalitně nejde,“ tvrdí Jiří Dejl.

Ale úplně zase automasáž nezatracuje: „Určitě to může být příjemné. Tím spíš, spojíme-li automasáž s aromatickou koupelí a přibereme na pomoc nějaký ten voňavý olejíček. Sportovní nebo relaxační masáž to však určitě nenahradí.“

A k tomu ještě Jiří Dejl upozorňuje na skutečnost, že když na masáži pracujeme, nemůžeme se jí tolik oddat a procítit ji.

Soudci nebudeme. Zkuste a rozhodněte se sami...

dp

Přečtěte si také

Diskuse: Proti stresu můžete zkusit automasáž

Pomůcky

22.7.2018   |   00:15   |   od: Mona
Na automasáž používám dvě pomůcky - míč a masážní válec. A opravdu si je nemohu vynachválit. Na netu je i spousta návodů. Záleží na každém, co si vybere a co mu bude vyhovovat nejvíc.

Možností je mnoho

23.1.2010   |   16:27   |   od: Maroma
Záleží na tom, zda se jedná o rostlinné oleje nebo o éterické oleje.
Z rostlinných olejů doporučuji oleje za studena lisované: nejuniverzálnější je mandlový, ale můžete použít i slunečnicový nebo olivový.
Pokud jde o éterické oleje, záleží na tom, co masáží sledujete, jaký je její cíl: Chcete se uvolnit po dni plném stresu, anebo ulevit namoženým svalům po sportovní aktivitě? V prvním případě lze použít v podstatě jakýkoliv citrus: bergamot, citrón, pomeranč, grep, ale i levanduli a geránium. Ve druhém případě eukalyptus, mátu, zázvor.
Možností je opravdu mnoho, neboť také esencí je mnoho. Je potřeba vždy znát přesnou situaci a podle toho olej vybrat.

Jaké olejíčky? Výběr je velmi důležitý!

17.1.2010   |   11:33   |   od: redakce
Milá Zdenko, co se aromaolejíčků týče, jsou voňavé a příjemné, ovšem v některých případech mohou i ublížit. Jejich výběr je proto velmi důležitý. Nestačí si pouze obstarat kvalitní přípravky. Musíme zároveň vědět, že určité esence mají nepříznivý účinek například pro nastávající maminky nebo pro ty, kteří trpí nějakým onemocněním.
Něco jsme již nastínili v článku Věřte nevěřte – i vůně umí léčit, avšak působení aromaolejíčků se budeme na našem internetovém portálu ještě dále podrobně věnovat.

které olejíčky?

12.1.2010   |   16:21   |   od: Zdenka
které olejíčky jsou pro masáže nejlepší? díky za tip.
Zobrazeny poslední 4 příspěvky, celkový počet 4 příspěvky.
poslední příspěvek: 22. 7. 2018 0:15
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci