Jak se žije dětem z babyboxů?

16.10.2009 00:00   |   Děti
Hned dva nalezenci, které jejich matky nechtěly, vzrušili veřejnost. Holčička z pražského Karlova náměstí dostala jméno Terezka a ještě vyhráno nemá. Pár dní před tím „porodil“ babybox již 25. české dítě. Andreu Neděli.

Jak se žije dětem z babyboxů?

A právě toto neobvyklé příjmení vzbudilo mezi veřejností značnou nelibost. Není se ale třeba obávat, veškeré plamenné diskuse jsou zhola zbytečné. Malá slečna si toto jméno do života neponese. A protože řadu z vás zajímá, jak vlastně celkově vypadá život malého babyboxátka, pojďme se na tuto problematiku podívat zblízka.

Co je to za schránku?

S myšlenkou na schránku, do které může matka anonymně umístit své dítě a mít jistotu, že o ně bude postaráno, přišel Ludvík Hess. Působí v reklamě a public relations, je vydavatelem literárního časopisu a chovatelem koní. A dnes mu mnoho lidí říká ”Táta Babybox.” Inspiroval se obdobnými zařízeními, které fungují v mnoha zemích světa. Od roku 2005 sehnal desítky sponzorů a miliony korun na vybudování dvaceti osmi babyboxů, do konce roku 2009 chystá další dva a celkově jich v republice plánuje sedmdesát.

Babybox je vyhřívaná schránka umístěná na nenápadném místě. Po uložení dítěte do schránky a uzavření vnějších dvířek je ihned uvědoměn personál a dítě je během minuty z Babyboxu vyndáno a předáno lékařům k okamžitému vyšetření.

Vše, co má dítě případně u sebe (oblečení, hračky, dopis) je zaprotokolováno, sbaleno a později předáno adoptivním rodičům. Dítě musí mít podle listiny základních práv a svobod jakékoliv dočasné jméno, proto je občas nemocničním personálem pojmenováno dosti bláznivě, například  Adam Ježíšek, Andrea Neděle či Anežka Česká.

Může vás zajímat

Chcete mimčo? Zakažte partnerovi notebook!
Čekat na dítě do třiceti je riziko
Zánět středního ucha odstartuje i dudlík

Testy, testy, testy

U dětí z Babyboxu lékaři neznají otce ani matku a dítěti tak zcela schází rodinná anamnéza. To lékařům komplikuje situaci, protože musí miminko podrobit sérii nejrůznějších testů. Provádí se testy na případný alkoholismus či drogovou závislost matky, screening mozku i vnitřních orgánů, mimina absolvují genetické testy na vrozené vady a nemoce. V podstatě se dá říci, že snad žádné miminko neprojde na počátku svého života tak důkladnou prohlídkou, jako právě babyboxátko.

Testy se dělají i kvůli budoucím adoptivním rodičům. Ti mají ze zákona právo vědět maximum informací o zdravotním stavu dítěte, aby se mohli rozhodnout, zda si například troufají na výchovu dítěte alkoholičky nebo miminka, které si nese nějaký druh postižení.

Kojeňák, příjmení a rodiče

Po několika dnech v nemocnici se babyboxátko stěhuje do kojeneckého ústavu a je mu určen poručník. Zpravidla je to sociální pracovník kojeneckého ústavu. Ten je dočasně zodpovědný za vše, co se s dítětem děje a schraňuje všechny zjištěné informace o dítěti, aby je později předal novým rodičům. Dítěti je také soudně přiděleno nové příjmení, většinou běžné české, nijak exotické.

Souběžně se rozbíhá další akce: Odbor sociální péče krajského úřadu (z kraje, v němž bylo dítě nalezeno) začne hledat vhodné rodiče. Ti se rekrutují z čekatelů na adopci. Jednou za čas se schází sociální pracovníci různých okresů spolu s pediatry a dalšími členy týmu a z čekatelů na adopci vytipovávají rodiče, kteří by byli vhodní pro to či ono dítě. Je důležité si uvědomit, že při adopci se nehledá dítě pro rodiče, ale naopak – dítěti jsou rodiče vybíráni, aby se hodili povahou i vzhledem. K dítěti, u něhož se například předpokládají zrzavé vlasy, mají přednost rodiče zrzci...

Seznamte se, prosím!

Po šesti týdnech od narození dítěte ztrácí jeho biologická matka právo na vrácení dítěte. Adoptivní rodiče jsou osloveni a pokud jejich zájem trvá, začíná etapa seznamování. Než dítě odcestuje do nové rodiny, musí několikrát „přijmout“ návčtěvu budoucích. Ti si vyzkoušejí krmení, koupání, přebalování a mohou vzít dítě i na projížďku.

Zhruba po třech návštěvách a vyřízení potřebných formalit vydá místní odbor sociální péče příkaz, jímž zbavuje dítě dosavadního poručníka a určuje mu nové poručníky - adoptivní rodiče. Nastává okamžik, kdy si rodiče vezou malé babyboxátko domů. Těsně předtím a těsně potom navštíví rodinu sociální pracovnice, aby se ubezpečila, že jsou rodiče připraveni a mají potřebnou výbavu.

Bakterie zabiják

Streptococcus pneumoniae, jednoduše
pneumokok, zabije v Česku 28 dětí ročně!

Dva soudy a je to

Po třech měsících domácí péče trojici čeká soudní řízení ohledně tzv. zrušitelného osvojení (dítě pod jeden rok věku nemůže být osvojeno nezrušitelně). Mimino získá rodný list na nové jméno, které mu vyberou rodiče a dostane novou koncovku rodného čísla.

Když dítě dovrší první rok, čeká na rodiče další soud, tentokrát o nezrušitelné osvojení. Rozhodnutím soudu se pak stávají rodiči plnohodnotnými - jsou zapsáni dítěti do rodného listu a jsou zapsáni do matriky, jako kdyby byli rodiči biologickými. Dítěti je znovu změněna koncovka rodného čísla. A tímto krokem definitivně končí adopční anabáze a před malým babyboxátkem se otvírá celý nový život s novou rodinou.

lex

Přečtěte si také


Diskuse: Jak se žije dětem z babyboxů?

coby dali ine zeny zato, keby mohli mat vlastne dietatko

22.10.2009   |   22:42   |   od: zuzana machyckova
kde sme to dospeli, ked male miminka najdete uz hocikde... co je to za matku, ktora sa toho dopusti...
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 22. 10. 2009 22:42
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci