S dětmi skončila na ulici, policie nekonala

28.9.2009 00:00   |   Sex a vztahy
Další hádka s manželem během několika dní. Eva s dvěma dětmi chvíli nato končí na ulici před domem. Její muž a otec dětí ji vyhodil jako už poněkolikáté. Tentokrát to má být definitivní.

S dětmi skončila na ulici, policie nekonala

Eva s dětmi bez jakýchkoliv zavazadel bloumá po městě a čeká na vlak ke svým rodičům, kde nalezne, alespoň na nějaký čas, svou záchranu. Smířená s osudem a s odhodláním postarat se o své děti nastupuje do vlaku…

Stejně jako Eva končí stovky žen

Eva je jednou z mnoha žen, které jejich manžel soustavně napadá jak psychicky, tak fyzicky a opakovaně je vyhazuje z domu. Manžel totiž využívá skutečnosti, že dům, ve kterém všichni doposud žili, je pouze v jeho výhradním vlastnictví. Má tedy za to, že je jen na něm, kdo bude v jeho domě bydlet.

Z VAŠICH PŘÍBĚHŮ

Řekněte, jak vyhrát nad milenkou?
Těhotná a sama
Stává se ze mě pomalu žárlivka

Napište i vy svůj Příběh!

Zapomíná přitom, že v jeho domě se stále nachází majetek Evy. Stejně tak má Eva v domě spolu se svými dětmi trvalé bydliště a žila tam bezmála osm let. A využívá i toho, že policie Evě neuměla či nechtěla pomoci.

Policie ji neochránila

Když se to stalo poprvé a Eva skončila s dětmi v mrazu na chodníku, okamžitě policii zavolala. Policisté na místě pouze konstatovali, že dům není jejím vlastnictvím a nemůže se tedy domáhat násilně vstupu a pobytu v domě. Zvlášť když, dle jejich slov, nemá ani žádnou nájemní smlouvu.

Policisté tak přímo odmítli Evě pomoci. Eva následně na jakoukoliv snahu o návrat domů rezignovala. Až po měsíci si pro ni a děti přijel manžel k rodičům a vzal je milostivě zpět. Ovšem nikoliv na dlouho.

Policisté však udělali chybu. Jejich přístup byl právně i lidsky chybný a poškodili tak v podstatě bezbrannou matku s dětmi, které naopak měli chránit. Policisté tudíž svému heslu „Pomáhat a chránit“ tentokrát čest neudělali.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Povinností policistů bylo vyzvat manžela, aby dětem i Evě umožnil přístup do domu a nerušený pobytv něm. Policie tak měla obnovit tzv. pokojný stav – stav, který byl normální před vyhazovem Evy a dětí. Zároveň měla policie varovat narušitele, aby se zdržel jakéhokoliv jednání, které by opět vedlo k této situaci.

Muž porušil práva manželky i dětí

Pokud manžel nechtěl již s Evou a dětmi žít, měl jim dát dostatečně dlouhou lhůtu k vyklizení domu. Ta by neměla být kratší než 60 dnů. Ani v případě, že by Eva včas nestihla najít nové bydliště, neopravňuje manžela nic, aby je vystěhoval na ulici. Naopak, měl požádat soud o svolení s vyklizením domu, kdy by soud Evě stanovil zcela jistě poměrně dlouhou dobu, aby si našla náhradní bydlení. Teprve v takovém případě by manžel jednal po právu.

Naopak násilné chování a vystavení tělesnému i psychickému traumatu nejen Evy, ale i dětí, bylo jednání protiprávní, které navíc bylo v jasném rozporu s dobrými mravy i pravidly lidského soužití. Skutečný postup policie, která stála na straně narušitele, tak výrazně poškodil práva bezmocných a postižených.

Nebojte se postavit policistům

Je možné, že řadoví policisté někdy nevědí, jak se mají správně zachovat, či jaký mají zvolit postup. Nicméně v takovém případě je jejich povinností zjistit si potřebné informace a případně požádat o radu své nadřízené, eventuálně státního zástupce působícího v jejich okrese.

Eva se může obrátit na nadřízený orgán policie, tedy na Inspekci ministerstva vnitra, která prověří postup policie a vyvodí z celé věci důsledky. Již nikdy v budoucnu by se jí nemělo stát, aby skončila se svými dětmi zničehonic na ulici.

Miroslav Zeman
Přečtěte si také


Diskuse: S dětmi skončila na ulici, policie nekonala

ako na slovensku?

5.10.2009   |   19:50   |   od: alencica
Neviem, ako je to v ČR, ale na Slovensku sa polícia takýmto obetiam snaží pomôcť, aspon, čo ja viem. Teraz je dokonca možnosť vykázať muža na 48 hodín z domu. Žena tiež môže požiadať súd o vydanie predbežného opatrenia, ktorým sa rieši napr. vstup do domu, zákaz vstupu do domu.
Pani mala na polícii uviesť všetky príkoria, ktoré jej manžel robí, to sa môže posudzovať ako týranie alebo nebezpečné vyhrážanie. V tom prípade sa vyšetrovanie obyčajne robí väzobne, to znamená, že muž ide do väzby a žena si za tú dobu môže život zariadiť. Ak by chceli ženičky zo Slovenska radu, nech mi napíšu. Skúsim im poradiť, lebo viem, že život s tyranom je ťažký.

Ha ha

4.10.2009   |   20:13   |   od: Pettyx
Eva se klidně může obrátit třeba z břicha na záda a pak zase na bok. Je jí to houby platné.
V tomhle státě se prostě práva nedovoláte. Proto taky, když měl tyhle nápady můj ex a viděla jsem tu úžasnou reakci našich mužů zákona, rozhodla jsem se, že napříště už nebudu volat 158, ale kamaráda, který mu rozmlátí ústa takovým způsobem, že ho nápady na vyhazování z bytu přejdou jednou provždy.
Bohužel k tomu nedošlo, protože ubožák si počkal, až nebudu s dětmi doma a pak vyměnil zámky. Týden nás nepustil k věcem a policii to opět nezajímalo. Nezajímalo to ani sociálku, ani nikoho jiného.
U nás zkrátka jedinou pomocnou ruku najdete na konci svého ramene a pokud Vás nějaký zamindrákovaný blbeček nezabije, tak se vlastně nic neděje:(

RE: pro paní Terezu

30.9.2009   |   09:50   |   od: Miroslav Zeman
Svérázný výklad práva, v jakém smyslu?
Pokud někdo někde několik let bydlí – zvlášť s dětmi – a ze dne na den ho někdo vyhodí doslova na ulici, tak to přece v pořádku není.
Soukromý majetek je sice chráněn, ale stejně tak je chráněno užívací právo, stejně jako majetkové právo té ženy, která měla v domě své věci.
A povinností policie přece nebylo umravňovat ženu na ulici, která si dovolila je zavolat, ale především toho muže a upozornit ho na to, co ho čeká, pokud své agresivní chování nezmírní.
Nikdo neříká, že ta žena zůstane v domě napořád, ale potřebuje nějaký čas, než si něco najde.
To není nic překvapivého při dnešních cenách pronájmů.

Eva na ulici s detmi

30.9.2009   |   07:59   |   od: stella178
kým sa pisomne eva odvola a odpisu jej s ministerstva, tak zmrzne na ulici... tieto mudre rady si mozu nechat... ak manzel nechce manzelku doma, nech sa odstahuje on, kým sa rozvedu a sud rozhodne co dalej. Keby policia zamestnavala viac zien, asi by to aj inak vyzeralo, mozno vacsie pochopenie v takomto pripade a nechapem preco na taketo zasahy nechodi aj psychologicka... nakolko sa vela x stalo, ze manzel a prave policajt zabil svoju manzelku aj s detmi....

nesouhlas s výkladem práva

29.9.2009   |   22:46   |   od: Tereza
To je teda hodně svérázný výklad toho, co policisté měli udělat. Navíc která matka by svoje děti nechala spát v bytě, odkud je před chvílí někdo vykopal? To aby se bála, že je všechny v noci podřeže.
Zobrazeno posledních 5 příspěvků, celkový počet 6 příspěvků.
poslední příspěvek: 5. 10. 2009 19:50
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci