Jak na mateřské nezůstat při 7600 korunách

28.8.2009 00:00   |   Peníze
Jste samoživitelka na mateřské? Činí váš příjem pouhých 7600 korun rodičovského příspěvku? Jak můžete svou neradostnou finanční situaci vylepšit? Možnosti existují, ale musíte být aktivní. O svoje nároky se musíte přihlásit.

Jak na mateřské nezůstat při 7600 korunách

Matky samoživitelky na mateřské dovolené patří sociálně k nejohroženějším skupinám. Péče a celodenní starost o dítě jim totiž umožňuje jen výjimečně možnost přivýdělku.

Zaměstnavatelé navíc nemají o matky s malými dětmi tradičně zájem. Stejně tak zaměstnavatelé nenabízejí možnosti částečných pracovních úvazků, které by matkám na mateřské umožnili alespoň částečně vylepšit svůj rodinný rozpočet.

Zatímco v Holandsku či Dánsku pracuje na částečný pracovní úvazek více než 15 procent lidí, v České republice jsou to pouhá 4 procenta.

Výživné je příjem jako každý jiný

Co si tedy má maminka s malým dítětem počít? Prvním krokem je především pokusit se o dohodu s otcem dítěte o úhradě přiměřeně vysokého výživného na dítě. Pokud je tato dohoda nemožná nezbude než se obrátit na soud.

Z VAŠICH PŘÍBĚHŮ

Řekněte, jak vyhrát nad milenkou?
Těhotná a sama
Stává se ze mě pomalu žárlivka

Napište i vy svůj Příběh!

Je mnoho matek, které se spokojí se symbolickým výživným například ve výši tisíc korun, jen aby už měli od svého bývalého partnera klid. Tím si však mohou založit problémy v budoucnu, kdy začnou náklady na dítě růst.

Současný velmi nepřehledný systém pro stanovování výživného, který je čistě a jen na rozhodnutí soudců, totiž neumožňuje výši výživného nějak odhadnout či stanovit a tak může konečné rozhodnutí soudce mile či nemile překvapit.

Nestyďte si říct o sociální dávky

Pokud je vám přiznáno výživné, měla by jste se obrátit na pracovní úřad v místě vašeho bydliště a informovat se o možnosti sociálních dávek, na které byste mohla mít nárok. Pokud si u některé dávky nejste jista, přesto žádost podejte. Úřad ji totiž musí vyřídit a pokud ji nepřizná, musí své rozhodnutí odůvodnit.

Mimo rodičovský příspěvek, který je základem příjmů každé maminky, si můžete zažádat o přídavek na dítě, čímž lze vylepšit rozpočet až o 500 korun, dle věku dítěte a vašich příjmů.

Současně můžete požádat o tzv. sociální příplatek, který je určen pro rodiny pečující o nezletilé dítě, jež v předchozím čtvrtletí měly příjem nižší ,než dvojnásobek životního minima. Sociální příplatek je tak určen skutečně lidem s nejnižšími příjmy.

Příspěvek na bydlení – až 2000 korun

Rozpočet můžete vylepšit i příspěvkem na bydlení. Ten vám může přinést několik stovek až tisíc korun. Na příspěvek na bydlení máte nárok, jestliže ani 30 procent (v Praze 35 procent) příjmů vaší rodiny nestačí na pokrytí nákladů na bydlení. Nutné je, abyste byla vlastníkem nebo nájemcem bytu. Zároveň uvedených 30 procent příjmů je nižší než zákonem stanové tabulkové náklady.

Příklad: Jana žije spolu se svou dcerou v bytě v osobním vlastnictví 49 m2 v Praze. Její příjem je pouze rodičovský příspěvek 7600 korun a přídavek na dítě 500 korun.
Jana si zažádala o rodičovský příspěvek. Náklady na bydlení činí 5 500 korun. Náklady tedy vysoce překračují 35 procent jejího příjmu. Tabulkové náklady činí 4 719 korun.
Příspěvek na bydlení bude tedy činit 4 719 - 8 100 x 0,35 tj. 1 884 korun. Taková suma rozhodeně není pro Janu zanedbatelná.

Máte-li pochybnosti o svých nárocích, nestyďte se zajít na sociální odbor vašeho obecního úřadu a vyžádejte si konzultaci o své situaci.

miz

Přečtěte si také


Diskuse: Jak na mateřské nezůstat při 7600 korunách

mám mateřskou 3800 korun

9.11.2011   |   09:14   |   od: žabička
mateřskou mám 3800 korun a zajímalo by mě, zda se to změní v roce 2012, abych si mohla zažádat na tříletou mateřskou a mít 7600 korun? kdy se to dozvím?

Manžel je nezaměstnaný

5.1.2010   |   08:44   |   od: kiki
Mám dvě nezletilé děti a jsem na mateřské dovolené za 3600 korun. Manžel je Slovák a nyní je nezaměstnaný. Co mám dělat? Já mám trvalý pobyt, ale manžel nikoliv.
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 9. 11. 2011 9:14
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci