Jak předcházet exekucím kvůli nezaplaceným pokutám

20.5.2022 00:00   |   Peníze
Pokuty za špatné parkování a nezaplacené jízdné v městské hromadné dopravě jsou nejčastějšími důvody exekucí. Dlužníci si přitom až k takovému kroku dostanou pouze tím, že si včas nepřevezmou poštu.

Jak predchazet exekucim.

Počet exekucí v Česku v současné chvíli postihuje přibližně 698 tisíc obyvatel. Často začínají tyto problémy zcela nevinně – dlužník zapomene uhradit pokutu za černou jízdu v autobuse nebo dopravní přestupek.

Před zahájením exekuce samozřejmě přichází z úřadů upomínka s výzvou k zaplacení. Ale pokud si adresát poštu nepřevezme, nastupuje takzvaný systém doručení fikcí: pošta se automaticky považuje po určité době za doručenou, přestože jste ji nevyzvedli. Takto se každým rokem dostávají do problémů tisíce lidí, kterým pak narůstají dluhy o penále a další náklady.

Nepřevzít poštu je možné z různých důvodů, stačí mít špatně označenou schránku. Nejhorší jsou případy stěhování, změny jména nebo adresa odlišná od místa trvalého pobytu. K nedorozumění může dojít snadno, proto je dobré mít své záležitosti pod kontrolou.

Exekucí přibývá

V České republice loni oproti předloňsku sice ubylo lidí v exekuci, minulý rok se týkaly 698 000 lidí, tedy o 21 500 méně než v roce 2020. Nicméně přibylo exekučních řízení, celkem se jich vedlo 4,43 milionu.

Průměrnému dlužníkovi bylo 45,8 roku a měl přes šest exekucí. Průměrná vymáhaná suma činila 483 000 korun, proti předloňsku se zvedla téměř o 53 000 korun. Celkem 66 144 dlužníkům s exekučním řízením bylo víc než 65 let. V roce 2020 mělo exekuci 67 264 seniorek a seniorů.

Nejzadluženější jsou podle údajů Exekutorské komory lidé v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji. Naopak nejmenší je podíl  na exekucích mají Vysočina a Zlínský a Pardubický kraj.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Platit mrknutím oka nebo mávnutí ruky?
Triky, které ušetří pár tisíc ročně
Deset největších finančních zlozvyků

Pomůže datová schránka

Řešení jak se ochránit před nečekanou exekucí je jednoduché. Stačí mít pod kontrolou svou poštu, aby případné varování bylo možné řešit včas dohodou s věřitelem. Většinou je totiž pro obě strany lepší předcházet radikálnímu řešení, spor není výhodný pro nikoho. Když dluh začne růst o úroky a odměnu exekutora, většinou se částka šplhá na mnohonásobek původní pohledávky.

Ideální je zřídit si osobní datovou schránku, která vám pomůže mít komunikaci s úřady i dalšími institucemi pod kontrolou.

„Od 1. ledna 2022 mají majitelé datových schránek právo komunikovat s právnickými osobami jako jsou banky, pojišťovny, telefonní operátoři prostřednictvím datové schránky. Nicméně komunikace s úřady takto funguje dlouhodobě, a proto jde o ideální způsob, jak se vyhnout exekuci v důsledku drobných dluhů, jako jsou například poplatky za komunální odpad,“ říká Roman Vrba, ředitel odboru eGovernmentu.

V současnosti je počet zřízených schránek 1,555 milionu, zásadní je přitom nárůst počtu občanů, kteří si datovky zřizují dobrovolně. Vzhledem k tomu, jak rychle se rozvíjí nabídka služeb, které lze přes datovou schránku vyřídit, už nyní je jasné, že počet jejich uživatelů bude dále růst.

Jak si ji pořídit?

Datovou schránku si může založit fyzická nebo podnikající fyzická osoba zdarma na kontaktních místech veřejné správy Czech POINT jako je například pošta nebo městský úřad. Stačí vám občanský průkaz a pět minut času.

Pokud vlastníte eObčanku, kartu STARCOS s identifikačním certifikátem, aktivovaný uživatelský účet NIA ID nebo aktivovaný mobilní klíč eGovernmentu, můžete si datovou schránku založit přímo v Portálu občana nebo v klientském portálu datových schránek. Tato možnost je plně dálková, nemusíte nikam chodit.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


 


Diskuse: Jak předcházet exekucím kvůli nezaplaceným pokutám

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci