Také české děti se mohou očkovat proti chřipce bez injekce

17.9.2021 00:00   |   Děti
Lety prověřenou a fungující vakcínu FluenzTetra mohou využít i české děti – je jediná svého druhu na trhu, která se aplikuje střikem do nosních dírek, podobně jako běžné kapky do nosu, a ne injekcí.

chřipka očkování

Společnost AstraZeneca totiž získala od ministerstva zdravotnictví schválení pro vakcinaci touto dětskou očkovací látkou. Díky tomu z ní děti nemusí mít obavy z injekce a navíc tak odpadají i obvyklé nežádoucí účinky v podobě bolesti či zarudnutí v místě vpichu.

Kromě toho, že očkování proti chřipcem kterou se každoročně nakazí až třetina dětí, je nejúčinnější prevencí pro ty skupiny, které jsou náchylné k těžkému průběhu nemoci, je to i spolehlivý způsob, jak zabránit šíření viru.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Nezapomínejme, že děti vnímají svět po svém
Šikana! Jak dítěti pomoci
Nezakazujte internet. Ochraňte děti před riziky

Právě dětské skupiny jsou nejčastějším zdrojem vzniku chřipkových epidemií. Nejen že mezi dětmi dochází k největšímu přenosu chřipky, ale malí pacienti jsou mnohem více a déle nakažliví než dospělí.

Čaj a postel nestačí

Děti mohou být totiž infekční i více než deset dní a virus chřipky typu A dokáží šířit až osm dní před nástupem příznaků.

Zatímco na obyčejné nachlazení stačí horký čaj a pár dní v posteli, chřipka by se za žádnou cenu neměla podceňovat, protože může být v krajním případě i život ohrožující. Z hlediska chřipkové infekce jsou zvláště malé děti jednou z nejohroženějších skupin, protože si teprve budují imunitu.

Česká vakcinologická společnost očkování proti chřipce doporučuje dětem s chronickým onemocněním plic a dýchacích cest, srdce a cév, ledvin, jater, ale také neurologickými onemocněními a poruchami imunity, u kterých hrozí komplikovaný průběh nemoci.

Na základě mezinárodních doporučení se však za rizikovou skupinu, která by měla být očkována, považují i děti do pěti let. Ideální doba pro očkování proti chřipce je před začátkem chřipkové sezóny, tedy v září až listopadu.

Od dvou do 18 let

Vakcína FluenzTetra je vhodná pro děti a mladistvé ve věku od dvou do osmnácti let a stačí jedna dávka. Dvě dávky jsou nutné pouze u dětí, které nebyly v minulosti proti chřipce očkované.

Imunita po očkování přetrvává šest měsíců až rok a protože se virus chřipky neustále mění, je vhodné očkování každý rok opakovat. Vakcínu může zajistit buď pediatr, kterého dítě navštěvuje, nebo ji lze na lékařský předpis zakoupit v lékárně a u lékaře si ji nechat aplikovat.

„Vzhledem k opatřením, která proběhla v České republice v souvislosti s pandemií COVID-19, se nám chřipka v loňském roce vyhnula. To však může způsobit mnohem závažnější problémy v nadcházejí chřipkové sezóně,“ říká MUDr. Hana Cabrnochová, dětská lékařka.

„Pokud se na podzim zruší protiepidemická opatření, může letos chřipka na naši společnost udeřit mnohem silněji. Právě proto je očkování tento rok ještě důležitější. Bohužel u nás je zájem rodičů o očkování dětí mizivý. Přitom by právě změna přístupu mohla zachránit mnoho životů,“ apeluje lékařka.

zto, ŽenyproŽeny,cz

Přečtěte si také


Diskuse: Také české děti se mohou očkovat proti chřipce bez injekce

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci