Co takhle objevit pikantní tandoori recepty?

19.2.2021 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Stojí za to objevovat skrze dobré jídlo i cizí kraje. Zkuste si připravit některé tradiční pokrmy jinak. Třeba poindicku s tandoori pastou.

tandoori

Tandoori pastu dnes seženete nejen ve speciálních obchodech s kořením, ale i koutcích cizokrajné kuchyně některých supermarketů. Jde o severoindickou směs koření, charakteristickou svojí načervenalou nebo žlutou barvou a příjemně štiplavou chutí.

Dělá se z octa, soli, rostlinného oleje, chilli, koriandru, římského kmínu, čočky, česneku, zázvoru, hřebíčku, muškátového oříšku, kurkumy, černého pepře, bobkového listu, kardamomu, skořice, pískavice (řecké seno) a někdy i dalších ingrediencí.

Vynikající rozmíchána s bílým jogurtem je jako marináda k přípravě kuřecího, jehněčího či vepřového masa, které následně pečeme či grilujeme. Lze ji přidávat téměř do všech masitých či zeleninových pokrmů.

Nabízíme vám na zkoušku dva jednoduché recepty – jeden pro „masožravce“, druhý pro vegetariány.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Středomořská strava – prevence i lék na srdce
Dejme si k obědu exotický experiment
Připomeňte si zdravé a chutné Středomoří

Kuřecí jehly s jogurtovým dipem

Potřebujeme dvoje kuřecí prsíčka, dva bílé jogurty, smetanu, jednu kyselou okurku, pár lístků máty, sůl, pepř, kari koření, mletý kmín, rajčatový protlak, mletou papriku, dva stroužky česneku, centimetr zázvoru, půl citrónu, tandoori pastu.

Nejdříve si ve větší misce připravíme jednoduchou marinádu: dvě lžíce tandoori pasty rozmícháme s jedním jogurtem, rozmačkaným česnekem, nastrouhaným zázvorem, přidáme šťávu z půlky citrónu a pár nasekaných lístků máty. Pořádně zamícháme.

Prsa nakrájíme přibližně na tři centimetry tenké nudličky (řežeme šikmo pod úhlem asi 30 stupňů k delší hraně masa), vložíme do misky a marinujeme, jak dlouho nám situace dovolí. Asi nejlepší je, když prsíčka necháme marinovat přes noc.

TIP: Aby se vám maso dobře nakrájelo, dejte je na pár minut na mrazák, maso ztuhne.

Nyní je čas na jogurtový dip. Do misky vyklopíme druhý jogurt, přidáme dvě tři lžíce smetany na zjemnění a nadrobno nasekanou okurku. Dochutíme mátou, pepřem a solí a přiklopený dáme do chladničky nebo studené komory, aby se chutě promísily.

Na samotné vaření si předehřejeme gril nebo troubu. Vyjmeme maso z marinády a grilujeme nebo pečeme na omastkem vymazaném plechu.

Asi po pěti minutách maso obrátíme a upečeme dozlatova. Po dvou třech pak kousky masa napichujeme na jehlu nebo špejli. Můžeme ale použít i párátka a udělat si jednohubky.

Podáváme s jogurtovým dipem.

Jako přílohu můžete nabídnout podle chuti a umu připravené brambory či bagetu.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vaříme s Julií Child a s Meryl Streep
Kardamom pro vášeň i pohodu
S polibkem ohně – romantická večeře

Těstoviny s tandoori pastou a houbami

Pro čtyři porce potřebujeme sáček těstovin, dvě středně velké červené papriky, čtyři větší stroužky česneku, dvě lžíce tandoori pasty, olivový olej, bazalku, čtvrt šálku vlašských ořechů, půl šálku hrachu a houby (přibližně 300 g čerstvých, nebo hrst sušených, které ale nechte namočit), sůl, pepř.

Uvaříme těstoviny, scedíme a odstavíme.

Do misky k tandoori pastě přidáme dvě tři lžíce olivového oleje a rozmícháme. Přidáme rozdrcený česnek, nadrobno drcené ořechy, na malé kousky natrhanou bazalku a pořádně zamícháme.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Připravte si orientální hostinu
Grilujeme ryby chutně a zdravě
Hubnete? A víte, jak upravovat maso?

Papriky nakrájíme a ve vyšší pánvi či v rendlíku na lžíci oleje začneme dusit. Nakrájíme houby a spolu s hráškem je přidáme k paprikám. Asi po čtvrthodině (podle druhu hub, žampionům stačí méně) jsou papriky a houby hotové.

K paprikám a houbám přidáme rozmíchanou pastu a těstoviny a maximálně dvě minuty povaříme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a můžeme servírovat.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Co takhle objevit pikantní tandoori recepty?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci