Kardamom pro vášeň, pohodu a dobrou chuť

21.11.2010 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Je to tak, jak napovídá titulek. Jedno takové koření, které podpoří vášeň, pohodu a dobrou chuť lze doporučit. Je to kardamom.

kardamon

Toto indické koření se přidává do sladkých i slaných pokrmů, ale také do kávy a čaje. Kromě toho se používá kvůli léčivým účinkům – na zažívání a trávení, tlumí pálení žáhy, má protizánětlivý a diuretický účinek, pár kardamomových semen vás zklidní jako sedativum. Používá se rovněž proti malárii a mužům pomůže zlepšit potenci, proto je kardamom považován za účinné afrodisiakum.

Chuť kardamomu je trochu nasládlá i trochu nahořklá, nejčastěji se po jeho ochutnání připomene jako koření do perníčků (titulní snímek). Ale v kuchyni se nepoužívá jen při pečení koláčků, umí znamenitě ochutit také různá masa.

Samotná rostlina je travní vytrvalá bylina z tropické Asie, pěstuje se především na plantážích v Indii. Po šafránu jde o nejdražší koření vůbec (na bronzové příčce je vanilka). Z rostliny se sklízejí zelené lusky se semeny, která se buď používají celá nebo se drtí či melou na prášek.

Kardamom koupíte v běžných obchodech, lepší druhy pak ve speciálních prodejnách s čaji a kořením. Vyplatí se investovat – opravdu tu platí přímá úměra: Čím dražší, tím lepší. Neobávejte se o stav peněženky, k samotnému vaření vystačíte opravdu s málem této výrazně aromatické ingredience.

Sladké citrónové rohlíčky s kardamomem

Orientální koření do orientální cukrovinky. Zkusíme upéci sladké rohlíčky, koláčky, či šneky – jak chcete. Jsou trochu pracnější, ale stojí za to, zkuste je třeba pro vánoční stůl.

Na těsto budeme potřebovat sušené droždí (asi dvě a čtvrt lžičky), čtvrt šálku teplé vody, půl šálku kysané smetany, třetinu šálku krystalového cukru, čtvrt šálku rozpuštěného másla, jeden vanilkový cukr, špetku soli, dvě vejce, dva a půl šálku polohrubé mouky.

Protože rohlíčky budeme plnit, musíme si připravit náplň. Uděláme ji z půl hrnku krystalu (lepší je hnědý cukr), jedné lžíce nastrouhané citrónové kůry, tři čtvrtě lžičky mletého kardamomu, půl šálku rozemletých vlašských ořechů nebo mandlí a dvou lžic rozpuštěného másla.

A také budeme potřebovat závěrečnou polevu. Na ni si připravíme hrnek moučkového cukru a tři lžíce citrónové šťávy.

V misce si rozmícháme ve vodě droždí a po pěti minutách přidáme smetanu. Ve velké míse smícháme všechny ostatní přísady, přidáme kvásek a vyhněteme měkké těsto. Při hnětení otáčíme a vždy lehce posypeme moukou, aby se nelepilo na ruce. Asi po osmi minutách by mělo být správně vláčné a tedy připravené. Dáme jej do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem (přibližně hodinu).

Mezitím si jednoduše vytvoříme náplň – dobře promícháme směs cukru, kůry, ořechů a kardamomu.

Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, z nichž vyválíme obdélníky asi 30 x 25 cm. Potřeme máslem (jedna lžíce) polovinu obdélníku u delší strany a posypeme náplní. Opatrně srolujeme a roládu nakrájíme na plátky silné 2,5 až 3 cm. Vložíme je do vymazaného pekáče nebo hlubšího plechu a necháme ještě kynout tak 30 minut. V předehřáté troubě pečeme pak při 180 °C asi 25 minut.

Ještě teplé rohlíčky polijeme polevou a necháme vychladnout.

Medové kuřecí maso s kardamomem

Kdo má chuť na maso, může zkusit kardamom třeba s kuřecím.

Připravíme si marinádu ze čtyř lžic medu, dvou lžic sherry, jedné lžičky mletého pepře a jedné lžičky semen kardamomu, které rozdrtíme v hmoždíři.

Dále očistíme šest kusů kuřecích prsou nebo stehenních řízků a rozkrájíme je na větší kousky. Potřebovat budeme ještě dvě lžíce olivového oleje, sůl, pepř a jeden citrón, nakrájený na plátky.

Pro přípravu marinády je vhodné med ohřát (v lázni nebo v mikrovlnné troubě), protože půjde lépe smíchat se sherry a kořením. Kousky kuřecího masa v marinádě důkladně promícháme a necháme při pokojové teplotě asi 30 minut marinovat.

Na pánvi rozehřejeme olej a rychle do zlatova osmahneme kousky masa. Přendáme je na pekáč, vyložený plátky citrónu. Maso přelijeme zbytkem marinády a pečeme v troubě (prsa asi čtvrt hodiny, stehna o pět minut déle).

Podáváme s rýží, bramborovou kaší nebo kuskusem.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Hubnete? A víte, jak upravovat maso?
Snídaně je grunt...za všech okolností!
Pečivo při dietě? Ano, ale vybírejte správně

Arabská káva s kardamomem

Pro chvilku pohody si dopřejme šálek voňavé arabské kávy.

Potřebujeme tři lžíce namleté pražené kávy, čtyři a půl šálku vody, jeden a půl lžičky drcených semen kardamomu.

Přivedeme vodu do varu, přidáme kávu a na mírném ohni vaříme 10 minut. Pak ji slijeme přes síto do konvice na kávu, přidáme kardamom a opět přivedeme do varu asi na pět minut. Poté již nalijeme do malých arabských šálků a podáváme.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Kardamom pro vášeň, pohodu a dobrou chuť

Kardamom

30.9.2018   |   19:59   |   od: Simona
Nedávno jsem se vrátila z dovolené v Indii, kde jsem se zamilovala do tamní kuchyně. Jedním z nejpoužívanějších koření je právě kardamom, takže jsem si ho koupila a teď jsem vyzkoušela recept Cizrnová korma s květákem. Musím říct, že to chutnalo skvěle a navíc jde o velmi zdravé jídlo, které ani není nijak moc kalorické.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 30. 9. 2018 19:59
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci