Dejme si k obědu exotický experiment

19.2.2011 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Vepřo-knedlo-zelo, svíčková se šesti nebo sekaná? Víte co, zkuste někdy experimentovat! Třeba zabrousit na gurmánské mapě světa do Afriky. Pár tipů vám dáme.

africké experimenty

Nečekejte, že bychom chtěli sjednotit celý kontinent do jednoho dvou typů receptů. To při množství národů, kmenů a rodinných klanů ani nejde. Vezměte za vděk namátkou čtyřmi recepty na jídla, která uvaříte i v kuchyni uprostřed Evropy.

Senegalská citrónová polévka

Klasická polévka ze Senegalu má velké množství variant, a může se podávat buď teplá, nebo studená. Můžete do ní přidat na kostičky nakrájené vařené kuřecí maso, nebo krevetky i jinak obohatit vývar lahodné chuti.

Potřebujeme jednu lžíci másla, jednu lžičku kari koření, dvě lžíce mouky, dva šálky kuřecího vývaru, jeden šálek jogurtu, půlku citrónu, špetku papriky a čerstvou pažitku.

Rozpustíme v pánvi máslo na mírném ohni. Přidáme kari a mouku a za stálého míchání vaříme asi půldruhé minuty. Přilejeme do kuřecího vývaru a přivedeme do varu.

Hrnec odstavíme z plamene a postupně pomalu (aby se nám nesrazil) vmícháváme jogurt. Pokud chceme polévku teplou, ohřejeme ji na malém plamenu. Ale pozor - už ne do varu! Polévku dokončíme tím, že do ní vymačkáme šťávu z citrónu. Na talíři ji můžeme posypat paprikou a ozdobit čerstvou pažitkou.

Alžírská rybí polévka

Alžírská rybí polévka je tradiční recept na klasickou polévka s kusy masa a zeleniny.

Potřebujeme jednu lžíce olivového oleje, jednu velkou červenou cibuli, tři stroužky česneku, 300 g rajčat (eventuálně protlaku), jednu lžičku papriky, špetku šafránu, sůl a černý pepř podle chuti, dvě velké brambory nakrájené na kostičky, tři snítky řapíkatého celeru na kostičky krájené, dva litry kuřecího vývaru, 900 g bílé ryby nakrájené na kusy.

V pánvi na oleji osmažíme cibuli až je průsvitná. Přidáme česnek a rajčata a dusíme, dokud není většina vody z rajčat redukována. Přidáme koření, brambory a vývar, přivedeme do varu, stáhneme a na minimu vaříme 10 minut. Přidáme ryby a dále vaříme, dokud se rybí maso vidličkou snadno „neloupe“. Necháme polévku trochu vychladnout, rozšleháme v mixéru, vrátíme na oheň a dusíme dalších 10 minut.

Podáváme z polévkové mísy, kde polévku ozdobíme nasekaným koriandrem.

Kuřecí kuskus

Na severu Afriky, v Maroku obzvláště, se žádná kuchyně bez kuskusu neobejde. Je to tvrdozrnná pšenice zpracovaná do drobných kuliček, nejčastěji z bílé pšenice zbavené obalových vrstev, čímž samozřejmě přichází o řadu vitaminů, minerálů a o vlákninu. Nejčastěji se kombinuje právě s masem kuřecím.

Na čtyři porce potřebujeme čtyři kuřecí paličky s kůží, čtyři kuřecí stehna bez kůže, limetkovou omáčku a kuskus, dvě lžíce olivového oleje, jednu střední cibuli, pět stroužků česneku (nadrtit), tři šálky kuřecího vývaru, dvě lžíce limetkové šťávy, tři mrkve nakrájené na plátky napříč, celer na plátky, půl kila cizrny, půl kila srdíček artyčoků.

Limetková omáčka: V malé misce smícháme lžíci čerstvé limetkové šťávy, lžičku koriandru, lžičku soli a po půl lžičce mleté skořice, zázvoru, kurkumy a pepře.

Jedna porce kuskusu: V malém rendlíku smícháme dohromady 1 3 / 4 šálku kuřecího vývaru, 1 / 3 šálku rozinek, dvě lžíce másla, 1 / 4 lžičky skořice a 1 / 4 lžičky muškátového oříšku. Vaříme asi dvě minuty. Přidáme jeden šálek kuskusu, zakryjeme a odstraníme z plotýnky. Po pěti minutách promícháme vidličkou a ihned podáváme.

Přelijeme kuřecí paličky a stehna limetkovou omáčkou a necháme asi 15 minut odležet.

Do velkého pekáče nalijeme olivový oleje a rozehřejeme na středně vysokou teplotu. Přidáme kuřecí maso a restujeme asi 5 minut. Otočíme maso, přidáme cibuli a česnek a necháme maso zhnědnout, to je asi za dalších 5 minut. Nalijeme kuřecí vývar a limetkovou šťávu, aby se maso ponořilo, a zamícháme, aby se uvolnily připečené kousky. Přidáme mrkev a přivedeme do varu. Poté zakryjeme, stáhneme plamen a dusíme, dokud kuře nezměkne, asi 20 minut.

Přidáme celer a přivedeme do většího varu. Přimícháme cizrnu a srdíčka artyčoků, která spíše necháme nahoře. Opět zakryjeme, stáhneme plamen a dusíme 5 minut. Maso a zeleninu lžící vyjmeme na teplou servírovací misku. Odstraníme tuk a šťávu povaříme asi 5 minut a nalijeme do omáčníku.

Na talíře nandáme kopeček kuskusu, nahoru umístíme kuřecí maso a zeleninu a zalijeme šťávou.

Zanzibarská kašata

Kašata je něco mezi naším cukrovím a koláčkem, je doma na stolech východní Afriky. Původem je to populární svahilské lehké jídlo. Obvykle se dělá s arašídy nebo strouhaným kokos, nebo obojím. Peče se na kamnech nebo na ohni, ale nejlépe v troubě jako evropské sušenky.

Potřebujeme dva šálky cukru, kokos nebo arašídy (nebo směs obou), půlku lžičky mleté skořice nebo kardamomu, špetku soli a jeden a půl šálku mouky.

Na rozpálené pánvi zkaramelizujeme cukr, stáhneme plamen a rychle přidáme ostatní ingredience. (Použijeme-li strouhaný kokos, zvlhčíme jej několika lžícemi mléka). Směs mícháme asi minutu a pak ji nalijeme do lehce vymazané pánve nebo vyložené pečícím papírem. Necháme několik minut ochladit, ale ještě teplé nakrájíme. Vychladlé servírujeme.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Dejme si k obědu exotický experiment

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci