Připravte si orientální hostinu

28.3.2010 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Čínské jídelny i americká bistra jsou již důvěrně známá. Na francouzskou restauraci možná zase chybí pár drobných... Pojďme si tedy udělat kulinářský výlet do Orientu.

baklava

Arabská kuchyně je pro nás exotická, ale stále více lidí jí přichází na chuť. Není složité si tuto exotiku připravit doma.

Čočková polévka s jehněčím masem

Do hrnce nasypeme dva šálky červené čočky, půl kila jehněčího, šest šálků vody, lžičku soli, půl lžičky pepře, přiklopíme a hodinu dusíme.

V misce smícháme tři lžíce olivového oleje, nadrobno nakrájenou cibuli a rozdrcený stroužek česneku. Nasekáme asi čtyři šálky mangoldu (nebo špenátu) a vše přidáme do hrnce. Za častého míchání vaříme dalších patnáct minut. Po dovaření dochutíme čtvrtkou šálku citronové šťávy.

čočková polévka 

Je praktičtější maso z polévky vyndat, obrat z kostí, nakrájet a vrátit zpět. A druhá praktická rada: připravte si polévku v předstihu – jako většina hustých polévek potřebuje, aby se chuti dostatečně promísily a provázaly.

Rýže s mandlemi a datlemi

Častou přílohou ke kuřecímu či jehněčímu je v arabském světě rýže, která se připravuje na mnoha způsobů. Zkuste někdy tu s mandlemi a datlemi.

Pro čtyři porce potřebujeme čtvrtlitrový hrnek rýže,  50 g másla, 50 g loupaných a napůlených mandlí, 8 datlí bez pecek, 50 g rozinek.

rýže s mandlemi a datlemi

Klasicky uvaříme rýži a rozpustíme máslo na pánvi. K máslu přidáme mandle, za stálého míchání je necháme zezlátnout. Poté přidáme datle a sultánky a pár minut za stálého máchání vaříme, můžeme přidat lžíci růžové vody. Na závěr obsah pánve rozmícháme s uvařenou rýží.

Kabsa

Nikdy neuděláte chybu, když si z bohatého menu vyberete kabsu. Potřebujete naporcované kuře,  čtvrt šálku másla, velkou cibuli, pět nadrcených stroužků česneku, čtvrt šálku rajského protlaku, dvě nasekaná rajčata, dvě nastrouhané mrkve, strouhanou kůru z jednoho pomeranče, tři celé stroužky česneku, půl lžičky kardamomu, tyčku skořice, sůl,  hřebíček a pepř, tři šálky kuřecího vývaru, rýži, 50 g rozinek a 50 g na nudličky nakrájených oloupaných mandlí.

Rozehřejeme máslo nebo margarín ve velké pánvi a přidáme kuřecí kousky a opečeme z obou stran. Vyjmeme maso a do pánve dáme nakrájenou cibuli a přidáme protlak. Asi po minutě dodáme rajčata, mrkev, pomerančovou kůru, hřebíček, kardamom, skořici, mandle, sůl a pepř. Opět vaříme asi minutku a přilijeme vývar.

Kabsa

Nakonec vrátíme kousky kuřete do pánve a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen, přikryjeme pánev pokličkou a necháme dusit 30 minut.

Mezitím uvaříme rýži. Když máme obě součásti pokrmu hotové, vyjmeme masové kousky a zbytek smícháme s rýží. Do rýže ovšem můžeme namíchat i vykostěné a nakrájené maso. Rozinky použijeme jako ozdobnou oblohu na talíři.

Baklava

A sladkou tečku na závěr, ta na arabské hostině nikdy nechybí. Skoro všude se připravuje baklava, koupit ji můžete i některých cukrárnách u nás. A samozřejmě i upéci doma.

Potřebujeme pečivo a sirup. Padnou na něj tři šálky cukru, jeden a půl šálku vody a dvě lžíce citrónové šťávy. Ingredience v kastrolu za stálého míchání přivedeme k varu a stáhneme plamen, vaříme při té nejmenší možné teplotě. Sirup nesmí kystalizovat, nebo tvořit hustější „chuchvalce“. Jak trochu zhoustne, odstavíme z ohně, necháme vychladnout a je připraven.

Pro vlastní pečivo využijeme listového těsta, nic se nestane, když vezmete rovnou dvě balení po půl kile. K tomu potřebujete čtyři šálky jemně nasekaných vlašských ořechů, lžičku mleté skořice. Čtvrt lžičky nového koření, čtvrt lžičky muškátového oříšku, špetku mletého hřebíčku, čtvrt šálku cukru, máslo.

baklava

V míse smícháme všechny ingredience. Trochou másla vymažeme menší pečící plech. Listové těsto rozválíme natenko a vykrájíme pláty velikosti plechu nebo pekáče.  Jeden z nich přeneseme do pekáče, pomažeme máslem a naneseme část ořechové směsi. Takto vrstvíme pláty na sebe a poslední plát pomažeme jen máslem.

Dáme do chladu, aby máslo ztuhlo, a poté nakrájíme nožem na budoucí kousky. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při teplotě do 200 stupňů.

Vyndáme z trouby a polijeme baklavu připraveným sirupem. Až pečivo zcela vychladne, v původních řezech znovu nakrájíme na jednotlivé kousky.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Připravte si orientální hostinu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci