Připravte si orientální hostinu
28.3.2010 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEArabská kuchyně je pro nás exotická, ale stále více lidí jí přichází na chuť. Není složité si tuto exotiku připravit doma.
Čočková polévka s jehněčím masem
Do hrnce nasypeme dva šálky červené čočky, půl kila jehněčího, šest šálků vody, lžičku soli, půl lžičky pepře, přiklopíme a hodinu dusíme.
V misce smícháme tři lžíce olivového oleje, nadrobno nakrájenou cibuli a rozdrcený stroužek česneku. Nasekáme asi čtyři šálky mangoldu (nebo špenátu) a vše přidáme do hrnce. Za častého míchání vaříme dalších patnáct minut. Po dovaření dochutíme čtvrtkou šálku citronové šťávy.
Je praktičtější maso z polévky vyndat, obrat z kostí, nakrájet a vrátit zpět. A druhá praktická rada: připravte si polévku v předstihu – jako většina hustých polévek potřebuje, aby se chuti dostatečně promísily a provázaly.
Rýže s mandlemi a datlemi
Častou přílohou ke kuřecímu či jehněčímu je v arabském světě rýže, která se připravuje na mnoha způsobů. Zkuste někdy tu s mandlemi a datlemi.
Pro čtyři porce potřebujeme čtvrtlitrový hrnek rýže, 50 g másla, 50 g loupaných a napůlených mandlí, 8 datlí bez pecek, 50 g rozinek.
Klasicky uvaříme rýži a rozpustíme máslo na pánvi. K máslu přidáme mandle, za stálého míchání je necháme zezlátnout. Poté přidáme datle a sultánky a pár minut za stálého máchání vaříme, můžeme přidat lžíci růžové vody. Na závěr obsah pánve rozmícháme s uvařenou rýží.
Kabsa
Nikdy neuděláte chybu, když si z bohatého menu vyberete kabsu. Potřebujete naporcované kuře, čtvrt šálku másla, velkou cibuli, pět nadrcených stroužků česneku, čtvrt šálku rajského protlaku, dvě nasekaná rajčata, dvě nastrouhané mrkve, strouhanou kůru z jednoho pomeranče, tři celé stroužky česneku, půl lžičky kardamomu, tyčku skořice, sůl, hřebíček a pepř, tři šálky kuřecího vývaru, rýži, 50 g rozinek a 50 g na nudličky nakrájených oloupaných mandlí.
Rozehřejeme máslo nebo margarín ve velké pánvi a přidáme kuřecí kousky a opečeme z obou stran. Vyjmeme maso a do pánve dáme nakrájenou cibuli a přidáme protlak. Asi po minutě dodáme rajčata, mrkev, pomerančovou kůru, hřebíček, kardamom, skořici, mandle, sůl a pepř. Opět vaříme asi minutku a přilijeme vývar.
Nakonec vrátíme kousky kuřete do pánve a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen, přikryjeme pánev pokličkou a necháme dusit 30 minut.
Mezitím uvaříme rýži. Když máme obě součásti pokrmu hotové, vyjmeme masové kousky a zbytek smícháme s rýží. Do rýže ovšem můžeme namíchat i vykostěné a nakrájené maso. Rozinky použijeme jako ozdobnou oblohu na talíři.
Baklava
A sladkou tečku na závěr, ta na arabské hostině nikdy nechybí. Skoro všude se připravuje baklava, koupit ji můžete i některých cukrárnách u nás. A samozřejmě i upéci doma.
Potřebujeme pečivo a sirup. Padnou na něj tři šálky cukru, jeden a půl šálku vody a dvě lžíce citrónové šťávy. Ingredience v kastrolu za stálého míchání přivedeme k varu a stáhneme plamen, vaříme při té nejmenší možné teplotě. Sirup nesmí kystalizovat, nebo tvořit hustější „chuchvalce“. Jak trochu zhoustne, odstavíme z ohně, necháme vychladnout a je připraven.
Pro vlastní pečivo využijeme listového těsta, nic se nestane, když vezmete rovnou dvě balení po půl kile. K tomu potřebujete čtyři šálky jemně nasekaných vlašských ořechů, lžičku mleté skořice. Čtvrt lžičky nového koření, čtvrt lžičky muškátového oříšku, špetku mletého hřebíčku, čtvrt šálku cukru, máslo.
V míse smícháme všechny ingredience. Trochou másla vymažeme menší pečící plech. Listové těsto rozválíme natenko a vykrájíme pláty velikosti plechu nebo pekáče. Jeden z nich přeneseme do pekáče, pomažeme máslem a naneseme část ořechové směsi. Takto vrstvíme pláty na sebe a poslední plát pomažeme jen máslem.
Dáme do chladu, aby máslo ztuhlo, a poté nakrájíme nožem na budoucí kousky. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při teplotě do 200 stupňů.
Vyndáme z trouby a polijeme baklavu připraveným sirupem. Až pečivo zcela vychladne, v původních řezech znovu nakrájíme na jednotlivé kousky.
boh
Podělte se s námi