S polibkem ohně. Tipy na romantickou večeři

12.2.2014 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Láska prochází žaludkem, okřídlené úsloví si můžete vyzkoušet třeba při romantické valentýnské večeři. A kdo svátek sv. Valentýna nedrží, ten to může zkusit také. Na nevšední posezení je přece vhodný jakýkoliv den, kdy si příjemnou chvilku chcete udělat.

recepty

Pokud večeři připravíte doma a s láskou, nemůže váš večer skončit jinak než vášnivě! Přichystali jsme pro vás tři tipy na menu, doplněné vhodnými víny, které doladí tu správnou atmosféru.

Večeře s polibkem ohně

Oheň a vášeň k sobě neodmyslitelně patří. Pokud tedy chcete svůj valentýnský večer prožít opravdu intenzivně, zvolte také smyslné jídlo. Vyzkoušejte flambování!

Hovězí svíčková s koňakovou omáčkou
a zapečenými bramborami

Budeme potřebovat 300 g hovězí svíčkové, 50 g másla, 1 cibuli, 2 mrkve, 3 stroužky česneku, 40 g rajčatového protlaku, 1 dcl koňaku, 1 snítku tymiánu, bobkový list, půl litru hovězího vývaru, 1 kg brambor, 50 gramů parmazánu, 250 ml smetany, sůl, muškátový květ a rostlinný olej.

Postup: Na oleji postupně zkaramelizujeme na větší kousky nakrájenou cibuli a mrkev, přidáme stroužek česneku, protlak a zarestujeme. Vlijeme koňak a necháme vypařit alkohol. Pak přidáme vývar a vaříme půl hodiny. Scedíme, zredukujeme na polovinu a omáčku dochutíme solí.

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme se smetanou, nasekaným česnekem, osolíme a dochutíme muškátovým květem. Rovnoměrně rozložíme do pekáče s pečicím papírem, kterým brambory také přikryjeme.

Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 160 °C. Pak odstraníme vrchní papír, posypeme strouhaným parmazánem a asi deset minut zapékáme při teplotě 200 °C. Lehce vychladlé zapečené brambory pak nakrájíme na požadovaný tvar.

Steaky ze svíčkové necháme dosáhnout pokojové teploty. V pánvi rozpálíme olej a opečeme osolené maso ze všech stran. Potom do pánve přidáme pár kostiček vychlazeného másla a až zpění, přeléváme jím maso za občasného otáčení.

Když se začne maso přepalovat, přidáme další kostičku a pokračujeme asi 3 minuty. Maso necháme minimálně 5 min. odpočinout. Hotové jídlo flambujeme zahřátým a zapáleným koňakem.

Jídlo nejlépe doplníme vínem Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr od Habánských sklepů. Jeho rubínová barva, vůně s tóny červených višní a čokolády a šťavnatá, ovocná chuť s příjemnou tříslovinkou vás pekelně rozohní.

Exotika na talíři

Pro valentýnskou večeři volte spíše lehčí a také neobvyklé druhy masa. Kachna ani vepřo-knedlo-zelo vašeho partnera romanticky nenaladí. Vyzkoušejte pštrosí kýtu v zeleném pepři s omáčkou Cabernet Sauvignon a dýňovo-bramborovým pyré. Uvidíte, že partnera netradičním jídlem zaujmete.

Pštrosí kýta v zeleném pepři, sós Cabernet Sauvignon
a dýňovo-bramborové pyré

Budeme potřebovat 200 g pštrosí kýty, špetku čerstvě drceného zeleného pepře, 1 stroužek čerstvého česneku.

Na pyré: 100 g brambor, 100 g dýně Hokkaidó, sůl, 20 g vlašských ořechů, 10 g cukru krystal.

Na sós: 10 cl Cabernet Sauvignon pozdní sběr z Habánských sklepů, 5 cl demi-glace (silného redukovaného hovězího vývaru).

Postup: Pštrosí kýtu očistíme a naporcujeme. Osolíme a obalíme čerstvě drceným zeleným pepřem a česnekem. Zprudka opečeme na pánvi ze všech stran a dopečeme do růžova v troubě.

Sós připravíme tak, že do kastrolku nalijeme víno, které svaříme, a přidáme omáčku demi-glace.

K masu s omáčkou podáváme pyré. Dýni a brambory očistíme a uvaříme ve slané vodě do měkka. Scedíme a metličkou vyšleháme pyré, dle chuti dosolíme. Na pánvi opečeme ořechy, přidáme krystalový cukr a necháme zlehka zkaramelizovat. Oříšky pak ozdobíme pyré.

A jaké víno se k pokrmu hodí nejvíce? Samozřejmě to, které použijte pro přípravu omáčky, tedy Cabernet Sauvignon 2011 pozdní sběr z vinařství Habánské sklepy, které vyniká tmavou rubínovou barvou, bohatým aroma připomínajícím černorybízový džem, hořkou čokoládu a koření a plnou, šťavnatou chutí, která vás i vašeho partnera okouzlí.

Namleto s láskou

Milujete netradiční kombinace? V tom případě vyzkoušejte jemně namletý tataráček z telecí panenky a místo topinek jej servírujte s petrželovými čipsy. Na stůl kromě jídla naaranžujte také skleničky s vínem Chateau Bzenec a užijte si svou oslavu svátku zamilovaných.

Tataráček z telecí panenky s pažitkovým crème fraîche
a petrželovými čipsy

Budeme potřebovat 200 g telecí panenky, půl lžíce dijonské hořčice, 10 g kaparů, 2 šalotky, 1 žloutek, 1 lžičku worcesteru, sůl, pepř, chilli podle chuti, 40 g crème fraîche, pažitku, 2 petržele.

Postup: Telecí panenku očistíme a odblaníme. Maso jemně umelme a dochutíme solí, pepřem, sušeným chilli, dijonskou hořčicí a worcesterem. Přidáme nasekané kapary, nadrobno nakrájenou šalotku a žloutek.

Crème fraîche (zjednodušeně řečeno jemně zakysaná smetana, kterou s trochou štěstí koupíte i ve vašem supermarketu či hypermarketu) ochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou pažitku.

Kořenovou petržel oloupeme a škrabkou vytvoříme podélné tenké plátky, které opečeme na rozpáleném oleji. Po opečení dáme okapat na ubrousek. Při podávání můžeme dozdobit řeřichou nebo listy mladé červené řepy a celými kapary.

Protože telecí patří k bílým druhům masa, měli bychom zvolit bílé víno. Vyzkoušejte třeba Rulandské bílé pozdní sběr 2011 z vinařství Chateau Bzenec. Má zlatavou barvu, exotickou mladistvou vůni a ovocnou, šťavnatou, středně plnou chuť a ve spojení s lahodnou chutí tataráčku si vás jednou pro vždy získá.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: S polibkem ohně. Tipy na romantickou večeři

Pštros je výzva a tip

4.6.2022   |   13:52   |   od: Marcela
Děkuji za tipy pro náročné :-) článek je sice starší, ale ráda zkouším nové věci. Jen si moc netroufám na domácí přípravu pštrosího masa. tataráček ano - to máme s partnerem oba rádi ale pštrosí masí je výzva. :-) Partner mi k Vánocům nadělil kurz vaření steaků pro pokročilé. Myslela jsem si, že vařit umím skvěle, ale po absolvování, jsem objevila takové novinky...no pořád je co se učit. :-) Určitě doporučuji něco takového absolvovat - možná se pak zlepší i celkové stravovací návyky a česká kultura stravování: přidávám odkaz pro inspiraci: https://www.impresio.eu/products-list/darky-k-narozeninam Snad nevadí. :)
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 4. 6. 2022 13:52
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci