S polibkem ohně. Tipy na romantickou večeři
12.2.2014 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEPokud večeři připravíte doma a s láskou, nemůže váš večer skončit jinak než vášnivě! Přichystali jsme pro vás tři tipy na menu, doplněné vhodnými víny, které doladí tu správnou atmosféru.
Večeře s polibkem ohně
Oheň a vášeň k sobě neodmyslitelně patří. Pokud tedy chcete svůj valentýnský večer prožít opravdu intenzivně, zvolte také smyslné jídlo. Vyzkoušejte flambování!
Hovězí svíčková s koňakovou omáčkou
a zapečenými bramborami
Budeme potřebovat 300 g hovězí svíčkové, 50 g másla, 1 cibuli, 2 mrkve, 3 stroužky česneku, 40 g rajčatového protlaku, 1 dcl koňaku, 1 snítku tymiánu, bobkový list, půl litru hovězího vývaru, 1 kg brambor, 50 gramů parmazánu, 250 ml smetany, sůl, muškátový květ a rostlinný olej.
Postup: Na oleji postupně zkaramelizujeme na větší kousky nakrájenou cibuli a mrkev, přidáme stroužek česneku, protlak a zarestujeme. Vlijeme koňak a necháme vypařit alkohol. Pak přidáme vývar a vaříme půl hodiny. Scedíme, zredukujeme na polovinu a omáčku dochutíme solí.
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme se smetanou, nasekaným česnekem, osolíme a dochutíme muškátovým květem. Rovnoměrně rozložíme do pekáče s pečicím papírem, kterým brambory také přikryjeme.
Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 160 °C. Pak odstraníme vrchní papír, posypeme strouhaným parmazánem a asi deset minut zapékáme při teplotě 200 °C. Lehce vychladlé zapečené brambory pak nakrájíme na požadovaný tvar.
Steaky ze svíčkové necháme dosáhnout pokojové teploty. V pánvi rozpálíme olej a opečeme osolené maso ze všech stran. Potom do pánve přidáme pár kostiček vychlazeného másla a až zpění, přeléváme jím maso za občasného otáčení.
Když se začne maso přepalovat, přidáme další kostičku a pokračujeme asi 3 minuty. Maso necháme minimálně 5 min. odpočinout. Hotové jídlo flambujeme zahřátým a zapáleným koňakem.
Jídlo nejlépe doplníme vínem Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr od Habánských sklepů. Jeho rubínová barva, vůně s tóny červených višní a čokolády a šťavnatá, ovocná chuť s příjemnou tříslovinkou vás pekelně rozohní.
Exotika na talíři
Pro valentýnskou večeři volte spíše lehčí a také neobvyklé druhy masa. Kachna ani vepřo-knedlo-zelo vašeho partnera romanticky nenaladí. Vyzkoušejte pštrosí kýtu v zeleném pepři s omáčkou Cabernet Sauvignon a dýňovo-bramborovým pyré. Uvidíte, že partnera netradičním jídlem zaujmete.
Pštrosí kýta v zeleném pepři, sós Cabernet Sauvignon
a dýňovo-bramborové pyré
Budeme potřebovat 200 g pštrosí kýty, špetku čerstvě drceného zeleného pepře, 1 stroužek čerstvého česneku.
Na pyré: 100 g brambor, 100 g dýně Hokkaidó, sůl, 20 g vlašských ořechů, 10 g cukru krystal.
Na sós: 10 cl Cabernet Sauvignon pozdní sběr z Habánských sklepů, 5 cl demi-glace (silného redukovaného hovězího vývaru).
Postup: Pštrosí kýtu očistíme a naporcujeme. Osolíme a obalíme čerstvě drceným zeleným pepřem a česnekem. Zprudka opečeme na pánvi ze všech stran a dopečeme do růžova v troubě.
Sós připravíme tak, že do kastrolku nalijeme víno, které svaříme, a přidáme omáčku demi-glace.
K masu s omáčkou podáváme pyré. Dýni a brambory očistíme a uvaříme ve slané vodě do měkka. Scedíme a metličkou vyšleháme pyré, dle chuti dosolíme. Na pánvi opečeme ořechy, přidáme krystalový cukr a necháme zlehka zkaramelizovat. Oříšky pak ozdobíme pyré.
A jaké víno se k pokrmu hodí nejvíce? Samozřejmě to, které použijte pro přípravu omáčky, tedy Cabernet Sauvignon 2011 pozdní sběr z vinařství Habánské sklepy, které vyniká tmavou rubínovou barvou, bohatým aroma připomínajícím černorybízový džem, hořkou čokoládu a koření a plnou, šťavnatou chutí, která vás i vašeho partnera okouzlí.
Namleto s láskou
Milujete netradiční kombinace? V tom případě vyzkoušejte jemně namletý tataráček z telecí panenky a místo topinek jej servírujte s petrželovými čipsy. Na stůl kromě jídla naaranžujte také skleničky s vínem Chateau Bzenec a užijte si svou oslavu svátku zamilovaných.
Tataráček z telecí panenky s pažitkovým crème fraîche
a petrželovými čipsy
Budeme potřebovat 200 g telecí panenky, půl lžíce dijonské hořčice, 10 g kaparů, 2 šalotky, 1 žloutek, 1 lžičku worcesteru, sůl, pepř, chilli podle chuti, 40 g crème fraîche, pažitku, 2 petržele.
Postup: Telecí panenku očistíme a odblaníme. Maso jemně umelme a dochutíme solí, pepřem, sušeným chilli, dijonskou hořčicí a worcesterem. Přidáme nasekané kapary, nadrobno nakrájenou šalotku a žloutek.
Crème fraîche (zjednodušeně řečeno jemně zakysaná smetana, kterou s trochou štěstí koupíte i ve vašem supermarketu či hypermarketu) ochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou pažitku.
Kořenovou petržel oloupeme a škrabkou vytvoříme podélné tenké plátky, které opečeme na rozpáleném oleji. Po opečení dáme okapat na ubrousek. Při podávání můžeme dozdobit řeřichou nebo listy mladé červené řepy a celými kapary.
Protože telecí patří k bílým druhům masa, měli bychom zvolit bílé víno. Vyzkoušejte třeba Rulandské bílé pozdní sběr 2011 z vinařství Chateau Bzenec. Má zlatavou barvu, exotickou mladistvou vůni a ovocnou, šťavnatou, středně plnou chuť a ve spojení s lahodnou chutí tataráčku si vás jednou pro vždy získá.
tzo, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi