Grilujeme ryby chutně a zdravě
26.6.2010 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEPodstata nebezpečí u grilů vychází z toho, že během tepelné úpravy jsou potraviny vystaveny velmi vysokým teplotám. Tím se například ztrácejí esenciální mastné kyseliny, bílkoviny a některé vitamíny, zhoršuje stravitelnost a následně přicházejí zažívací potíže. Vedle toho vzniká celá řada zdraví škodlivých látek, které mají dráždivé a karcinogenní vlastnosti.
Rizikem jsou také alimentární nákazy (onemocnění z potravin). Zejména když grilujeme příliš rychle, takže potravina nemá šanci se důkladně prohřát také uvnitř. Salmonele se daří i v opakovaně používané marinádě, nebo té,kterou jsme připravili „do foroty“. Vždy připravujte marinádu čerstvou, maso uchovávejte v chladu, dbejte na čistotu nářadí, zabraňte kontaktu syrových a již tepelně upravených potravin a jídlo dostatečně dlouho tepelně upravujte.
HIT GRILOVACÍ SEZÓNY:
|
A také připomeňme, že grilovací hody jsou nezřídka kalorické bomby, atakující hlavně štíhlou linii dam. Klobásy, prorostlá masíčka, kuřecí s kůží, množství pečiva a navrch majonézové dresinky. Nechybí samozřejmě pivko – adieu, ploché bříško do plavek!
Jak tedy grilovat chutně a zdravě?
V první řadě nešetřete na kvalitním grilovacím uhlí. Dále je třeba zabránit odkapávání tuku na rozžhavené uhlí. Používejte proto speciální grilovací tácky nebo potraviny grilujte v alobalu. To má navíc tu výhodu, že můžete současně připravovat maso, přílohu i zeleninu.
Pro grilování vybírejte maso libové a namísto marinád z oleje využívejte marinády připravené z pomerančového džusu, limetkové šťávy, piva, bylin a koření. Snížíte nejen riziko vzniku zmíněných nebezpečných látek, ale také výsledný pokrm bude méně energetický.
A s čím na gril?
Pokud preferujete zdraví, upřednostňujte sladkovodní ryby, nejlépe kapra nebo pstruha. Maso sladkovodních ryb se vyznačuje především vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin řady omega–3, řadou vitaminů (vitamin A, D) a minerálních látek (zejména jódu a selenu). Ryby obsahují i kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny, které dobře sytí a jejich vyšší příjem uvítají zejména ti, kteří chtějí hubnout. Výhodou ryb je i jejich rychlá tepelná úprava.
K sladkovodním rybám skvěle chutná grilovaná zelenina (např. rajčata, papriky, lilek, cukety, cibule, česnek), houby a některé druhy ovoce (např. ananas, banány, jablka).
Ke grilovanému masu by měl být podáván zeleninový salát, jelikož zelenina obsahuje antioxidační látky a pomáhá proti škodlivinám vznikajícím při grilování. Do zeleninového salátu, dresinku nebo na hotovou grilovanou zeleninu můžete použít kvalitní rostlinný olej (extra panenský olivový, sezamový, z ořechů), ale počítejte s energií navíc.
STARÝ PEKÁČ SI SCHOVEJTE
|
A dresinky?
Ke grilovaným pokrmům neodmyslitelně patří nejrůznější dresinky. Vyzkoušejte někdy vlastní dresink s minimem tuku. Stačí k tomu jogurt, zakysaná smetana (může být i light), hořčice, kečup, cibule (výborná je i s natí), bylinky, křen, koření a fantazie.
Poslední zmíněnou věcí, která může představovat kilogramy navíc, je alkohol. Alkohol je využíván jako přednostní energetický zdroj a energie z jídla je pak uložena do tukových zásob. K rybě patří voda, samozřejmě se hodí bílé víno a kompromis může představovat vinný střik.
Už, už se chystáte grilovat zdravě? Pak vám nepochybně přijde vhod nabídka tipů od šéfkuchaře Radka Šubrta (přečtěte si ZDE) z luxusního pražského hotelu Le Palais.
Dobrou chuť!
boh
Podělte se s námi