Starý pekáč si schovejte na uzení pstruhů

16.5.2010 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Možná, že v době, kdy chceme více času trávit venku, užít si příjemné podvečery, vám příjemně zavoní domácky uzená sladkovodní ryba.

uzení v pekáči

Patří mezi nejlepší recepty na ryby. Můžete tak upravovat libovolné druhy. Nejlepší jsou jemně vyuzení pstroužci. Ja na to? Nechme si poradit od šéfkuchaře pražského hotelu Le Palais Radka Šubrta

Radek Šubrt

Co budete potřebovat?

Starý dvoudílný pekáč, kovovou mřížku, ryby, sůl, snítky šalvěje a kopru, jalovec, bukové piliny a hrstku černého čaje.

Jak s rybou

Porce nebo celé ryby důkladně nasolte včetně kůže a nechte v chladu proležet jednu nebo dvě hodinky. Ryby prořízněte podél páteře ke hřbetu tak, aby se lépe nasolily a pak udily. Před úpravou je položte na drátěnou mřížku ve starém pekáči. Na ní skládejte sladkovodní ryby kůží navrch a pod ryby vložte snítky zelených bylinek, třeba šalvěj a stvoly kopru.

pstruzi

Pod mřížku nasypte bukové piliny nebo jiné ze dřeva, které je vhodné k uzení. K hoblinám pak přidejte hrstku černého čaje a potlučené jalovčinky.

Hit sezóny

Grilované
sladkovodní ryby

Bílý kouř značí pohromu

Pekáč dobře zakryjte poklicí, druhým pekáčem nebo silnějším alobalem a potom už nastává čas samotné úpravy. Můžete pekáč položit na na žhavé uhlíky v ohništi nebo na plotnu kamen či sporáku. Dále už jen sledujte, jak se z nádoby ozývá syčení a štíření. Podle čichu poznáte, zda li se hobliny a piliny nepálí příliš. Štiplavý, bílý kouř je pohroma pro vaše dílo.

uzené ryby v pekáči

Piliny je dobré také trochu navlhčit, aby se nepálily, ale opravdu jen doutnaly. Nejlepší způsob je, střídavě piliny zahřívat, a pak pekáč odstavit ze zdroje tepla. Podle velikosti porcí zvolte délku uzení. Nejméně však patnáct až dvacet minut. U pstruhů určitě půl hodiny. Důležitá je pozvolná mírná úprava.

Po vyuzení nechte ryby chvilku vydýchnout, a pak ještě teplé je servírujte s chlebem, případně lehkým salátem. Myslím si, že se vám od všech, kdo ochutnají, dostane pochvalných ovací.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Starý pekáč si schovejte na uzení pstruhů

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci