Hodné bakterie pomohou udržet váhu i zdraví
28.6.2010 00:00 | Zdraví a krásaJak působí a proč našemu tělu tolik prospívají, informuje MUDr. Otto Horák, odborník a lékař z pardubického centra Wellness Trend.
„V našem zažívacím traktu žijí v symbióze dobré a špatné bakterie. Probiotika, reprezentující skupinu bakterií pozitivních, vytvářejí ideální podmínky pro množení prospěšných bakteriálních kultur. Ty jsou velice důležité pro nastolení trvalého zdraví člověka, jež je často odvislé od správné funkce našeho zažívacího systému," vysvětluje MUDr. Otto Horák (na snímku vpravo).
Podle posledních výzkumů je ideální poměr mezi bakteriemi žijícími v našem zažívacím ústrojí 85 % dobrých ku 15 % špatných. Probiotika, reprezentovaná především bakteriemi Lactobacillus, Bifidobacterium a Streptococcus, svým blahodárným procesem stabilizují střevní mikroflóru a přinášejí s sebou četné zdravotní výhody.
Prevence a proti alergiím
„Kromě správné funkce zažívacího traktu působí preventivně na zmírnění alergických a atopických projevů, celkové zvýšení odolnosti organismu, prevenci proti respiračním onemocněním, nebo regulaci hladiny krevních tuků," říká lékař.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATHubnutí: největší bludy a pravdy |
MUDr. Otto Horák neopomíjí ani pozitivní funkci blahodárných bakterií při hubnutí: „Veškeré funkce probiotické kultury můžeme ocenit při rozumném a trvalém snižování nadváhy. Hubnutí a správná funkce zažívacího traktu jdou totiž ruku v ruce s ideálním a zdraví nepoškozujícím úbytkem na váze."
Přírodní jogurty moc nepomohou
"Hodné bakterie" se podle něj nacházejí například v zakysaných mléčných výrobcích, nebo produktech farmaceuticky obohacených o probiotickou kulturu. Zatímco u většiny potravin platí pravidlo: čím blíže přírodě, tím blíže k našemu ideálnímu zdraví, u probiotik tomu tak úplně neplatí.
„Výrobky ze zakysané smetany jen projdou naší trávicí soustavou a pozitivní organismy v nich žijící se v našem organismu nezabydlují natolik, jako u speciálně upravených prostředků," uzavírá MUDr. Otto Horák.
ko
Přečtěte si také |
---|