Umíte uvařit dobroty českých hospod?

23.12.2020 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Každý chlap se někdy stravuje v hospodě a málo platné, takové dobroty mu doma neuvaří. Svíčkovou? Vepřoknedlozelo? Smažák? Ano, to všechno je doma chutnější, s lepší oblohou i vlídnějším podáním. Ale co ty další dobroty?

hospoda

Třeba takoví utopenci, nakládaný hermelín... No, zkusme i doma to, co se podávalo v lidových hospodách, kdysi až čtvrté cenové skupiny, neboli "čtyřkách", vynáší do nebes!

Klasické utopence

Budeme potřebovat pět špekáčků (čerstvých, ne vakuově balených, ty se nehodí), dvě cibule, dvě feferonky, deset kuliček pepře, dvě lžíce krupicového cukru, lžíci octa, 300 ml vody a špetku soli.

Zavařovací sklenici důkladně vymyjeme, vysušíme. Špekáčky oloupeme a po obou stranách podélně nakrojíme. Cibuli nakrájíme na kolečka. Vodu s octem svaříme, přidáme cukr, sůl a pepř. Nálev necháme vychladnout.

Do sklenice střídavě vkládáme cibuli, feferonky, špekáčky a na závěr vše zalijeme vychladlým nálevem. Sklenici uzavřeme a necháme uležet alespoň týden, z toho první tři dny při pokojové teplotě.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Středomořská strava – prevence i lék na srdce
Dejme si k obědu exotický experiment
Připomeňte si zdravé a chutné Středomoří

Naládaný hermelín

Připravíme si čtyři hermelíny (nebo jiný sýr s bílou plísní typu Camembert), dvě feferonky, osm stroužků česneku, lžičku provensálského koření, pět kuliček pepře, dva bobkové listy a olivový olej.

Sklenici vymyjeme a vysušíme. Česnek oloupeme, čtyři stroužky nakrájíme na plátky, zbytek necháme vcelku. Sýry podélně rozkrojíme, řezné plochy posypeme provensálským kořením a obložíme plátky česneku.

Vložíme do sklenice a přidáme zbylý česnek a kuličky pepře. Nahoru dáme rozkrojené feferonky a bobkové listy. Vše zalijeme olivovým olejem tak, aby byly sýry potopené.

Sklenici uzavřeme a necháme v chladu uležet alespoň dva dny.

PROSTĚ KLASIKA...

Svíčková na smetaně
Bramboračka s houbami
Buřtguláš
Rajská podle babičky
Křenová omáčka s hovězím

Utopené klobásky

Budeme potřebovat tři klobásy, dvě cibule, deset kuliček pepře, dva bobkové listy, deci octa, dvě feferonky, polévkovou lžíci moučkového cukru, půl lžičky soli a 300 ml vody.

Do dobře vymyté a vysušené sklenice postupně vkládáme klobásu a cibuli, nakrájenou na silnější plátky a feferonky. Lehce stlačíme a zalijeme vychlazeným nálevem, který jsme svařili z vody, octa, cukru, pepře a bobkového listu.

Sklenici uzavřeme a necháme v chladu uležet alespoň čtyři dny.

Pikantní trojka

Na jednu zavařovací sklenici budeme potřebovat jeden hermelín (nebo jiný sýr s bílou plísní), 150 gramů Nivy, 100 gramů uzeného tvrdého sýra. Dále dvě červené cibule pět stroužků česneku, dvě feferonky, asi deset kuliček barevného pepře a olivový olej.

Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Na dno sklenice dáme cibuli a česnek, pak střídavě přidáváme překrojený sýr s bílou plísní, nakrájený uzený sýr a nakonec Nivu. Jednotlivé vrstvy prokládáme cibulí, česnekem a feferonkami, nakonec přidáme kuličky pepře.

Vše zalijeme olivovým olejem, sklenici uzavřeme a necháme uležet asi čtyři až pět dní.

Všechny uvedené recepty mají desítky variací, z nich právě ta vaše je určitě nejlepší. Neváhejte a přidejte nám ji do společné receptárny.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Umíte uvařit dobroty českých hospod?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci