Co dělat, když už nejsme schopni splácet hypotéku?

12.8.2020 00:00   |   Peníze
Život přináší mnohé nečekané situace a může se stát, že najednou kdokoliv nebude moci splácet svůj úvěr. Hypotéka je úvěr, který člověk splácí řadu let.

hypotéka

V takovém časovém horizontu nelze předpokládat dlouhodobou nemoc, ztrátu zaměstnání nebo například rozvod. Ale i v takových nepříjemných chvílích jsou možnosti, které pomohou řešit problémy se splácením hypotéky.

Neměli byste jít na hraniční možnosti výše věru a svých příjmů. V případě ponechání rezervy v měsíčních příjmech pak nehrozí úplná ztráta schopnosti splácet závazky. I při čerpání úvěru byste se měli snažit mít finanční rezervu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Víme, jak ušetřit bez velkých investic
Jak si správně (ne)vybrat rychlou půjčku?
Deset největších finančních zlozvyků

„V případě výpadku příjmů tato rezerva dobře poslouží. Důležité je o nastalé situaci a problémech informovat svého hypotečního poradce nebo bankéře. Důležitá je otevřená komunikaci mezi klientem a bankou,“ zdůrazňuje finanční specialistka Veronika Hegrová z hyponamiru.cz.

Jaké mohou být důsledky

Pokud včas neposíláte splátku, může se stát, že poběží úroky z prodlení. Tyto úroky běží, i pokud splátku například rozdělíte. Krajní možností je, že banka nemovitost nabídne do dražby, aby formou prodeje získala peníze na umoření dluhu.

To následuje, pokud klient dlouhodobě neplní závazky. Nejlepší je se ihned spojit s hypotečním poradcem nebo bankéřem a řešit konkrétní nastalou situaci.

Banka neschopnost splácet řeší odkladem splátek nebo prodloužením konečné doby splatnosti hypotéky. Postup závisí na předchozí platební historii a bezproblémové komunikaci s bankou.

Ve většině případů je takové řešení oboustranně výhodné, protože klientovi pomůže ustálit finanční situaci a vrátit se k bezproblémovému splácení.

Jak situaci můžeme řešit sami?

„Když se rozhodnete nemovitost prodat a z hypotéky se tak vyvázat, můžete tak učinit v případě, že dům nebo byt není právně zatížen - například exekucí nebo insolvenčním řízením. Z peněz z prodeje můžete uhradit dluh. Po úhradě banka zruší zástavní právo na nemovitost,“ upřesňuje Veronika Hegrová.

Pokud by se banka rozhodla přistoupit k prodeji nemovitosti, pokryje z toho klientův dluh. Taková řešení přichází na řadu jako poslední možnost, kdy klient nesplácí a na nemovitost je uvalena například exekuce. Podmínky takového postupu podléhají soudnímu rozhodnutí.

Rozvod a hypotéka

Velmi komplikovaná situace může nastat s hypotékou při rozvodech. Pokud chce jeden z manželů z hypotéky vyvázat a druhý ji bude nadále splácet, bance doložíte následující podklady:

  • Rozsudek o rozvodu s doložkou nabytí právní moci
  • Dohodu o vypořádání společného jmění manželů
  • Doklady prokazující příjem osob, kterých se úvěr bude nadále týkat
  • Měsíční výdaje osob, kterých se bude úvěr nadále týkat
  • Doklad o převodu nemovitosti
  • Nabývací titul (kupní smlouva, darovací smlouva atd.)
  • Kopii smlouvy o účtu a případné nové číslo účtu, ze kterého bude odcházet plnění

Vyvázání banka provede vyhotovením Dodatku ke smlouvě o úvěru. Další možností je refinancování, v rámci kterého se dluh převede k jiné bance. Žadatelem už je jen jeden z manželů, tím se druhý vyváže.

Když chci vyplatit partnera

Může nastat situace, kdy jeden z manželů bude chtít druhého vyplatit a na danou nemovitost si vezme hypotéku.

„V takovém případě je nutné předložit rozsudek o rozvodu s doložkou nabytí právní moci a Dohodu o vypořádání již zaniklého společného jmění manželů,“ uzavírá finanční specialistka.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 

 


Diskuse: Co dělat, když už nejsme schopni splácet hypotéku?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci