Vyhánět půjčku půjčkou zavání dluhovou pastí!

24.1.2017 00:00   |   Peníze
Kvůli Vánocům jste finančně vykrváceli a teď to chcete řešit půjčkou? Nedělejte to! Půjčka ve vaší situaci bude jen cestou do dluhové pasti!

dluhy

Z dostupných statistik vyplývá, že na vánoční dárky si někdy půjčil každý osmý Čech. Přitom půjčky by měly sloužit pouze k nákupu věcí, které nezbytně potřebujeme.

Kvůli hezké chvilce na Štědrý den se neúměrně zadlužit a znepříjemnit si tak následující roky je odvrácená strana mince, která za to nestojí. Varianta, kdy si lidé berou půjčku, aby splatili stávající dluh, je podstatně horší.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Až několikaleté vězení hrozí za opomíjené dluhy
Mladí Češi si půjčují na zbytečnosti
Na svatbě omdlíte snadno. Až přinesou účet!

Právě to přitom řada Čechů se začátkem roku zvažuje a domněle tak hledá řešení krizové situace. Vzít si půjčku je tím nejjednodušším, ale zároveň i nejhorším způsobem, jak řešit nedostatek prostředků.

To raději peníze do zálohy

Zdánlivě snadné řešení v podobě půjčky je sice rychle dostupné, avšak zvažte jeho dlouhodobé důsledky a existenční zatížení do budoucna. Vaši domácnost splácení půjčky ochromí na řadu let a budete si muset razantně utahovat opasky.

Lepší variantou je počítat s těmto situacemi do budoucna a vytvořit si „finanční polštář“. Průzkumy dlouhodobě poukazují na skutečnost, že správa osobních financí dělá Čechům neustále problém. Kromě neefektivního nakládání s příjmy je velkým problémem i neodkládání si peněz takzvaně na horší časy.

Pokud váš rozpočet nepočítá s nenadálými situacemi, protože žijete od výplaty k výplatě. V případě, že výdaje vyvstanou neočekávaně, nebudete mít žádnou zálohu a budete mít tendenci řešit výpadek financí půjčkou.

Blízcí určitě pomohou

Pokud se vám nyní nedaří vyjít s tím málem, kterým disponujete, zkuste o pomoc v nouzi požádat nejbližší rodinu. Ze strany rodiny alespoň nehrozí vysoké úroky a neúměrné sankce.

Půjčte si nejnutnější obnos a dbejte na důsledné dodržení podmínek. Pokazit si kvůli penězům dobré rodinné vztahy za to nestojí. Proto i dobře zvažte, koho o tuto pomoc požádáte.

U problému nedělejte mrtvého brouka

Uvíznutí v dluhové pasti se podle statistik týká lidí s nízkou finanční gramotností, nižším vzděláním a laxním přístupem k závažné situaci. Nenechte to dojít tak daleko, že vám bude na dveře klepat exekutor.

Pokud už v exekučním řízení jste, aktivně s exekutorem komunikujte a spolupracujte. Stavět se k problému zády exekuci nevyřeší, naopak tím hrozí další pokuty a sankce.

Pokud si s vaší situací nevíte rady, vyhledejte odbornou pomoc například u bezplatných právních poraden Exekutorské komory ČR. Zpřístupňují drahé právní služby i sociálně slabším obyvatelům.

Raději finanční rezerva

Dostanete-li se do přechodného nedostatku financí a potřebujete jen překlenout krátké období bez peněz, například do další výplaty, informujte se o flexibilní finanční rezervě Ferratum Credit.

Můžete jednorázově i opakovaně čerpat až 35 000 Kč a výši splátek i dobu splácení si přizpůsobit aktuální finanční situaci. Kdykoli můžete finanční rezervu splatit bez dalších poplatků.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Vyhánět půjčku půjčkou zavání dluhovou pastí!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci