Moderní koupelna? To je domácí wellness centrum!

23.10.2019 00:00   |   Bydlení
Koupelna se může zdát jako místnost, kde netrávíme moc času a jen ráno a večer prolítneme, abychom si odbyli každodenní rutinu. Moderně pojaté bydlení ji ale vzalo na milost a povýšilo ji na malé domácí wellness centrum.

koupelna

Koupelna by tak měla ladit se zbytkem interiéru a stát se místem, kde načerpáte energii po náročném dni. Už jen proto stojí za to věnovat této místnosti pozornost, jakou si zaslouží.

Čemu je lepší se vyhnout

V nejednom filmu nebo časopise jste určitě narazili na vanu v podlaze, rohovou vanu nebo třeba vodopád. To, co může mít na filmovém plátně nádech luxusu nemusí znamenat to nejlepší pro každodenní fungování.

Než podlehnete například kouzlu zabudované vany, je dobré si uvědomit, že v takovém případě není možné zajistit spodní přístup k odtoku vody, který je čas od času nutné pročistit. Pokud dojde k havárii, nezbývá než vanu doslova vysekat z podlahy.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jaký nábytek do koupelny? Dřevěný!
Dobře se vyspat – to je přece něco
Oáza květin? Víme, jak ji vykouzlit

Stejně tak je nepraktická rohová vana, která svým tvarem vytváří v koupelně “mrtvá místa”, kde mopem jen tak nezajedete. V případě obložení vany je potřeba dlaždičky často nalámat na užší tvary a to pak nemusí působit dobře. Zkrátka není nad starou dobrou obdélníkovou vanu.

Oblíbené jsou také baterie s efektem “vodopádu”. V tomto případě si pozorně pročtěte technický návod, kde je uvedeno, jak daleko dostříkne proud vody při maximálním výkonu. Bývá to obvykle mnohem dál než u standardní baterie, a podle toho je třeba volit hloubku vany nebo umyvadla. O takovém typu baterie byste se proto měli rozhodnout již při hrubé stavbě, kdy je potřeba redukci přítoku montovat již pod hrubou omítku.

Malá koupelna - velké kachličky

Pokud chcete “přizpůsobit” dlaždičky velikosti koupelny, pak zadržte. Rozměrnější dlaždice a kachle malou místnost sjednotí a opticky zvětší. Koupelna navíc bude působit čistě a elegantně. Výhodou velkoformátových obkladů a dlažeb také je, že je můžete pokládat s minimální spárou.

Použití minimální spáry výrazně zjednodušuje údržb dlaždiček ve spojení s možnými nečistotami či plísněmi. Po celé Evropě jsou standardní spáry do dvou milimetrů a u takzvaných kalibrovaných obkladů je to dokonce pouhý milimetr.

„Někteří řemeslníci se ale nechtějí vzdát půl až centimetrových spár. Proto se vyplatí uvést šířku spáry do smlouvy s obkladačem nebo developerskou firmou,” radí architekt Patrik Janoušek.

Upusťte také od záměru vyspárovat podlahu bílým materiálem – když se ušpiní, pak je skoro nemožné mu vrátit původní barvu. Spíše vsaďte na hnědé, šedé a béžové tóny.

Hra barev

Barvy působí na lidské pocity a vnímání a dokáží s atmosférou místnosti udělat divy. Koupelna bývá specifická v tom, že tam obvykle neproniká tolik přirozeného světla. Nedoporučuje se proto používat tmavé barvy, které navíc prostor ještě zmenšují.

I pokud máte velkou koupelnu, není vhodné užívat příliš agresivní a syté barvy, a pokud na nich trváte, tak je kombinujte s odstínem, který křiklavost utlumí a vyváží. Designéři se proto rádi drží světlé a nenásilné barvy, které dobře působí a navíc se neomrzí.

V případě podlahy se naopak nedoporučují moc světlé ani moc tmavé odstíny – v obou případech je nutné vytírat každý den, aby působily čistě a aby na nich nebyly vidět kapky vody. Dobře vypadají například dlaždice, které imitují strukturu kamene nebo dřeva.

Nešvarem bývá také špatně dimenzované nebo nedostatečné osvětlení. Nepodceňujte vliv světla a podpořte jeho rozptyl skleněnými doplňky a zrcadly – a to zejména v malých koupelnách.

Vsaďte na odborníky

Koupelna je nemalou investicí, a proto je potřeba si celou koncepci řádně promyslet a probrat s architektem či developerem v případě novostaveb. I ti si poslední dobou začínají uvědomovat, že se lidé nespokojí s nutným standardem.

„Ani unikátní koupelny není problém pořídit za peníze běžných řešení. Oslovili jsme zahraniční výrobce keramiky přímo a luxusní materiály se rázem staly dostupnými a s nimi pak bylo pro naše architekty mnohem jednodušší vytvořit nadčasové koupelny. Zároveň jsme rozšířili nabídku na šest modelových koupelen,” říká Martin Protiva ze společnosti Ekonomické stavby.

Do posledního detailu

Věřte, že i pár drobných změn dokáže prostor koupelny skvěle doladit a přizpůsobit ho přímo vašim potřebám. Vsaďte na dřevěné závěsné organizéry, případně boxíky, které uvedou prostor do pořádku.

Také stojí za to nahradit plastové doplňky bambusovým dřevem nebo jutou, které vytváří hřejivý dojem. Skvělým pomocníkem při vytváření pohodové atmosféry jsou i pokojové rostliny, z nichž se do koupelny hodí například kapradiny, bromélie, ale i orchideje. Originálním doplňkem může být také držák na kartáček, či dávkovač mýdla – fantazii se meze nekladou.

rzt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Moderní koupelna? To je domácí wellness centrum!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci