Oáza květin na balkóně? Víme, jak ji vykouzlit

27.2.2014 00:00   |   Bydlení
Možná i vy uvažujete o tom, jak si s příchodem jara zkrášlit prostředí kolem sebe a přinést do něj trochu přírody. Pro pěstování okrasných květin, zeleniny nebo bylinek stačí květináče či truhlíky.

květiny, balkón

Nevzhledné balkóny a terasy se díky květinám mohou proměnit ve velmi příjemná místa, kde je radost trávit čas. Vnést do svého domova kousek přírody v dnešní době může opravdu každý, dokonce i úplný začátečník.

V případě okrasných květin je základem úspěchu jejich správný výběr. Rozhodující je, na kterou světovou stranu je prostor orientován a kolik slunečního svitu se mu dostává. Pro slunná místa jsou vhodné květiny jako pelargonie, muškáty, petunie či gazánie. Ve stínu se naopak daří begonii, fuchsii či balzamíně.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Vytvořte si svůj pestrý truhlík či květináč
Šaty dělají člověka, květináč květinu
Chcete pěstovat citrusy? Poradíme vám!

Pohodlí pro květiny, potěšení pro nás

Po základním výběru bychom si měli rozmyslet, do čeho květiny umístíme. Současná doba nabízí rozličné varianty květináčů, koflíků a truhlíků. Experti však jednoznačně doporučují ty samozavlažovací. Proč?

„Samozavlažovací systémy jsou trendem dnešní doby. Květinám dopřávají komfort a lidem usnadňují život,“ vysvětluje Lenka Novotná (na snímku vpravo) ze společnosti Plastia, která nabízí různé druhy samozavlažovacích květináčů.

„Každý funkční zavlažovací systém by měl obsahovat hladinoměr, zalévací šachtu, knot, rezervoár vody a prostor pro cirkulaci vzduchu,“ dodává Lenka. Technologické výhody se v tomto případě snoubí i s estetickou stránkou. Díky zajímavému designu a široké škále výrobků si ten pravý vybere opravdu každý.

Extrémy škodí

Díky moderním systémům šetříte práci i čas a můžete si dovolit pěstovat i náročnější druhy, jako jsou orchideje. U kvalitních patentovaných zavlažovacích květináčů a truhlíků odpadá nutnost pravidelné zálivky.

Vodu doplňujete jen občas a proto odjezd na dovolenou či prodloužený víkend není pro květiny katastrofa. Ve velkých vedrech však ani samozavlažování nemusí vydržet více než dva dny.

„Další výhodou je, že se půda neprolévá přímo, proto nedochází k odplavování živin a jejímu střídavému rozbahnění a přesychání. Půda díky pravidelnému režimu udržuje vyhovující poměr tuhé, kapalné a vzdušné složky a voda, kterou knotem získává, je krásně okysličená,“ vysvětluje odbornice z Plastie.

Během silnějších dešťů přijdou vhod přepadové otvory, kterými přebytečná voda odtéká. „V samozavlažovacích nádobách nedochází k přemokření kořenů ani při silném dešti, můžete je bez obav nechat venku,“ doplňuje Novotná.

Výběr samozavlažovacích nádob bývá dostatečný, nemusíte se obávat, že vzrostlé rostliny budou strádat nedostatkem prostoru a vyhnete se tak přesazování.

Čerstvé ovoce či zeleninu? Proč ne?

Na balkóně či terase ale nemusíte pěstovat jen květiny, směle se pusťte do zeleniny, ovoce či bylinek. Všichni víme, že čerstvé suroviny chutnají úplně jinak než ty, co na pulty obchodů putovaly přes půlku Evropy. V samozavlažovacích nádobách vám bez problémů vyrostou rajčata, papriky, ale třeba i borůvky a jahody.

„Základem je dostatek prostoru, vhodný substrát, adekvátní množství živin a pravidelná zálivka. Zelenina i ovoce potřebují sluneční svit a vždy vlhkou zeminu, pak se nemusíme bát opadávání květů a plodů,“ doporučuje Lenka. Vybrat si můžete i truhlíky závěsné, které se hodí pro převislé odrůdy a navíc šetří místo.

Pestrobarevné květinové balkóny, chutná domácí zelenina a ovoce – to jsou radosti, které si můžete dopřát i v centru města. Základem je správný výběr rostliny a nádoby, do které ji vsadíte. A díky moderním samozavlažovacím technologiím se nemusíte obávat nezdaru.

Samozavlažovací třicítka

Víte, že samozavlažovací květináče loni oslavily třicítku? A ještě zajímavější je, že tyto pomocníky pro svět objevil český vynálezce a praktický lékař Tomáš Syrovátka (na snímku vpravo).

Již v roce 1976 přemýšlel MUDr. Syrovátka jak vylepšit pěstování svých orchideí. Všiml si, že skvěle funguje schopnost skelné textilie nasávat vodu a z tohoto poznatku vznikl první skelný knot.

„Díky knotové závlaze mohou květiny krásně růst. Občasné zalití se totiž mění na nepřetržitou závlahu, která je mnohem příznivější a více se podobá přírodním podmínkám,“ podotýká MUDr. Tomáš Syrovátka. A patent byl na světě!

pto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Oáza květin na balkóně? Víme, jak ji vykouzlit

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci