Živý plot – krásné tipy pro inspiraci

6.6.2010 00:00   |   Bydlení
Když si chceme na zahradě udělat pohodlí a trošku izolovat od okolního světa, určitě je v takovém případě mnohem lepším řešením živý plot než třeba betonová zeď. Ale jaké dřeviny zvolit? Thuje, nebo nějaké jiné?

živý plot

Probstová„Máte možnost výběru. A vůbec se nemusíte omezovat pouze na thuje, které ve finále působí fádně i poněkud smutně,“ vysvětluje Ing. Marion Probstová, prokuristka firmy Starkl zahradník.

Jistě na tomto místě nelze do podrobna vyjmenovat všechny možnosti. Přinášíme tedy alespoň ty nejzajímavější, krásné tipy pro inspiraci, které nám poskytla Ing. Marion Probstová:

Luxusní tis

Opravdu luxusně působí plot z tisů. Tisy mají několik velkých výhod, které stojí za pozornost. Dají se výjimečně dobře tvarovat podle našich představ a zároveň se jim výborně daří také ve stínu.

Zahradníci používají pro živé ploty běžně jen obyčejné semenáče tisu (Taxus baccata). Mně se však nejvíce líbí Taxus media Hillii – je to odrůda, co roste kompaktně a je rovněž užší. Dorůstá přibližně do tří metrů, na rozdíl od semenáčů, které je nutné neustále stříhat, protože mají tendenci růst do deseti dvanácti metrů.

taxus media Hillii
Tis – Taxus media Hillii

Dalším výrazným rozdílem u odrůdy Taxus media Hillii je, že oproti semenáčům – ty na zimu získávají poněkud matnou, hodně tmavou barvu – zůstává tato odrůda Hillii kupodivu stále sytě, jakoby leskle zelená. Bohužel, je však i odpovídajícím způsobem dražší.

Neprůhledný habr

Pěkné živé ploty lze rovněž vypěstovat z habrů. A můžete zvolit běžný habr Carpinus betulus – získate tak značně široký a v létě zcela neprůhledný plot. Počítejte však s tím, že jej budete muset trvale a poměrně razantně stříhat.

habr Carpinus betulus
Habr – Carpinus betulus

Další variantou pro živý plot je habr sloupovitý, jehož cena je sice vyšší, ale zase nebudete mít práci se stříháním. Je úzký a navíc nedorůstá do takové výšky jako běžný habr.

Platí však, že habry jsou opadavé, takže funkci, kterou od nich očekáváte, budou beze zbytku plnit vlastně zhruba vždy jen půl roku.

Keře potěší květy

Pokud vám nevadí opadavé keře, nabízí se ještě další alternativa – kombinace různých druhů keřů, které můžete vysázet vedle sebe. Bude to působit velmi přirozeně, nenásilně, i cena bude příznivá.

Z keřů lze takto použít například zlatici, tavolník, tamaryšek, jasmín, dřišťál, vajgélii, trojpuk. Když je v živém plotu zkombinujete, bude na vaší zahradě stále postupně něco kvést a budete se mít pořád na co těšit.


Bobkovišeň – Prunus laurocerasus Marii

A pokud by stačil nižší plot do dvou metrů, pak krásný je určitě z bobkovišní, což jsou stálezelené keře s tuhými, lesklými listy. Zvolte odrůdu, která je dostatečně mrazuvzdorná, roste hustě a vzpřímeně (Prunus laurocerasus Marii nebo Prunus laurocerasus Etna).

boh, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Živý plot – krásné tipy pro inspiraci

Plot

14.5.2018   |   21:04   |   od: Jana
Také jsme řešili plot kvůli soukromí. Sice nemáme špatné sousedské vztahy, ale tak každý chce mít své pohodlí. Rozhodovali jsme se mezi plastovým a dřevěným plotem. Nakonec jsme zvolili dřevěný, jelikož lépe vypadá, ale i déle vydrží pěkný, jen je třeba o něj dbát trochu více.

Nůžky

22.4.2017   |   14:13   |   od: David
Pro výběr nůžek na stříhání živého plotu - říká se jim také „plotostřihy“ - je nutné vzít v potaz velikost plotu a tvrdost keřů i dostupnost elektřiny. Pro krátký malý plot si vystačíte i s klasickými zahradnickými nůžkami. Ale pokud máte velký pozemek a větší živý plot, jsou vhodnějším nástrojem elektrické nebo akumulátorové nůžky.
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 14. 5. 2018 21:04
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci