Na rovné zuby není pozdě ani v dospělosti

24.9.2019 00:00   |   Zdraví a krása
Někteří lidé se narodí s rovnými zuby jak podle pravítka, ale většina lidí toto štěstí nemá. Ale měli byste vědět, že na rovné zuby není pozdě ani v dospělosti!

rovnátka

Drobné tvarové nesrovnalosti jistě nevadí, protože dodávají úsměvu charakter, ale výrazně křivé zuby mohou vadit nejen esteticky, ale i zdravotně. 

Máme-li výrazně křivé zuby, špatně se čistí a zároveň tím dochází k vyššímu ulpívání plaku, který následně souvisí se záněty dásní atd. Při špatném skusu také většinou dochází k nadměrnému přetěžování některých zubů, a tím i k jejich většímu opotřebení.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Čistý zub nemá žádný důvod se kazit
Džusy a limonády ničí zuby!
Pro koho jsou vhodné zubní implantáty?

„Poloha zubů nikdy není stabilní, zuby se celý život pohybují a s postupem času se neléčené zuby křiví více a více,“ upozorňuje ortodontistka MDDr. Mája Konvalinková, Ph.D. z Dentální kliniky Hradčanská.

Pozor na dudlík, nebo palec

Na vzniku ortodontických vad v dětství mají vliv zlozvyky, jako např. dlouhodobé užívání dudlíku nebo cucání palce. Velkou prevencí proti křivým zubům je i správná zubní hygiena v dětství.

U dětských zubů je důležité, aby v ústech zůstaly po určitou dobu jim předurčenou, a držely tak místo pro prořezání stálých zubů. Pokud je například zub zkažený a musí se předčasně  vytrhnout, dochází k posunům ostatních zubů, a tím k zhoršování podmínek pro prořezání stálých zubů a následnému stěsnání zubů.

V případě předčasné ztráty zubu je vhodné vyhledat ortodontistu, aby se toto místo aktivně udržovalo a nevznikaly komplikace v průběhu výměny zubů. U menších dětí se pak křivé zuby nejčastěji řeší snímacími rovnátky, u starších pak fixními rovnátky nebo fóliovými.

Neviditelná rovnátka

Mnoho lidí ale křivé zuby řeší až dospělosti. Pryč jsou ty doby, kdy rovnátka byla ve formě nevzhledných drátů, které kazily úsměv, a lidé raději tuto proceduru nepodstupovali.

„Dnes jsou populární tzv. neviditelná rovnátka např. systém Invisalign, ty jsou vhodná pro léčbu téměř jakékoli ortodontické vady,“ říká MDDr. Mája Konvalinková.

Jedná se o technologii speciálních transparentních folií vyrobených na míru pacienta, které dovolují výměnu či krátkodobé sejmutí a nasazení bez nutnosti návštěvy lékaře. Jejich výhodou je, že se dají vyjímat např. na jídlo či na společenské akce.

Navíc jejich finanční náročnost už není o tolik vyšší, když vezmeme v potaz nesrovnatelný komfort v průběhu léčby a také výrazně nižší potřebu kontrol u lékaře, tedy velkou časovou úsporu pro pacienta. Na jednu čelist stojí tato rovnátka přibližně od 25 tisíc.

S neviditelnými rovnátky se zuby čistí jako kdykoli předtím, a protože se dají vyjmout, je také důležitá spolupráce pacienta, aby v léčbě dobře spolupracoval a dodržoval pravidelnost.

Další moderní možností jsou i samoligovací rovnátka (Damon), které mají zaoblenější zámky a jsou tedy méně bolestivé a více pohodlné.

Díky nepřítomnosti gumiček, které jsou součástí „klasických“ rovnátek, jsou více hygienické a také keramická varianta fixních rovnátek nežloutne. Za ně zaplatíte kolem 30 tisíc.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Na rovné zuby není pozdě ani v dospělosti

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci