Už od mimina je potřeba dodržovat pitný režim. Jak na to?

3.7.2019 00:00   |   Děti
Hlavně v létě, kdy jsou velká horka, je potřeba dávat pozor, aby se vaše dítě nepřehřálo a více než kdy jindy dodržovat pitný režim. Umíte najít tu správnou míru? Máme pro vás několik užitečných tipů, protože samozřejmě neplatí, že čím víc tím líp.

pitný režim

Zatímco dospělí jsou utvářeni přibližně z 50 % vodou, u novorozence se jedná o téměř 80 % (!) a u starších dětí o 60 – 70 %. Dostatečný příjem tekutin je potřebný pro správnou látkovou výměnu, pro dobrou funkci ledvin, odplavování toxinů a má mnoho dalších benefitů.

U těch nejmenších

Zdravé miminko nepotřebuje dodatečný příjem tekutin, napije se mateřského, případně náhradního mléka. Pokud má ale horečku, průjem nebo jsou velká vedra, je potřeba ho kojit častěji.Při častějším se změní složení mateřského mléka, aby dostalo děťátko tu nejoptimálnější dávku živin.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Rýmička, nebo vážná nemoc?
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Mami, bolí mě ouško!

Kojené děťátko do šesti měsíců by mělo vypít 150 ml tekutin na kilo hmotnosti. Jestli děťátko dostatečně pije, můžete poznat také podle spotřeby plenek - 6 až 8 za den.

Když už přikrmujete

Jakmile začnete přikrmovat, je potřeba dodat děťátku tekutiny zvlášť. Proto mu začněte nabízet nejlépe kojeneckou vodu, a v menším množství jsou vhodné také ovocné a zeleninové šťávy.



Rozhodně nepodávejte bublinkovou vodu, která může být pro dítě dokonce nebezpečná. Není vhodný ani příliš studený či teplý nápoj – přiměřená teplota je 20-25 °C. Až do roku věku by přitom měla být podstatná část denní dávky tekutin kryta kojeneckým nebo mateřským mlékem.

A když nechce pít?

Příjem tekutin by měl být rozdělený rovnoměrně do menších dávek během celého dne. Zdá se vám děťátko bledé, unavené a podrážděné, či plačtivé? Příčinou může být i lehká dehydratace. Signálem může být také tmavá barva moči.

Pokud dítě málo pije, není dobré ho do pití nutit, ale můžete mu podávat více tekutin v potravinách – třeba v podobě polévek, ovoce nebo zeleniny. Pokud odmítá vodu nebo neslazené čaje, je možné vyzkoušet ředěné ovocné šťávy nebo mírně oslazený čaj a pak postupně snižovat množství cukru v nápoji.

Tyto tekutiny mu podejte i tehdy, když se zrovna nají. Pokud mělo něco suššího, padne mu to vhod a samo se rádo napije.

TIP:
Pokud dítě nechce pít, zkuste mu připravit na pití pěknou láhev nebo hrneček. Když si je dítě oblíbí, spíše ho napadne se z ní napít. Třeba hrneček NUK Magic Cup navíc pomůže dětem pít jako dospělí – a to díky 360° pitnému okraji, pomocí kterého mohou pít ze všech stran. A na cestách zůstane čistý a nepoškozený díky ochrannému víčku.

Nezapomínejte na sebe

Dehydratace děťátka může být způsobena příliš teplým oblečením v horkých dnech nebo krmením příliš koncentrovanou výživou. Pokud kojíte, je i na vás, abyste dokázala poskytnout miminku dostatečný přísun tekutin. Proto musíte pít jejich dostatečné množství, abyste mohla pokrýt i pitný režim dítěte.

Také v tomto případ platí, že nejlepší je prostá voda. Další alternativou jsou bylinné čaje, či ředěné ovocné šťávy. Je lepší se vyhnout bublinkovým nápojům, a měla byste omezit také kávu. Není dobré pít jednorázově, spíše konzumovat vodu po menších částkách, aby tělo mělo pravidelný přísun tekutin.

ztp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Už od mimina je potřeba dodržovat pitný režim. Jak na to?

Pitný režim

2.1.2020   |   22:38   |   od: Danka
U nás je to strašný boj, malá moc nechce pít. Ať už je to čaj, voda nebo džus. Nějak se to snažím střídat, ale i tak toho za den moc nevypije. Asi to má po mě, protože já si taky za celý den na pití sama nevzpomenu. Prostě nemám žízeň. Už jsem si pořídila i filtrační láhev na vodu - http://www.penepex.cz/kategorie/filtracni-konvice-a-lahve/filtracni-lahve/brita-filtracni-lahve/ kterou nosím všude s sebou. Trochu se to zlepšilo tim, že ji mám pořád po ruce, tak se častěji napiji ikdyž nemám žízeň. Ale ještě na tom musíme obě zapracovat :D
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 2. 1. 2020 22:38
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci