Co přibalit malému alergikovi na letní tábor

21.6.2019 00:00   |   Děti
Doba prázdnin se kvapem blíží. Už dokupujete věci, které si sebou vezme syn či dcera na letní tábor a nemálo z vás přemýšlí co přibalit, když je vaše dítě alergické.

tábor, alergie

Někteří rodiče své malé alergiky kvůli zdravotním obtížím na tábor ani neposílají. Jestliže stále přemýšlíte, zda své alergické dítě na tábor poslat nebo ne, máme pro vás radu od MUDr. Ivy Pončákové z Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce v Praze.

Alergie na roztoče

Mezi rozšířené alergie patří alergie na domácí prach, jehož hlavní součástí jsou roztoči. Alergie na prach se proto také někdy označuje jako alergie na roztoče. Ty nelze z domácnosti, chat, chalup či táborových chatek zcela odstranit, ale je účelné dlouhodobě usilovat o maximální snížení jejich koncentrace.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak se zbavit roztočů v bytě
Máte doma alergika? Zkuste Feng-shui
Alergie na slunce jsou na vzestupu

Většina roztočových alergenů pochází z postelí, vyskytují se zejména v matracích, polštářích a pokrývkách. Pokud se na daném táboře nocuje v chatkách a spacácích, lze si zajistit protiroztočovou spací vložku do spacáku, která je navíc opatřena i návlekem/povlakem na polštář.

„Tato vložka se dá nouzově využívat i k přespání v klasických postelích – vyrobíte si z nich jakousi protiroztočovou kuklu,” radí MUDr. Iva Pončáková (na snímku vpravo). Další možností jsou protiroztočové povlaky, které si přivezete z domova.

Nezapomeňte na kapky či sprej

Samozřejmě, že nezapomenete vaše dítě vybavit antihistaminikem, popř. protialergickými kapkami do očí a sprejem do nosu, které potlačí příznaky alergie. Ještě více však roztočovým alergiků pomůžete, když je budete léčit preventivně.

Ideální je alergenová imunoterapie. Spočívá v postupném a pravidelném podávání alergenu, které u pacientů vyvolá příznaky, s cílem navodit snášenlivost vůči alergenu. Tělo si tak postupně přivyká na přítomnost alergenu a obnovuje rovnováhu imunitní odpovědi.

Tato léčba je vždy rozvržená minimálně do tří, ideálně do pěti let. V případě roztočové alergenové imunoterapie se jedná buď o injekční formu, kdy injekce jsou v určitých přesně daných intervalech aplikovány pacientovi v alergologické ambulanci pod dohledem lékaře nebo o léčbu formou tablet, které může pacient užívat doma.

Jedná se o rychle rozpustné tablety, které se užívají 1x denně. Tabletka se aplikuje pod jazyk a je vhodná pro děti od 12 let a dospělé.

Nejlepší je moře

Pro dítě alergika se všeobecně doporučuje pobyt u moře. Během klimatoterapie v těchto místech působí nejen čisté prostředí, ale i příznivá koncentrace a složení minerálů ve vodě i ve vzduchu, sluneční záření, vlhkost vzduchu, teplota a další faktory jako je nízká koncentrace prachových a pylových částic.

Sluneční paprsky pomohou získat dětem vitamín D, který je důležitý stavební kámen imunity.

Alergická onemocnění jsou většinou chronická, celoživotní, často výrazně zasahují do života pacientů, a tak ovlivňují i psychiku. Ta potom zpětně působí na průběh nemoci.

Velmi důležitý je vliv pobytu i na psychiku dítěte (nemusí do školy, časový stres školního roku atd..), to samé se týká i dospělého (stres v práci, časový pres atd..) Délka pobytu pro zlepšení zdravotního stavu je individuální, ideální je však alespoň tři týdny.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Co přibalit malému alergikovi na letní tábor

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci