Máte doma alergika? Zkuste vsadit na Feng-shui

23.6.2016 00:00   |   Bydlení
Každý čtvrtý obyvatel České republiky trpí nějakou alergií. Nejčastěji jsou to alergeny pylu, roztočů a zvířat, které dávají našemu tělu zabrat.

Feng-shui

Alergiím je potřeba někdy upravit domácnost, zejména v případě alergií na roztoče důkladně vybrat vybavení, které nebude jejich útočištěm.

I v draze zařízeném bytě můžete mít problémy s dýcháním, pokud podceníte několik jednoduchých pravidel. Alergeny roztočů z domácího prachu jsou totiž nejčastější příčinou celoroční alergické rýmy.

Vsaďte na minimalismus

„Roztoči si libují v teple, vlhku a tmě, proto se v domácnosti vyskytují především v lůžku, kobercích, sedačkách a dalších textiliích. Při zařizování bytu se proto soustřeďte především na výběr materiálů,“ říká alergoložka MUDr. Marcela Vorlíčková.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak se zbavit roztočů v bytě
Feng-shui: Pravda nebo mýtus?
Alergie na slunce jsou na vzestupu

Pomoc můžete hledat třeba v učení Feng-shui, které sází na čistotu, minimalismus a přírodní materiály, ty jsou totiž největším nepřítelem roztočů a navíc v bytě umožňují proudit pozitivní energii.

Postel je základem

Základem je pokoj a postel, kde bude alergik spát. Ložnice, dětský pokojíček nebo pokoj pro hosty, tam všude začíná velký boj s roztoči.

„Z použitých materiálů jsou nejlepší přírodní, které jsou nejpřirozenější a zároveň odolné vůči roztočům,“ vysvětluje Jakub Šoufek z Johann Malle. Takové matrace jsou navíc prodyšné, neblokují kožní dýchání a přispívají ke správné funkci lidského metabolismu.

Lůžkoviny, které používáte, je dobré nechat vždy půl hodiny před uložením vyvětrat, a pokud to jde, vůbec nezastýlat. Přesně to totiž brání roztočům v jejich dalším vývoji a přežití.

„Perte nad 60 °C, povlečení měňte nejméně jednou za dva týdny. Přikrývky a polštáře jednou za tři měsíce,“ doplňuje Jakub Šoufek.

Rám postele se snažte vybrat co nejjednodušší, aby prostor pro prach dostal minimální příležitost. Ideální je tuhé dřevo, které nejen odolává roztočům, ale podle Feng-shui je navíc přímo nabité energií.

Podlaha bez textilií

Nezapomínejte ani na kvalitní podlahu a snažte se minimalizovat textilie. Koberce či předložky podlahu sice oživí, ale líbí se i roztočům, kteří se v nich zabydlí.

Dobrou variantou je dlažba či dřevěná plovoucí podlaha. Tyto povrchy jsou jednoduché na údržbu a časté vytření vlhkým hadrem odstraní prach i roztoče.

Nábytek? Dřevo, sklo, kov

Nepodceňujte materiál, ze kterého je zhotovený nábytek a další předměty v bytě. Alergici by měli upřednostňovat dobře a jednoduše omyvatelný materiál jako je například plast či porcelán.

V případě, že vsázíte na Feng-shui, tak je to jednoznačně dřevo, sklo či kov. Údržba těchto materiálů je snadná a každé setření prachu snižuje prostor pro roztoče, mikroby a plísně.

Bez lapačů prachu a větrejte

Záclony jsou nejlepším lapačem prachu a je vhodné nahradit je žaluziemi. Žaluzie jsou snadno udržovatelné a prachu se na nich nebude tolik dařit. Ze stejných důvodů dejte přednost malbě před tapetami.

Významnou roli hraje také vlhkost v bytě, tu se snažte udržovat kolem 50 %. Při vyšší vlhkosti vznikají ideální podmínky a živná půda k množení roztočů, plísní a dalších mikroorganismů, které stojí za mnoha alergiemi.

„Pravidelné větrání je pro udržování zdravého mikroklimatu také velmi důležité,“ doporučuje alergoložka.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Máte doma alergika? Zkuste vsadit na Feng-shui

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci