Známe největší nepřátele kvalitního spánku

24.2.2016 00:00   |   Bydlení
Myslíte, že největším nepřítelem kvalitního spánku je nedostatek času? A co třeba lidé, kteří pravidelně spí osm hodin a stejně nejsou po probuzení ve své kůži?

kvalita spánku

Na vině může být jednak špatná matrace, ale také to, že se o postel dělíte s dětmi nebo dokonce s domácími mazlíčky.

V čem vlastně spíte?

Bezesporu se na kvalitě spánku podepisuje stáří a stav matrace i lůžkovin. To ostatně potvrdily i téměř tři čtvrtiny dotazovaných v průzkumu týkajícím se kvality spánku, když uvedli, že jedna a ta samá matrace jim slouží déle než deset let a polštáře a peřiny více než osm let.

Tak to je špatně! Nejen v matracích, ale také v lůžkovinách se během noci usazuje pot, odumřelé buňky a vlasy, čímž se vytváří dokonalé klima pro roztoče.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak se zbavit nevítaných nájemníků
S roztoči hned zatočí česká nanotkanina
Jak udržet čistotu a lad v koupelně?

Právě roztoči jsou jedním z mnoha důvodů, proč lidé čím dál častěji trpí alergiemi, ekzémy a dalšími zdravotními obtížemi.

Někteří výrobci slibují záruku na matraci až 25 let, ta se ale většinou vztahuje pouze na případy, kdy matraci každodenně nevyužíváte a nemůžete ji tak opotřebit.

„Při pravidelném používání vám může kvalitní matrace sloužit bez úhony až 15 let, z hygienického hlediska je však ideální vyměnit matraci zhruba po osmi až deseti letech,“ říká Lukáš Novotný, specialista na zdravý spánek ze společnosti Sleep Centrum.

A pokud jde o polštáře? Ty by se měly měnit po třech a peřiny maximálně po šesti letech.

Děti v posteli?

Osm z deseti dotázaných v průzkumu o kvalitě spánku přiznalo, že občas podlehnou a nechají na noc děti, aby se přitulily, přestože mají svůj pokojíček s postýlkou (72 procent). Což o to, jednou za čas to opravdu neškodí.

Všichni můžeme uvést příklady, kdy jsou děti předškolního věku ve stresu, kdy se mohou z různých důvodů bát usínat samy – ať už je to strach z bouřky, tmy.

Ani v takových případech by se ale ze společného usínání neměla stát běžná praxe a dítě by mělo dobře vědět, že se jedná o výjimečnou situaci. A většinou dítě usne a nechá se přenést ve spánku do vlastní postele...

„Dlouhodobé spaní rodičů s dětmi není vhodné z hlediska psychologického – ať už jde o zdravý vztah mezi rodičem a dítětem, tak mezi rodiči jako partnery – a také z hlediska fyziologického,“ říká MUDr. Eva Čermáková a dodává:

„Děti, oproti rodičům, totiž potřebují pro kvalitní a zdravý spánek zcela jiný typ matrace, protože se na lůžku často ´stěhují´ do různých poloh a rostou. Zatímco pro dospělého je velmi vhodná zónová matrace, pro děti je ideální pevnější konstrukce matrace, nejlépe pak ve střední tvrdosti.“

A co domácí mazlíčci?

Není málo těch, kteří se dělí o lože i s domácími mazlíčky. V otázce týkající se čtyřnohých miláčků v posteli se respondenti rozdělili na dva podobně velké tábory. Zatímco 57 % dotázaných své domácí mazlíčky do postele nepouští nikdy , 43 lidem ze sta přítomnost zvířete při spánku nevadí.

„I když pro spoustu lidí je zvíře právoplatný člen rodiny a proto mu spaní v posteli dovolují, je zde problém hygienický. Zvířata často pelichají a mohou také přenášet různé roztoče a parazity, kteří se v teplém prostředí matrace rychle rozmnoží,“ uzavírá Lukáš Novotný.

Pokud si milovníci zvířat svého čtyřnohého miláčka do postele přeci jen pustí, měli by používat matracový chránič a ten pravidelně prát. Domácím mazlíčkům v posteli by se potom ale měli zcela vyvarovat především astmatici a lidé trpící alergiemi.

cut, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Známe největší nepřátele kvalitního spánku

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci