S roztoči hned zatočí česká nanotkanina

4.6.2014 00:00   |   Bydlení
Představa, že se v lůžkovinách, kde právě spíte, mohou nacházet roztoči nebo různé bakterie a celou noc je třeba i vdechujete, jak vycházejí z vašich polštářů a přikrývek, není vůbec příjemná.

nanospace

V České republice je přes dva milióny alergiků a jejich počet roste, zejména u dětí. Právě roztoči jsou původci mnoha alergií i astmatu a různých ekzémů.

Společnost NanoSPACE uvedla na trh lůžkoviny, ze kterých se nepráší:

„Chtěli jsme vyřešit problém, s nímž se potýká každá domácnost. Právě jste uklidili a nově povlékáte polštáře a přikrývky – a teď vidíte, jak se z nich při manipulaci práší,“ vysvětluje jednatel společnosti Jiří Kůs.

Nanotkanina chrání

„Chápeme, že vyměnit celé lůžko může být velmi nákladné, proto jsme vyvinuli dva druhy produktů. Vyrábíme nejen přikrývky a polštáře, ale také povlaky,” uvádí Jiří Kůs.

Povlaky s nanotkaninou se povlečou na původní přikrývky, polštáře a matrace. Prach, bakterie či v hotelích třeba i nebezpečný svrab se díky těmto povlakům nedostane ze starých lůžkovin a ani dovnitř.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak se zbavit nevítaných nájemníků
Úklid je boj na mnoha frontách
Máte odvahu na inventuru lednice?

„Samotné uživatele toto nijak neomezuje, protože na naše povlaky si povlečou vlastní barevné povlečení a perou ho, jak jsou zvyklí. Povlaky s nanotkaninou doporučujeme prát jednou ročně,” doplňuje Josef Handrejch, který má v NanoSPACE na starosti vývoj nových produktů.

„Hotely s našimi produkty mohou – na rozdíl od konkurence – zaručit svým klientům, že ve výplních přikrývek, polštářů a matracích, které se běžně nečistí, na ně nečeká například zákožka svrabová, které by se pak zdlouhavě zbavovali,” vysvětluje Jiří Kůs.

Svetr pro bakterie

Nanotkanina, obsažená v produktech firmy NanoSPACE, brání shromažďování prachu a bakterií v přikrývkách, polštářích, matracích a také jejich následnému šíření.

„Představte si zvětšenou strukturu nanovlákenné vrstvy jako síť. Otvory nanotkaniny jsou velké 80 nm, přičemž roztoč má kolem 420 000 nm, jeho alergen 1000 nm, velikost bakterie je mezi 100 až 10 000 nm. Průnik do našich produktů tudíž není možný. Teoreticky bychom mohli z nanotkaniny uplést bakteriím svetr,“ uvádí Jiří Kůs. Přesto jsou lůžkoviny řady Comfort trvale prodyšné – molekula kyslíku má totiž pouhých 30 nm.

Nanotkanina je navíc uzavřena v mikrovlákenné textilii, díky které jsou produkty velice příjemné na dotek a mají potřebnou kvalitu. Produkty jsou vhodné pro alergiky na roztoče a zvířata, ale slouží také jako prevence proti rozvinutí alergií a nemocí.

Všechno z Česka

Společnost, která jako první na světě přichází s nabídkou lůžkovin a ručně šitých hraček s nanotkaninou, si zakládá především na kvalitě produktů a garanci, že celý výrobní proces probíhá v České republice.

„Lidé z byznysu se občas i smějí, že nechceme vydělávat, když odmítáme přesun výroby do Číny či do míst, kde by to bylo levnější. NanoSPACE je naše vášeň a radost. Chceme zároveň ukázat, že lze vést firmu i jinak, než se za každou cenu snažit o co největší profit,” říká jednatel společnosti.

Jiří Kůs je přesvědčen, že Česká republika bude jednou ve světě známá především díky nanotechnologiím – v tomto oboru již několik let ČR slaví úspěchy. A česká společnost NanoSPACE vstoupila nedávno na slovenský trh, zanedlouho spustí prodej v Německu, Švýcarsku a Francii.

„O naše produkty je zájem, dokonce se ozvali i z Chile, že by rádi výrobky prodávali. Momentálně je ale prioritou český a slovenský trh,” dodává Jiří Kůs.

ptr, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: S roztoči hned zatočí česká nanotkanina

Nanotkanina

18.4.2015   |   11:53   |   od: Dilon
Děkuji za článek. Já dlouho váhala, zda investovat do lůžkovin z nanotkaniny, ale nakonec jsem se rozhodla. A přestala jsem se tak probouzet s červenýma očima. Přitom jsem si zatím koupila jen protiroztočový povlak na matraci a antialergický polštářek. Teď se odhodlávám k další investici :-)
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 18. 4. 2015 11:53
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci