Zdravá zahrada bez klíšťat omezí riziko encefalitidy

10.7.2013 00:00   |   Bydlení
Už vás nebaví "chovat" na zahradě klíšťata? Není divu. Vždyť představují vysoké riziko přenosu klíšťové encefalitidy.

klíšťata

Základ eliminace nevítaného cizopasníka je jednoduchý. Pokud nechcete jen počítat, kolik klíšťat jste vy a vaši domácí mazlíčci zase chytili, pravidelně sekejte trávu. Právě tam se totiž klíšťatům nejvíce daří.

„Trávník proto sekejte na co nejkratší výšku, znesnadníte tak klíšťatům šance na útok. Nízká tráva je pro klíšťata poměrně nehostinným prostředím,“ říká Radovan Bureš ze společnosti Briggs & Stratton a přidává další praktické rady.

Nárazníkové plochy

Výskyt klíšťat omezíte také pomocí vytvoření tzv. nárazníkových zón, které znesnadní přesouvání klíšťat z příhodného prostředí na místa, kde se nejčastěji pohybujete.

Může vás zajímat

Proti encefalitidě se dá očkovat bez omezení
Klíšťata se naučila žít blíž lidem
Nepodceňujte klíšťata, mohou zabít!

„Klíšťata potřebují k životu vlhké prostředí a to jim zajišťuje rostlinný porost. Pokud zahradu pečlivě sekáte, je účinné vytvořit předěly mezi bujnějším porostem a vlastní zahradou. Zpevnění nebo posypání přístupových cestiček kamínky, pískem či pravidelné zkracování přečnívajících větviček jistě pomůže,“ doporučuje Bureš.

Sekačka lepší než chemie

Klíšťat se nezbavíte jednorázovým chemickým postřikem, umějí se totiž vracet. Vhodnější je pečovat o trávník i v tomto směru pravidelně. Tím výskyt nebezpečných vetřelců výrazně snížíte.

Pečlivým a pravidelným ošetřováním zahrady zároveň snížíte riziko přenosu nebezpečné klíšťové encefalitidy, která ohrožuje děti, lidi ve středním věku i seniory.

„Zejména u starších pacientů může mít toto onemocnění závažnější průběh,“ upozorňuje docent MUDr. Rastislav Maďar z centra Očkování a cestovní medicíny Avenier.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Zdravá zahrada bez klíšťat omezí riziko encefalitidy

Očkování dospělých?

17.7.2014   |   10:37   |   od: Heluška
Já mám obě dcerky (3 a 5 let) očkované. Na zahradě nebo s dědou v lese jsou neustále, takže nehodlám riskovat nějaký průšvih.
U dětí mi to přijde docela automatické, ale v poslední době zvažuju očkování i pro mě a drahou polovičku, prý když onemocní dospělý, bývá to daleko větší zátěž na organismus a kolikrát se nevyhne ani trvalý následkům :-( Jako nechce se mi, jehly nemusím, ale na druhou stranu mi nějak došly výmluvy, jelikož prý můžu zvolit rychlejší dávkovačku a být chráněná už letos, tak asi budu muset jít doma příkladem :-D

Jak se chráníte vy?

14.6.2013   |   14:17   |   od: Nikola
Jak se ještě chráníte proti klíšťatům kromě posekané zahrady? Máte očkování proti klíšťové encefalitidě?
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 17. 7. 2014 10:37
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci