Víme, kde nahráváte zlodějům doma nebo na chalupě

26.4.2013 00:00   |   Bydlení
Myslíte si, že máte dobře zabezpečenou domácnost či chalupu proti vloupání? Odborník vás možná přesvědčí, že patříte k většině, která vlastními chybami zlodějům nahrává.

zabezpečení, zloději

Policie eviduje za loňský rok 9718 vloupání do domácností, z toho ve 4 239 případech u bytů a v 5 479 u rodinných domů. Přitom podle statistik se kriminalistům daří objasnit jen 21 % případů.

Pokud máte staré obyčejné dveře a rádi byste vylepšili bezpečnost například přidáním závory, oplechováním nebo dalším zámkem, upusťte od toho, nemá to žádný smysl a jde jen vyhazováním peněz.

„Při montáži závory nebo přídavného zámku je obvykle potřeba provrtat obvodové latě dveří. Tím zeslabíte jediný pevnější prvek běžných bytových dveří," upozorňuje odborník za zabezpečení domů a bytů Ivan Pavlíček (na snímku vpravo), ředitel společnosti NEXT.

„Oplechování bez tuhého rámu nedává smysl, protože je velice snadné ho ohnout. Zloděj s jednoduchým páčidlem najde slabé místo dveří během pár vteřin.“ 

Jde o milimetry

Pokud zvažujete koupi bezpečnostních dveří, nechte si je vyrobit přesně na míru. Takový vstup má z hlediska bezpečnosti mnohem větší účinnost než dveře, které jste nuceni přiřezávat, nastavovat dřevěnými špalíky, aby vůbec „sedly“.

Může vás zajímat

Vytvořte si svůj pestrý truhlík či květináč
Šaty dělají člověka, květináč květinu
Chcete pěstovat citrusy? Poradíme vám!

„Při boji s bytaři jsou totiž milimetry přesnosti rozhodující pro to, jaké nářadí bude moci zloděj použít. Všichni víme, jak „rovné a pravoúhlé“ jsou naše byty a domy. Rovně zazděné zárubně jsou skutečnou raritou a odchylky někdy činí i několik centimetrů. Považujeme za nezodpovědné instalovat tu bezpečnostní dveře bez předchozího zaměření a výroby na míru,“ varuje Pavlíček.

Zvažte prodejce

Vyhněte se nákupu nekvalitních zámkových vložek a kování, nenechte se nalákat na slevy a akční ceny. Kvalitní výrobek tak nekoupíte.

„Lidé naprosto netuší, kolik klíčů je k zámkové vložce vyrobeno. Je tedy možné, že ten zbývající může poté posloužit zloději jako jednoduchý nástroj ke vniknutí do domu či bytu. Na tyto pojistné události se nevztahuje žádná pojistka, protože zloděj nepřekonal dveře násilím,“ upozorňuje ředitel.

Certifikát usnadní jednání s pojišťovnou

I při zajištění chaty a chalupy bezpečnost výrazně zvednete dveřmi s kvalitní kovovou konstrukcí. Zase se vyplatí pořízení certifikovaných dveří, jejichž stupeň odolnosti odpovídá minimálně třetí, lépe však čtvrté bezpečnostní třídě.

„Pojišťovny tento certifikát často vyžadují. V případě vloupání vám pak certifikátem deklarovaná odolnost dveří usnadní jednání s pojišťovnou při vyřizování pojistného plnění,“ upozorňuje odborník na komplexní zabezpečení domácností.

A co kamery?

Vedle bezpečnostních dveří, ochranných fólií nebo mříží, představují účinnou ochranu elektronické zabezpečovací systémy. Kamery zaznamenávají veškeré události v chatě nebo jejím okolí. Přispívají nejen ke snadnější identifikaci případného pachatele, ale i ke zhotovení dokumentace pro pojišťovnu.

 

Bezpečnostní kamery navíc disponují praktickým způsobem komunikace s vaším mobilem nebo počítačem.

„Můžete se podívat z domova, kanceláře nebo dovolené u moře na to, co se děje ve vaší chatě nebo okolí. Kamerové systémy jsou vybaveny i harddiskovým záznamem, takže můžete zkontrolovat i události, ke kterým došlo v uplynulých dnech či týdnech,“ uzavírá Pavlíček.

tzo, ŽenyproŽeny.cz
Foto: NEXT

Přečtěte si také


Diskuse: Víme, kde nahráváte zlodějům doma nebo na chalupě

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci