Chcete-li usínat jako v bavlnce...

1.3.2013 00:30   |   Bydlení
Aby byl spánek opravdu osvěžující, nestačí jen koupit skvělou postel. Co přikrývky, polštáře, povlečení a pyžamo?

usínat jako v bavlnce

Velmi důležitý je správně zvolený polštář a vhodná přikrývka. Polštář a přikrývku je třeba vybírat hned podle několika důležitých aspektů. Nejste náhodou alergik, který nesnese peří nebo máte výraznou alergii na roztoče? Pak určitě zvolíte přikrývku a polštář s protialergenní náplní nebo z ovčí vlny.

Výběr polštáře nepodceňujte

Dnes se opět vrací do módy i peří a pokud nejste na ně přecitlivělí, není důvod se mu vyhýbat. Udržuje stálou teplotu, dobře saje a na spaní je velmi příjemné. Tak, jako nakonec i u ostatních přikrývek a polštářů je však třeba dbát na jeho čistění.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Spěte odděleně – prospějete svému zdraví!
Na spaní si pořiďte rolls-royce
Spánek jako lék: Udrží vás v kondici

Co je ještě zajímavější, hlava leží na měkkém, velmi příjemném bavlněném podkladu. V tom se zásadně tyto polštáře liší od všech ostatních anatomických nebo ortopedických polštářů – díky kombinaci nosné části pod krkem a měkké části pod hlavou máte při ležení a usínání vždy příjemný pocit. Při každém pohybu ve spánku se hlava měkce zaboří do nadýchaného polštáře, ale krk je správně stabilizován.

Přikrývka by také měla být dostatečně velká a lehká. Polštář je pak nejlepší ortopedický. Je jich hned několik druhů a záleží čistě na individuálních potřebách a zvyklostech při spaní. Správně zvolený polštář však dobře podepře krční páteř a předejde zbytečným bolestem zad.

Jaké vybrat povlečení

Nejlepší povlečení je to z kvalitních přírodních materiálů jako je bavlna, krep, flanel či bavlněný satén. Důležitým kritériem při výběru povlečení je snadnost údržby, konkrétně při jaké teplotě lze ložní prádlo prát, zda je potřeba jej žehlit nebo jak rychle schne.

O kvalitě ložního prádla hovoříme také v souvislosti se schopností odvádět vlhkost, udržovat teplotu. Aby byla dosažena dokonalá hygiena je třeba, aby se povlečení dalo prát alespoň při teplotě 60 °C. Mělo být také dostatečně kvalitní, aby vydrželo, protože postel je třeba převlékat celkem často.

I na prostěradle záleží

Nestačí jen na dotek příjemné a hygienicky nezávadné povlečení. Pokud je prostěradlo příliš tvrdé nebo naopak měkké, či dráždí vaši pokožku, může vám pěkně znepříjemnit chvíle, kdy se v posteli převalujete a ne a ne usnout. I v tomto případě záleží na individuálních zvyklostech spáče.

Můžete zvolit prostěradlo bavlněné, froté či jiné. Dobré však je, aby bylo napínací s elastickým lemem. Prostěradlo, které se v posteli shrnuje, je velmi nepříjemné. Vhodný je i chránič matrace, který může být bavlněný nebo z ovčí vlny či dokonce masážní. Správně zvolená podložka odpuzuje prach a vytváří nehostinné klima pro roztoče a bakterie.

Pyžama nejen pro parádu

Samozřejmě, že nemůžeme zapomenout ani na správný noční oděv. Předem je třeba říct, i když někteří lidé tak rádi spí, že není dobré ulehat ke spánku nahatý. Kvalitní bavlněné pyžamo nebo noční košile totiž chrání tělo nejen před chladem, ale odvádí z něj i nepříjemnou vlhkost a dodává pocit jako bychom spali v bavlnce.

Nesmí být však příliš teplé a také těsné. Pokud i pánům vadí na noc guma od pyžamových kalhot, mohou si pořídit pohodlnou pánskou noční košili.

Lada Mašková

Přečtěte si také

Diskuse: Chcete-li usínat jako v bavlnce...

Krepové povlečení

23.7.2015   |   20:01   |   od: Kateřina
Co mě se týče, v poslední době jsem si oblíbila krepové povlečení. Nemusí se žehlit a vypadá pořád jako čerstvě povlečené.

Bavlněný satén

29.6.2014   |   15:05   |   od: Johanka
Mně se nejlépe spí v bavlněném saténu, právě jsem koupila jedno moc krásné povlečení z tohoto materiálu :))
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 23. 7. 2015 20:01
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci