Jak tatínkům usnadníte péči o miminko

19.6.2019 00:00   |   Děti
Péče o děťátko je náročný úkol a měl by se vždy dělit mezi dva lidi. Maminku a tatínka. Co když se ale tatínek zdráhá o děťátko pečovat?

tatínkové a mimina

Má strach, že by mu mohl ublížit nebo mu celý ten proces přijde příliš složitý. A navíc se miminko stejně většinou více upíná na matku... Nemějte strach, ještě není vše ztraceno. Připravili jsme pár tipů, které vám péči usnadní a zahrnout do péče i tatínky.

Vřelý vztah dítě - otec

Spojení mezi matkou a dítětem, tak jak to příroda zařídila, poskytuje snad to nejsilnější pouto, které existuje. Devět měsíců v maminčině bříšku a emocemi nabitý porod jsou velmi intimní momenty, při kterých dochází mezi matkou a dítětem až k mystickému spojení.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Dětský jídelníček: Čeho se vyvarovat?
Jak si poradit s dětskou nespavostí
V léčbě dětské obezity chybí vůle rodičů

O to všechno jsou tatínci v přírodě ochuzeni. Využijte proto každou příležitost proto, aby děťátko prožívalo významné momenty i se svým otcem. Kojení je zejména o uspokojení té nejzákladnější potřeby – nasytit se, ale současně i o očním kontaktu, který dodává pocit bezpečí a lásky.

Zkuste takový podobný situaci vytvořit i s tatínkem. Může například dítě zvedat nad hlavu, smát se, a přitom navázat delší oční kontakt. Další chvíle, díky které se u děťátka může prohloubit vztah k otci, je noční vstávání k plačícímu miminku. Je samozřejmě praktické, když vstává žena, protože většinou dítě rovnou nakojí.

Pokud však v noci přijde tatínek, může si ho děťátko lépe spojit s pocitem bezpečí a záchranou, stejně jako maminku. Zapojovat tatínky do těchto aktivit výrazně zlepší vztah a péče tak půjde mnohem přirozeněji.

Jak na sladké sny

Skvělým tipem, jak co nejvíce usnadnit uspávaní, je tzv. „bílý šum“. Jedná se monotónní zvuk v pozadí, který přehluší hluky z okolí.

Lidský mozek reaguje na monotónnost velmi pozitivně a v závislosti na tom je schopný navodit pocit klidu, blaženosti, a poté i únavy. Na trhu existují různé podoby hraček pro miminka, nejčastěji zvířátek, které tyto zvuky vydávají. 

„Nevynechejte i mnohokrát omílanou uklidňovací klasiku – klokánkování. Stačí usadit tatínka do křesla a děťátko mu položit na hrudník. Používat můžete také nosítka a šátky, kde miminko cítí tělesné teplo rodiče, které si spojuje s pocitem bezpečí a pohodlí,“ radí neonatoložka Soňa Šuláková.

Pro navození té správné spací atmosféry můžete využít večerní koupel a dopřát miminku voňavou lázeň doprovázenou vašimi tlumenými hlasy.

U těchto rituálů by rozhodně otec neměl chybět, protože i tady opět prohloubíte příjemné pocity spojené s usínáním. Tím si miminko lépe zvykne na to, že do říše snů ho doprovázejí dva různé hlasy. Maminky i tatínka.

A tím nejobávanějším se stává…

Přebalování. Někteří muži tvrdí, že je to pro ně velmi nepříjemné a složité, proto jsou rádi, když se tomuto procesu mohou vyhnout. Je třeba jim ukázat, že se o náročný proces vůbec nejedná.

Skvělým pomocníkem vám budou zejména praktické plenkové kalhotky, například Pampers Premium Care Pants, které zaručují až 12 hodin sucha, ale zároveň jsou z hebkých a měkkých materiálů.

„Ty jsou pro všechny tatínky ideální volbou. Nasazují se stejně snadno jako kalhotky, a ještě snadněji se pak svlékají. Pampers Pants se totiž dají jednoduše roztrhnout na bocích, což zvládnete, i když je dítě stále v pohybu,“ doplňuje lékařka.

Každé miminko má své individuální potřeby a platí na něj samozřejmě jiné věci, takže neváhejte předat tatínkovi i pár svých tipů, které zaručeně zaberou. Věřte, že pokud mu ukážete, že mu v péči plně důvěřujete, povzbudíte ho, péči o miminko hravě zvládne.

Pocit, že jako matka také můžete vypnout, se vám bude zdát velmi osvěžující. Kouzelné období mateřství mohou totiž prožívat oba rodiče naplno a s klidem v duši.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jak tatínkům usnadníte péči o miminko

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci