Tři základní tipy jak zvládnout péči o miminko

18.1.2022 00:00   |   Děti
Každá žena chce miminku dopřát to nejlepší, chce si užít a vědomě prožít každý moment svého mateřství a být pro děťátko oporou na cestě poznání a postupného objevování krás každodenního života. Občas se však mezi těmi všemi pozitivními vlnami sem tam objeví i nějaký ten strach.

děti

Nemůžeme třeba nesprávnou péčí miminku nevědomky ublížit? Abychom trochu rozmělnili některé mýty a prvopočáteční obavy, připravili jsme pro vás ve spolupráci s neonatoložkou Soňou Šulákovou tipy, jak první rok s miminkem hravě zvládnout a užít si jej plnými doušky.

Méně je někdy více

Spousta rodičů se po narození miminka obává, že jejich děťátko trpí na velmi suchou a citlivou pokožku a ihned přemýšlí, čím by ji mohli „vyléčit“. Někdy se pak stává, že se stav pokožky díky přehnané hygieně ještě zhorší.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Nepodceňujte dětské poruchy spánku
Málo spánku může z dítěte udělat diabetika
Jak si poradit s dětskou nespavostí

„Pokožka čerstvě narozeného miminka je opravdu diametrálně odlišná od pokožky dospělého člověka. Novorozencům se v prvních třech týdnech po narození jemně odlupují povrchové vrstvy pokožky, což je normální stav. Kůže se muže odlupovat na různých místech, dokonce i na dlaních a ploškách nožiček,“ upozorňuje neonatoložka.

„Záleží to také na tom, jestli se děťátko narodilo v termínu, bylo přenášené nebo se narodilo předčasně. Spousta maminek se pak mylně domnívá, že pomohou časté koupele nebo různé kosmetické přípravky. Ale příliš časté koupele dětské pokožce škodí a narušují její přirozený ochranný kožní film. Miminku proto stačí koupání i 1x za tři dny nebo ob den,“ doplňuje.

To stejné platí i pro používání dětských kosmetických přípravků. Čím méně, tím lépe, a pokud na nich trváte, vybírejte opravdu vysoce hydratační přípravky, které jsou testovány proti alergiím a vhodné pro jemnou pokožku miminka.

Jemnost, ale účinnost

Velkým tématem, propíraným na všech možných diskuzích, jsou plenky. Některé ženy se vracejí k látkovým plenám, jejichž neustálé přepírání může být pro někoho vyčerpávající, a jiným maminkám zase vyhovují plenky jednorázové.

To, co ale u všech maminek vítězí na plné čáře, je požadavek na co nejvyšší komfort pro samotné miminko. Ten hraje tu nejdůležitější roli. Co to znamená? Podle Soni Šulákové je to hlavně o tom, aby plenky byly co možná nejjemnější k dětské pokožce, ale zároveň ji udržovali v suchu.

„Tuto unikátní dvojí vlastnost mají například nově inovované Pampers Premium Care, které poskytují ochranu před protečením, a díky nově vylepšení absorpční vrstvě Heart Quilts jsou ještě jemnější a šetrnější k dětské pokožce,“ radí lékařka.

Věřte své intuici!

Úplně ta nejdůležitější rada na závěr – věřte své intuici. Díky ní dokážete nejlépe odhadnout, co vaše miminko vyžaduje a co je pro dítě správné. Pokud mateřství prožíváte opravdu vědomě a v plné přítomnosti, naladíte se s vaším miminkem na stejnou vlnu.

Lépe tak poznáte, co váš poklad v danou chvíli opravdu potřebuje nebo cítí. Děti vyžadují plno pozornosti, porozumění a bezpodmínečnou lásku, proto by splnění těchto potřeb mělo být v každém případě prioritní.

A nezapomeňte na staré známé rčení – miminko bude šťastné, když budou spokojení a klidní i jeho rodiče. Proto nemějte špatné svědomí z toho, když si v rámci možností odpočinete, dopřejete si něco hezkého nebo třeba zajdete na masáž či setkání s přáteli, třeba i krátké.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Tři základní tipy jak zvládnout péči o miminko

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci