Čeho se vyvarovat, když se necháte tetovat

16.4.2019 00:00   |   Zdraví a krása
Tetování patří k oblíbenému zdobení kůže, ale zároveň představuje také velký zásah do naší pokožky. Před tím, než se necháte tetovat byste tak měli znát všechny zdravotní rizika.

tetování

Prvním krokem k omezení možných komplikací by jistě měl být správný výběr tetovacího salonu. Je třeba zvolit opravdu renomovaná studia, která používají jen vysoce kvalitní barvy a maximálně dbají na dodržení antiseptického prostředí a používají sterilní nástroje.

V tomto se rozhodně nevyplatí riskovat či šetřit. Největším nebezpečím tetování je přenos infekcí jako hepatitida B nebo C, HIV, různé bakteriální infekce nebo TBC.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Na jaře musíme suché a citlivé pokožce pomoci
Slunce a vrásky. Nepodceňujte péči o pleť!
Pozor na ostré jarní sluníčko

Pozor na alergie

„Dalším problémem by mohla být alergická reakce. Alergie na tetovací inkoust nebo barvy není častá, ale pokud se vyskytne, může přinést velké obtíže, protože odstranění inkoustu je složité a zdlouhavé,“ varuje MUDr. Věra Terzijská z Perfect Clinic Dermatology.

Na místě vpichů se také mohou objevit granulomy, což jsou uzlíky, které vznikají kolem čehokoliv, co tělo vyhodnotí jako cizorodý prvek. Lidé, kteří trpí na keloidní útvary (hrbolovitá místa), tvořící se kolem jizev, mohou počítat s jejich vznikem i po tetování.

Nemoc = stop 

Tetování si mohou dovolit jen zdravé osoby. I kůže musí být v pořádku a nesmí vykazovat žádné změny nebo onemocnění. V případě výskytu kožního onemocnění jako chronického ekzému, lupenky či chronického akné není vhodná ani ta nejmenší kérka nikde na těle.

Před samotným tetováním nepijte 24 hodin alkohol a neměli byste také užívat žádné léky. Pokud užíváte nějaké léky pravidelně, je nutné navštívit svého ošetřujícího lékaře a poradit se s ním.

Jde tetování vymazat?

Pokud se rozhodnete pro trvalou okrasu na kůži, zvažte dobře její motiv. Nechat si udělat tetování, které časem omrzí, je lehkovážnost. Nechtěné či nevydařené tetování lze sice opravit nebo překrýt jiným motivem, ale je to další, nemalá investice, a ne vždy je lze provést.

„Tetování může být také odstraněno laserem. Úspěch ovšem závisí na barevnosti tetování a typu použitých pigmentů. A rozhodně nejde o žádnou levnou záležitost,“ podotýká MUDr. Věra Terzijská.

Odstranit tetování většinou znamená opakovaná sezení – jedná se o dva až čtyři zákroky, přičemž starší tetování se obvykle odstraňuje snáze než nově zhotovené.

Ačkoliv lze odstranit tetování i zcela bez jizev, vždy existuje možnost zjizvení kůže a také to, že obraz či nápis nepůjde odstranit zcela. A platí i zde, že základem každého úspěšného ošetření je konzultace s lékařem.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Čeho se vyvarovat, když se necháte tetovat

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci