Na jaře musíme suché a citlivé pokožce pomoci

10.4.2018 00:00   |   Zdraví a krása
S nástupem jara lékaři opět varují před podceňováním péče o pokožku. Připomínají, že ochranná kožní bariéra je oslabena zimním střídáním extrémních teplot, větrem nebo i vlivem bakterií a virů, se kterými se v zimě potýkáme.

dermatologie

Pokožka rychleji vysychá, ztrácí pružnost, šustí a jen obtížně chrání tělo před působením dalších škodlivých vnějších vlivů. S pomocí tělového mléka můžete dát pokožku do pořádku dřív, než začne čelit ostrým slunečním paprskům.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Hlavně nevyschnout. Víme, jak na to!
Když vás trápí ucpané póry a černé tečky
I kosmetika musí mít datum spotřeby

Některá tělová mléka jsou i v lehké – light - verzi  a tedy ideální pro jaro i léto. Dokonce a je vhodné pro každý typ pokožky, dokonce Linola Lotion light je i pro miminka. 

Udržte pokožku pružnou

Základním předpokladem zdravé pokožky je, aby se rychle nevysušovala a nebyla tak stále suchá. „Promazávání pokožky jejímu vysychání zabraňuje a napomáhá ji udržovat pružnou,“ říká kožní lékařka Stanislava Polášková z Fakultní polikliniky VFN v Praze.

Pravidelné promazávání kůže je zvlášť důležité u dětí, seniorů a atopiků, jejichž pokožka je tenčí, snáze ztrácí vodu i elasticitu a je náchylnější k poškození i ke kožním infekcím.

„U lidí trpících atopickým ekzémem je porucha funkce kožní bariéry dána konstitučně a promazávání kůže je základním pilířem léčby tohoto onemocnění,“ zdůrazňuje dermatoložka.

Ochranná kožní bariéra se nachází v nejsvrchnější části pokožky. Tvoří ji rohové odumřelé kožní buňky a lipidy, které jsou bohaté na kyselinu linolovou a které zajišťují pružné spojení mezi kožními buňkami.

Pokud však není v ochranné kožní bariéře tuků dostatek, buňky se od sebe odlepují, z pokožky se rychleji odpařuje voda a snáze do ní pronikají škodliviny zvenčí. Pokožka se vysušuje, šupinatí a drsní.

Tělové mléko: Hutné nebo lehké?

Hutná tělová mléka přinášejí v teplejším počasí spíše diskomfort. Na kůži totiž vytvářejí jakýsi zimník, takže jejich používání není ideální na jaře, natož v létě. Neprodyšný film na kůži zabraňuje odpařování vody a naopak způsobuje zvýšené pocení.

Oproti tomu lehké tělové mléko se dobře vstřebává a díky látkám schopným vázat vodu přímo v kůži ji také hydratuje. Je prodyšné, pot může po promazání volně odcházet, nehrozí zapaření ani přehřátí.

Pro citlivou dětskou pokožku, atopiky i seniory vybírejte vždy kvalitní tělové mléko bez přísad, které by mohly vyvolávat alergii. Rizikové mohou být například tea tree, propolis, parabeny.

U lehkého tělového mléka pro teplejší roční období se zaměřte i na to, aby naopak obsahovalo vodu i substance schopné vázat vodu v kůži.

Hlavně nešustit!

A jak často vlastně tělo promazávat? Frekvence je individuální, ale minimálně vždy po sprše. Někdy je potřeba i častěji, klidně několikrát denně, aby kůže takzvaně nešustila.

„V létě mažeme vždy ráno a večer, přes den promazávání nahrazuje kvalitní krém s ochranným faktorem,“ uvádí dermatoložka Polášková. V létě pak pamatujte i na to, že ochrannou kožní bariéru narušuje vedle horka i časté koupání a namáčení.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Na jaře musíme suché a citlivé pokožce pomoci

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci