Když vás trápí ucpané póry a černé tečky

24.11.2021 00:00   |   Zdraví a krása
Ucpané póry a černé tečky na obličeji jsou strašákem mnoha žen i mužů. Mnohdy je pórovitá pokožka daná genetickou dispozicí, kterou nelze zcela odstranit, nicméně vhodnou péčí je možné tento problém zmírnit.

ucpané pory a černé tečky

Základem je kvalitní péče a pravidelné ranní a večerní odličování a očista pleti. Jen tak lze odstranit nahromaděné nečistoty, vyčistit póry a omezit jejich ucpávání a rozšiřování.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Pivo prospívá i ženám. Nejen na kosti
Pleť: Jak to dělají Francouzky?
Neobvyklá lázeň má mnoho ozdravných účinků

„Pokožku samozřejmě čistíme i v případě, že nejsme nalíčené. Ideální je používání kvalitní nealergizující kosmetiky, nejlépe testované a certifikované dermatology,“ říká dermatoložka MUDr. Věra Terzijská z Perfect Clinic Dermatology.

Čemu se vyhnout

Nevhodné jsou produkty s olejovou strukturou a příliš „těžké“ přípravky. Vyhněte se i masážím prováděným olejíčky. Zapomeňte též na make-upy s olejovými přísadami.


Černé tečky

 

„Svým pacientkám radím ráno omývat obličej vychlazenou termální vodou, která pokožku nejen probouzí a prokrví, ale také trochu stahuje póry,“ dodává Věra Terzijská.

„Pro vhodnou odbornou péči se doporučuje konzultace s dermatologem, který nejlépe poradí, jakou metodu zvolit. Dobré výsledky má microneedling, frakční laser a klasika v podobě chemického peelingu prováděného odborníky,“ vyjmenovává dermatoložka.

Vyzkoušejte mikrojhličkování...

Koncept mikrojehličkování (microneedling) je založen na samoobnovovací schopnosti pokožky. Pomocí ručního elektrického přístroje s vysokou rotací pronikají mikrojehličky kolmo do pokožky a vytváří v hlubších vrstvách mikrotraumata, která stimulují tvorbu kolagenu a elastinu.


Mikrojehličkování

Nový kolagen redukuje hloubku vrásky, zvyšuje pružnost kůže, zlepšuje vzhled jizev a jiných defektů pleti. Výsledkem je jemnější, hladší, pevnější a mladší pokožka.

… nebo chemický peeling

Zkusit také můžete chemický peeling. Ten odstraňuje z pleti přebytečný maz, zrohovatělé buňky a kožní nečistoty. Na rozdíl od mechanického peelingu neobsahuje žádné abrazivní složky.

Pleť je po chemickém peelingu jemnější a barevně sjednocená. Dochází k zatažení pórů a vyjasnění pleti.


Chemický peeling (před a po)

„Pro chemický peeling se používají kyseliny jako je kyselina glykolová nebo kyselina mléčná, trichloroctová, které se běžně vyskytují třeba v rajčatech, cukrové třtině nebo jogurtu. Dle typu pleti se použije různá koncentrace kyseliny,“ dodává Věra Terzijská.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Když vás trápí ucpané póry a černé tečky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci