Svátky bez výčitek, aneb Jak se najíst dobře a zdravě

13.12.2018 00:30   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Možná se už teď děsíte, jak se nedokážete vzdát úžasných vánočních a silvestrovských (a bohužel většinou) nezdravých dobrot, a kolik kil navíc naberete. Jde to ale i jinak a není to nijak složité. Připravte svůj mozek na Vánoce!

nepřejídat se

Odborníci na výživu se shodují, že ideální je se na vánoční hodování připravit a cíleně myslet na redukci váhy už s předstihem, abyste si později povánoční kila „navíc” nemuseli vyčítat.

Rezerva, nebo zdravější suroviny

Doporučované dva kilogramy se dají zhubnout celkem rychle a rozhodně taková snaha stojí za pohodovější vánoční atmosféru.

Pokud ale předvánoční hubnutí již nestíháte, je nutné zamyslet se a předem si připravit seznam jídel, která si chystáte během svátků připravovat, a ideálně alespoň základ nakoupit. Zkuste vyměnit v jídlech majonézy a tatarky za kysané smetany nebo jogurty.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Barevné jídlo nám pomůže zhubnout
Chcete zhubnout? Pořádně se nasnídejte
Při dietě smíte pečivo. Ale vybírejte!

„Mozek je takový malý prevít, těžko v otázce zdravé stravy komunikuje. Je důležité, abyste v předvánočním stresu nezapomínali na pravidelnou a kvalitní stravu, klidně mozek lákejte na tři sváteční dny, kdy mu „za celoroční odměnu“ dáte něco, co běžně nedostává,” doporučuje Ing. Hana Borkovcová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan.

Hlad je převlečená žízeň

Problém v zimním období bývá také s pitným režimem – i tady platí, že hlad je jen převlečená žízeň. Pokud tedy pijete málo, máte pocit, že má tělo hlad, a ona to je pouze žízeň. V zimě se nám samozřejmě přestává chtít i do pohybu, ale co si třeba zajít zabruslit s dětmi nebo se projít do lesa se čtyřnohým přítelem?

A vůbec nejlepší je vyzkoušet letos svátky „jinak“, zdravěji, a zařadit do jídelníčku například zeleninová jídla, ovocné dezerty, ořechy apod. Pozvěte přátele nebo rodinu na zdravou hostinu, uvidíte, že změnu uvítají!

Nepřejídejte se

Přejídání není pro tělo zdravé v kterékoli roční době, v období Vánoc je navíc rizikovější z důvodu, že se méně hýbeme a doprovázíme ho častým pitím alkoholu.

Pokud tělu dodáte více energie než ke svému běžnému fungování potřebuje, nevyhnete se pocitu nafouklého břicha, může vás pobolívat hlava, budete se cítit unavení a ospalí.

Pokud se ale po svátcích rychle vrátíte ke své zdravé a pravidelné stravě a odlehčíte zažívání, tato negativa rychle vymizí.

Alkoholu pomálu

Alkohol se po požití v játrech mění na acetát, který oxiduje na oxid uhličitý a vodu. Alkohol jsou kalorie navíc, přibírá se po něm, ale není to jediný problém. Po jeho požití se zpomaluje metabolismus tuků, a tělo má navíc práci s odbouráváním alkoholu v krvi!

„Alkohol patří ke společenskému životu, ale bohužel, mnoha lidem může způsobovat i zdravotní problémy. Zvyšuje se podíl viscerálních tuků (tuk obalující vnitřní orgány), klient zadržuje vodu v těle (dehydratace), cítí se oteklý, celkový podíl tuků v těle se mu zvyšuje,” popisuje Hana Borkovcová.

Pokud si při slavnostní večeři připijete skleničkou kvalitního destilátu nebo vína, které obsahují minimum cukru, určitě se nic závažného nestane. Je ale dobré zároveň dbát na pravidelný pitný režim vody, tím účinek alkoholu zmírníte.

Není to voda

Skleničku vína si skutečně vychutnejte a nepijte víno jako vodu, ale po douškách. Uspokojíte tak chutě, ale zároveň toho nevypijete tolik. Občas je vhodné si dovolit „něco víc“, ale je důležité se umět včas vrátit do normálního režimu.

Mnohem horší jsou silvestrovské oslavy, při nichž je „decentní pití” ještě obtížnější. Myslete ale na to, že příliš velké množství alkoholu ničí zdraví i mozkové buňky. Při větších dávkách alkoholu trpí především játra, střeva a také srdce.

A různé vědecké výzkumy potvrzují, že přílišná konzumace alkoholu má vliv na vznik rakoviny slinivky, žaludku i střev. Světová zdravotnická organizace doporučuje nepřekračovat rozmezí 10 až 30 gramů alkoholu za den — to je hranice, při níž není ohroženo zdraví.

Povánoční „detox” ano, či ne?

„Musím přiznat, že na toto období se moji klienti velmi těší. Lidé se po svátcích necítí dobře, a to je hlavní důvod si „naskočit do řízeného režimu stravy“, ideálně pod dohledem odborníka,” říká výživová poradkyně Hana Borkovcová.

Po sváteční hojnosti je potřeba zbavit se hlavně nadměrného příjmu cukru a soli a vrátit se ke kvalitnímu pitnému režimu a pohybu.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Svátky bez výčitek, aneb Jak se najíst dobře a zdravě

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci