Jste vůči spalničkám imunní? To zjistí laboratoř

23.5.2018 00:00   |   Zdraví a krása
V posledních letech a zvláště letos se v České republice opakovaně setkáváme se spalničkami, které se v minulosti díky očkování vakcínou podařilo téměř vymýtit.

spalničky

Šíření nemoci napomáhá, že někteří očkování odmítají. Navíc u řady lidí očkovaných v dětství došlo po více než 20 letech k vymizení ochranných protilátek. Zda jste proti onemocnění chráněn, to lze zjistit rychlým laboratorním vyšetřením protilátek proti spalničkám třídy IgG z krve.

MOŽNÁ VÁS ZAUJME

CHOPN? Nebezpečnější než rakovina!
Při léčbě kašle nám účinně pomáhá příroda
Mateřské mléko proti astmatu

 

„Nekomplikovaný průběh onemocnění spalničkami se jeví jako celkem banální onemocnění, velmi nebezpečné jsou ale časté komplikace, a to až ve 30 % případů,“ říká MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Komplikace umí zabít

„Komplikace představují infekce ucha, kde může hrozit ztráta sluchu, zápal plic, vážná onemocnění očí s možným následkem oslepnutí, nebo dokonce zánět mozku, který může skončit i smrtí. V ohrožení jsou zejména děti ve věku do 5 let a dospělí starší 20 let,“ varuje Petr Podroužek.

V posledních měsících v EUC Laboratořích v Praze dělají násobně více vyšetření protilátek proti spalničkám než dříve. „Výsledky ukazují častý nedostatek ochranných IgG protilátek v populaci, a to i mezi zdravotníky,“ podotýká Mgr. Jaroslava Kalaninová, vedoucí oddělení imunologie EUC Laboratoří.

„IgM protilátky ukazují na akutní infekci a v takovém případě je vzorek pacienta v souladu s legislativou odesílán k potvrzení Národní referenční laboratoří SZÚ,“ dodává Jaroslava Kalaninová.

Na vyšetření denně

Na vyšetření protilátek proti spalničkám můžete do EUC Laboratoří přijít denně ve všední dny (odběrová místa a provozní dobu najdete ZDE). „A to nejen na doporučení lékaře, ale i na žádost pacienta jako finančně nenáročný test za přímou úhradu,“ upozorňuje Petr Podroužek.

„Tito zájemci si mohou vybrat, zda je zajímá komplexní stav imunity proti spalničkám nebo zda chtějí vědět, zda mají dostatečnou ochranu IgG protilátek proti onemocnění spalničkami. Výsledek je dostupný následující den po odběru,“ uzavírá odborný ředitel.

Cena vyšetření je 400 Kč za IgG nebo 800 Kč IgM + IgG protilátky + úhrada za odběr krve.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jste vůči spalničkám imunní? To zjistí laboratoř

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci